Zaferin sonunda kendilerinin olacağını söyleyen Kaddafi, tüm "İslam ordularını" da kendilerine katılmaya çağırdı. Operasyonu yeni bir Haçlı Seferi olarak niteleyen Kaddafi, bu nedenle tüm İslam ülkelerinin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi'nin kurmaylarının bazı müttefik ülkelerle görüşmeler yürüttüklerini ve Libya liderinin ülkeden kaçışı için hazırlık yaptıklarını iddia etti. Clinton bu ülkelerin hangileri olduğu konusunda ayrıntıya girmedi.
Bu arada koalisyonun üç gündür devam eden saldırılarına rağmen Kaddafi güçleri dün de isyancılarla savaşmayı sürdürdü. Ülkenin batısında hala isyancıların kontrolünde olan tek kent olan Misrata'da şiddetli çatışmalar yaşandı. Kaddafi'ye bağlı güçlerin sabahtan itibaren kenti tank ateşine tuttuğu öğrenildi. Hastane kaynakları çok sayıda ölü olduğunu, yaralılara müdahalede yetersiz kaldıklarını aktarıyor.
Komuta tartışması sürüyor
ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin yakında harekatın komutasını uluslararası bir koalisyona devrebileceğini söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Komutayı kimin devralacağı konusunda ilke kararına varıldığını, ancak NATO'nun rolünün ne olacağının hala bilinmediğini belirtiyor.
NATO seçeneğine Türkiye, Almanya ve Fransa'nın karşı çıktığı biliniyor. Geriye kalan seçenek ise İngiltere ya da Fransa'nın komutayı devralmasıydı. Ancak iki ülke arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlık üzerine Fransa yeni bir öneriyle geldi ve Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra bazı Arap ülkelerinin de dahil olabileceği, bu harekata özgü yeni bir yapı kurulmasını önerdi.
NATO'nun Brüksel'deki toplantısından dün de komuta ile ilgili karar çıkmazken, ittifak BM kararı kapsamında Libya'ya silah ambargosu uygulanması için karara vardı. Silah sevkiyatının önüne geçmek için NATO'nun denizdeki kuvvetleri abluka uygulayacak.
Müdahale ne kadar devam edecek?
Müttefik güçler, müdahalenin, Kaddafi sivilleri öldürmeyi bırakıp BM kararlarına uyuncaya kadar devam edeceğini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon bu müdahalenin sivilleri korumak için gerekliliğine vurgu yaptı. ABD Başkanı Barack Obama da (askeri seçenekler dışında) yaptırımların ve artan baskının Kaddafi'yi gitmeye itebileceğini söyledi.