Hossam Haick, İsrail’in Hayfa kentinde bulunan Technion laboratuvarlarındaki bürosunda, kanserli hücreleri algılama kapasitesine sahip Na-Nose teknolojisini gururla ve tutkuyla tanıtıyor. Araştırmaları sayesinde 38 yaş gibi genç bir yaşta profesör ünvanını alan ve MIT tarafından neslinin gelecek vaadeden otuz biliminsanı arasında gösterilen Hossam Haick, üstün koku yetileriyle hastalıkları hissedebilen köpeklerden yola çıktığını anlatıyor.2007 yılında başlayan çalışmalarının sonucunda Haick’in geliştirdiği elektronik alıcılar, insan nefesindeki molekülleri algılıyor ve biyolojik anomaliye sahip olanları analiz ediyor. Bir cep telefonu büyüklüğündeki ufak bir makineye üfleyerek yapılan test, nefesimizin bir haritasını çıkartıyor ve bazı durumlarda hastalığın ilerleme safhasını gösterebiliyor.
Dünyanın dört bir yanında 22 hastanede, 4.000 hasta üzerinde denenen Na-Nose, şu ana kadar yüzde 95 gibi yüksek bir doğruluk oranı elde etti. Klinik deneylerin devam ettiği şu sıralarda, projenin finansmanıyla ilgilenen Hossam Hoick, Na-Nose’un üretimi için Amerikan Alpha Szenszor firmasıyla bir anlaşma yaptı. Hossam Haick, önemli olanın “Birkaç yüz dolar karşılığında her doktorun Na-Nose’a sahip olması ve hastalarını tansiyonlarını ölçer gibi düzenli olarak kolayca kontrol edebilmesi” olduğunu söylüyor. Röntgenlere ve biyopsilere gerek duymadan ve ilk semptomları beklemeden erken teşhiste çığır açacak Na-Nose sayesinde, bir çok hayat kurtarmak istediğini söyleyen Haick, hayalinin herkesin barış içinde yaşadığı, mutlu bir dünya olduğunu anlatıyor.
Orta Doğu ve İsrail için bir model
Nasıralı Hıristiyan Arap bir ailenin çocuğu olarak İsrail’de dünyaya gelen Hossam Haick, okyanusun diğer tarafından gelen tekliflere temkinli yaklaşarak, “Benim yerim burası” cevabını veriyor. Technion’daki laboratuvarını ve ait olduğu toprakları asla terk etmeyeceğini söyleyen Haick, genç yaşta İsrail’deki Hıristiyan Arap azınlığın sembolü haline geldi.
Laboratuvardaki çalışmalarının yanında İsrail Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği bölüm Başkanlığını devam ettiren Hossam Haick, barışın ve bir arada yaşamanın mümkün olduğunu söylüyor ve buna örnek olarak da çalıştığı enstitüyü gösteriyor:
“Burada Hıristiyanlar var, Müslümanlar var, Yahudiler var ve dünyanın dört bir yanından gelen bir çok insan var. Orta Doğu, Technion gibi işleyebilseydi bugün hepimiz barış içinde yaşıyor olurduk”.
Doğup büyüdüğü İsrail’e ve ait olduğu Hıristiyan Arap topluluğa bağlılığını her fırsatta dile getiren Hossam Haick, herkesin model olarak görmesi gereken bir örnek teşkil ediyor. Mayıs ayından beri internet üzerinden nanoteknolojiler ve nanoalıcılar hakkında dersler yayınlayan Hossam Haick’in videolarını bugüne kadar 32.000 kişi izledi. İngilizce ve Arapça yayınlanan derslere Arap ülkelerinden de büyük ilgi var. Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt ve Suriye’den 3000′in üzerinde öğrenci Arapça derslere kayıt olurken, 3500 İsrailli öğrenci de İngilizce dersleri takip ediyor. Dünyanın dört bir yanından yapılan kayıtlarla 16.000′e ulaşan öğrenci sayısı Hossam Haick’i bir hayli memnun ediyor. Derslere gösterilen yoğun ilgi üzerine projeye katılan Technionlu araştırmacılar internet üzerinden bir bildiri yayınladılar: “Derslerimizin, bilimin ve mühendisliğin dünyadaki tanıtımına ve öğrenimine biraz da olsa katkıda bulunacağını ve daha da ileri giderek, ortak çalışmalar çevresinde farklı yerlerden gelen insanları birbirine yaklaştıracağını umuyoruz”.