Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, Merkez Bankası döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri göz önüne alarak, yıllık enflasyonun Temmuz ayında, bu yılın tepe noktası olan yüzde 9 civarına ulaşacağını ve Ağustos ayından itibaren aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Merkez Bankası öngörülerinin TÜİK Temmuz ayı enflasyon verileri ile şimdilik örtüşmekle birlikte döviz kuru artışının enflasyonist etkisinin beklenenden hızlı gerçekleştiğinin görüldüğünü bildiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
”Kura bağlı enflasyon kendisini Haziran ayından başlayarak ÜFE artışında göstermektedir. Üretim maliyetlerindeki artışın devamı ve TÜFE'ye yansıması döviz kurunun seyrine bağlıdır. Merkez Bankası’nın enflasyon öngörüsünün gerçekleşebilmesi ise iç ve dış talepteki gelişmeye, enerji fiyatlarına ve sonbahar aylarındaki gıda enflasyonuna bağlı olacaktır. Her durumda yılsonu yüzde 6,2 ortalama enflasyon öngörüsü aşırı iyimser görünmektedir. En önemli husus bir yıllık aradan sonra ÜFE'deki tırmanışla görülen maliyet artışlarının ve talepte daralmanın üreticiler için yaratacağı karlılık ve finansman sorunları olacaktır. Bu nedenle reel sektörün önümüzdeki aylarda daha dikkatli olması gerekmektedir. TÜİK verilerine göre 2013 Temmuz ayı enflasyonu TÜFE’de yüzde 0,31, ÜFE’de ise yüzde 0,99 oranında artmıştır. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,88 üretici fiyatlarında yüzde 6,61 olarak artış göstermiştir. Mevsimlik ürünler haricinde aylık TÜFE oranının yüzde 0,73 olduğu görülmektedir. Son beş yılda TÜFE ve ÜFE’de Temmuz ayı enflasyonunda normal koşullarda beklenen gerileme yerini döviz kuru artışının enerji ve temel girdi maliyetlerindeki etkisiyle pozitif enflasyona bırakmıştır. Temmuz ayında en yüksek artış gösteren seçilmiş ürünler yüzde 17,75 ile kuru soğan, yüzde 7,95 ile yurtiçi turlar ve yüzde 7,38 ile domates olarak görünse de enflasyonda belirleyici grup enerji fiyatlarına bağlı olarak ulaştırma grubu olmuştur.”
Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre TÜFE’de en yüksek artışın yüzde 2,28 ile ulaştırma grubunda görüldüğünü, yüzde -4,68 ile giyim-ayakkabıda en yüksek düşüş gerçekleştiğini belirten Budak, ÜFE’de ise en yüksek artışın yüzde 5,76 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinde ve yüzde 3,58 ile ham petrol ve doğal gaz çıkarımında olduğunu, büro makineleri imalatında yüzde -2,55 ile en yüksek gerilemenin yaşandığı ifade etti.
Bölgede TÜFE oranlarının aylık yüzde 0,44, yedi aylık yüzde 4,92 ve yıllık yüzde 8,82 olduğunu belirten Budak açıklamasında, “Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi rakamsal anlamda aylık ve 7 aylık enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık enflasyonda ise ortalamanın altındadır.Bölgemizde ana harcama gruplarına göre aylık enflasyonda en fazla artış ulaştırma, gıda-alkolsüz içecekler ve haberleşme gerçekleşmiştir. 7 aylık ve yıllık enflasyonda ise alkollü içecekler-tütün, eğitim, lokanta-oteller, gıda-alkolsüz içecekler artış gösteren harcama grupları olmuştur.Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi, aylık enflasyonda onyedinci, yedi aylık enflasyonda beşinci ve yıllık enflasyonda ise ondokuzuncu sırada yer almıştır” ifadelerine yer verdi.