Antalya Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, ''DSÖ Güvenli Toplum Ağı'' projesi hakkında kamu kurum görelileri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine bilgi verildi.
DSÖ Danışmanı ve İsveç Karolinska Enstitüsü Temsilcisi Bo Henricson, toplantıda yaptığı konuşmada Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan geçici raporla ilgili izlenimlerinin çok olumlu olduğunu ve Kepez'de toplum güvenliği adına yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını söyledi.
Kepez'de yürütülen toplum güvenliği çalışmalarını ''başarılı ve heyecan verici'' bulduğunu belirten Bo Henricson, yetkilileri kutladığını kaydetti. Asıl raporun düzenlenmesi konusunda bilgi vermek üzere Türkiye'ye geldiğini ifade eden Henricson, ancak geçici raporu ve yürütülen uygulamaları yerinde görünce, Kepez'in, ''Güvenli Toplum Ağı'na katılabilmek için DSÖ'nün istediği altı ana koşulu yerine getirdiğini gördüğünü bildirdi.
Güvenli Toplum Ağı'na katılabilmeyi sağlayan çeşitli ülkelerdeki merkezlerde, yaralanma ve şiddet olaylarında ortalama yüzde 25, intihar girişimlerinde de yüzde 75'e kadar azalma görüldüğüne dikkati çeken Henricson, tüm toplumlarda yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını, ancak azaltılmasında kamu kurum ve kuruluşlarıyla diğer örgütler kadar vatandaşlara da büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Henricson, şöyle konuştu:
''İnsanlar arasında yapılan değerlendirmelerde hep en korkunç ve öldürücü olaylar olarak deprem, tsunami, sel gibi doğal afetlerin belirtiliyor. Buna karşılık ev ve sokakta meydana gelen olaylardaki yaralanmalarla ortaya çıkan ölümler bu felaketlerden çok daha büyük. 1980 ile 2000 yılları arasındaki doğal felaketlerde ölen insan sayısı toplam 1,5 milyon dolayında olmasına karşılık, ev ve sokakta yaralanma sonucu ortaya çıkan ölüm sayı ise 120 milyon. 1 milyon kişi de intihar sonucu öldü.''
Hiçbir ülkede yönetimin tek başına toplum güvenliğini istenilen şekilde sağlayamayacağını, hükümetlerin girişim ve çabalarına karşılık toplumun ilgisiz kalması halinde, bu girişimlerin başarısız kalacağına dikkati çeken Henricson, toplumun bilinçlendirilmesinin önemine değindi.
Kepez ilçesinin Güvenli Toplum Ağı'na Türkiye'den katılacak ilk bölge olacağına inandığını anlatan Henricson, yaralama, intihar ve şiddet olaylarına karşı çocuklara verilecek eğitimin de büyük önem taşıdığın sözlerine ekledi.
Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Akif Aktuğ da Kepez'in DSÖ'nün Güvenli Toplum Ağı'na katılabilmesi için projenin, süreç yönetimi, organizasyon ve sekretaryasının Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından üstlenildiğini bildirdi. Çalışmaların başarıyla yürütüldüğünü belirten Aktuğ, bir yıl sonra Kepez'i Güvenli Toplum Ağı içinde göreceklerine inandıklarını söyledi.
GÜVENLİ TOPLUM AĞI
Güvenli Toplum Ağı, tüm yaş, cinsiyet ve risk gruplarını içine alacak şekilde, güvenliğin teşviki, yaralamaların, intihar ve şiddetin önlenmesi, doğal afetlerin sonuçlarının engellenmesi alanlarında aktif görevde bulunan kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin şemsiyesi altında temsil edildiği uluslararası bir topluluk anlamına geliyor ve bu unvan ve ağa katılım ise ancak Dünya Sağlık Örgütünün akreditasyonu ile olabiliyor.