“Kuzey Kıbrıs Hava Yolları” Ortaklık Sözleşmesi bugün imzalandı.
Yüzde 60’ı işadamları, yüzde 30’u devlet ve yüzde 10’u da Türk Hava Yolları hisselerinden oluşturulan 20 milyon TL sermayeli yeni şirket, KKTC’de devlet-özel sektör ortaklığıyla kurulan ilk şirket oldu.
Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın geçen yıl haziran ayında mali kriz sonucu uçuşlarına son vermesinin ardından kuruluş çalışmaları başlatılan yeni şirketin, mart ayı sonlarında uçuşlarına başlaması hedefleniyor.
Kuzey Kıbrıs Hava Yolları’nın ortaklık sözleşmesi, Sayıştay konferans salonunda Başbakan İrsen Küçük’ün de katıldığı törenle imzalandı. Sözleşmeye, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve hissedar 26 işadamı imza koydu.
ÜNAL ÇAĞINER...
Özel sektör ortakları adına bir konuşma yapan Ünal Çağıner, yatırdıkları sermaynein karşılığını bu havayolu şirketinden bulacaklarına ve ülkeye hayırlı bir şirket olacağına inandıklarını ifade etti.
“Bu örnek, önümüzdeki süreçteki özelleştirmelerde de faydalı olacaktır” diye konuşan Çağıner, gerek Türkiyeli, gerek Kıbrıslı yatırımcıların, gerekse devletin oluşturacağı şirketlerle özelleştirmelere adım atmalarının faydalı olacağına inanç belirtti. Çağıner, şöyle konuştu:
“Bu, Kıbrıs yatırımcılarına bir örnek olacak. Şunu da söyleyelim; Türkiye’den gelen Kuzey Kıbrıs Havayolları yatırımcılarına da teşekkür ederim. Zamanla birbirimizi tanıyacağız. Ben kendilerini çok iyi tanıyorum. Onlara da bu olaya inandıkları ve yatırım yaptıkları için teşekkür ederim. Başbakan’a, THY Yönetim Kurulu Başkanlığına ve uykusuz geceler geçiren Sayın Ulaştırma Bakanımıza ayrıca teşekkür ederim”.
THY adına Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçuoğlu da bugünü tarihi bir gün olarak niteledi ve “KKTC’nin bayrak taşıyıcı şirketinin doğum günü. Uzun zamandır kötü bir tecrübe olarak hafızalarda yer eden KTHY tarihe karıştı. Ulaştırma Bakanı, Başbakan ve diğer bakanlar konuyla ilgili temasa geçti. Bayrak taşıyıcı bir şirketi kuırarak ada ülkesi olan KKTC’yi dünyaya nasıl entegre edebiliriz kaygısıyla faaliyete başladık. Görüşmeler neticesinde kendilerine Kıbrıs’taki işadamlarının ve ulaşımdan yarar sağlayan sektörlerin elini taşın altına sokarak şirkete ortak olmalarını söyledik” dedi. Topçuoğlu, devlet hisselerini yüzde ellinin altına indirilmesinden dolayı Başbakan İrsen Küçük’e teşekkür etti.
Topçuoğlu, şöyle konuştu:
“Şirketin daha büyümesi için çalışacağız. Şirketler kâr etmeiği takdirde devamlılığı olamaz. Hükümetin üzerine yük olan, devamlı ondan yardım dileyen değil, hükümete katkısı olan, aynı zamanda Kıbrıs ekonomisine katkısı olan bir şirketi faaliyete geçireceğiz. Şirket ayağa kalkacak ve adadaki ulaşım sorununu da bu şekilde halletmiş olacağız. En önemlisi de KKTC bayrağını dalgalandıracağız. Biz de THY olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Biz de ticari bir şirketiz, kar etmek istiyoruz”.
ERSAN SANER...
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının bayrak taşıyıcısı olan KTHY’nin istenmeyen bir şekilde uçuşlarına son vermiş olmasının herkes için zor olduğunu, başta çalışanlar ve genelde halk üzerinde büyük bir hassasiyet yaratıldığını belirtti.
“Vatandaşın refahını sağlamak bizlerin asli vazifesidir. Hükümet ve bakanlığımız bu bilinçle halkı kıucaklamış, farklı kesimlerin taleplerini de gözeterek akılcık, sürdürülebilir çözümler üretmiştir” diye konuşan Saner, “Süreç, hepimiz için sancılı oldu. Önceki süreçteki hataları ve dünya havacılık sektörünün seyri ile risklerini değerlendirip ülke için en iyisini üretmeye çalıştık. Yeni doğacak oluşuma halkımızın hislerini en iyi ifade edeceğine inandığımız Kuzey Kıbrıs Havayolları adını vermeyi uygun gördük. KKHY’nin yeniden bayrak taşıyıcısı olması için THY’nin özverisi ve anlayışı, Kıbrıslı Türk işaamlarının azim ve kararlılığı, misyonumuzu gerçekleştirmeye büyük katkı koydu. Özveriyle çalışarak yeniden yarattığımız KKHY’nin tüm Kıbrıs Türk halkı için büyük bir onur ve gurur kaynağı olacağını düşünüyorum. Yeni oluşum, KKTC’de bir ilktir. KKTC’de ilk kez devlet ve özel sektör ortaklığına dayalı bir yapılanma sözkonusudur” dedi.
KÜÇÜK: "DEVLET OLARAK HİSSELERİMİZİ SIFIRLAMAYA HAZIRIZ"
Son sözü alan Başbakan İrsen Küçük ise şöyle konuştu:
“Mutlu ve gururlu bir günümüzü yaşıyoruz. Elde olmayan nedenlerden dolayı devre dışı kalan KTHY’nin yerini ikame edecek havayollarının kurulmasının kaçınılmaz olduğunu hükümet olarak gündemimize aldık. Hatalı yönetimler, tutumlar, sendikal faaliyetler, KTHY’nin sonunu getirmiştir. Ancak yerini ikame edecek havayolu şirketi de kaçınılmazdı. KTHY birçok hizmetler yapmıştır. Olumlu katkı yapan tüm yöneticilerine teşekkür etmek isterim. Ancak maalesef bir noktadan sonra KTHY uçamayacak duruma gelip, devre dışı kalmıştır. Bakanlar Kurulu, bu süre içinde hükümet programında da koyduğumuz ilkelere göre yeni havayollarının kuruluşunda özel sektörün de girişimini sağlamak amacıyla Ulaştırma Bakanımıza gerekli talimatı verdi. Bakanımız, diğer bakan arkadaşlarıyla birlikte temaslarını çok ciddi şekilde yürüttü. Anavatanımızla yapılan temaslar sonucunda KTHY’nin yerine kurulacak olan KKHY’nin kuruluş çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalara başladığımız zaman THY’nin engin deneyimlerinden ve imkanlarından yararlanmak için çalışmalar başladı. Türkiye Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sn. Cemil Çiçek ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği devreye girmiş, ayrıca THYnin özel hissesine sahip bazı işadamlarıyla da direkt temasımız olmuştur. Bu çalışmalar olumlu aşamaya geldi. Özel sektörün önemini çok iyi biliyoruz. Anavatanımızla birlik ve beraberlikle üstesinden gelinmeyecek yatırım yoktur. Desteğinniz Kuzey Kıbrıs halkı için çok önemli bir destektir ve karardır. Bundan sonrası için güven verecektir, hükümet kararlarında daha cesur olacağımızı söyleyebilirim. Şunu da belirteyim, devlet olarak hissemizde ısrarcı değiliz. Özel sektöre tamamen devrederek sıfırlamaya da hazırız. Ancak THY’yi devamlı içimizde tutalım, deneyimlerinden yararlanalım. Bu bir örnek olsun ve bundan sonraki açılımlarda yol göstersin”.