Liverpool'da geçen Kasım'da beyin kanamasından ölen 56 yaşındaki bir kadın hastanın böbreklerinden biri 59 yaşındaki Rob Law'a diğeri de 47 yaşındaki Gillian Smart'a nakledildi.
Adı açıklanmayan kadının kanser olduğu ameliyatlardan önceki testler sırasında tespit edilemedi. Sonradan yapılan otopside, kadının nadir görülen bir kanser türü olan B hücreli lenfoma hastası olduğu anlaşıldı.
''İkinci el organ"
Böbrek nakli yapıldıktan sonra kansere yakalanan iki hasta da şimdi kemoterapi görüyor.Gillian Smart, BBC'ye "Böbrek hastası olarak diyaliz sırasında ölümü kabulleniyorsunuz. Çok ölüm görüyorsunuz. Ancak kanser yüzünden ölümle yüzyüze geleceğimi düşünmemiştim. Bu çok ciddi ve mücadele edilmesi zor bir kanser türü" dedi.
İki hasta da, otopsiye kadar, nakil yapılan hastanın kanser olduğunun neden tespit edilemediğini soruyor ve dava açmaya hazırlanıyor.
Smart, "Bu sorunun yanıtını almak istiyorum çünkü her yıl 10 bin organ nakli için bekliyor. Nakledilecek organdan kanser ya da başka bir hastalık geçmemesi gerektiğini biliyor olmalılardı" diye konuştu.
İngiliz Sağlık Hizmetleri Kurumu NHS'in organ nakli biriminden Prof. James Neuberger, bu yolla kanserin başka bir hastaya geçmesinin çok nadir görülen bir durum olduğunu belirterek, hastaların yaşı ilerledikçe birçok organın kanser taşıma olasılığının arttığını belirtti.
"Organ nakli sorunsuz değil. Sonuçta bunlar ikinci el organlar" diyen Neuberger sorunun boyutlarını bilmediklerini de kabul etti.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
|