Vesti 24 haber kanalına açıklamada bulunan Lavrov, “NATO zor durumda. Onlar Yugoslavya'yı bombaladıklarından daha uzun süredir Libya’yı bombalıyorlar… Ufukta herhangi bir sonuç da görülmüyor.” eleştirisi getirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Batılı başkentlerden sonuna kadar bombalamak gerektiği ile ilgili açıklamalar geliyor… Siyaset çok üstten bakar. Bu açıklamalarda insan hayatı yeterince önemsenmiyor…” tespitinde bulundu.
Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozini ise NATO’nun Libya operasyonlarında tarafsız olması gerektiğini, 1973 sayılı BM kararlarının dışına çıkmamasını talep etti. NATO operasyonlarının durdurulmasını talep eden Rogozin, “NATO herhangi bir tarafın yanında yer alarak savaşa müdahil olmamalı.” uyarısı yaptı.
Libya ve diğer uluslar arası sorunları görüşmek üzere Soçi’de temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya’da kara harekatı yapılmayacağı garantisi vermiş, hedeflerinin ülkede demokrasiye geçişi sağlamak olduğunu belirtmişti.
Libya lideri Muammer Kaddafi’nin görevini bırakmaktan başka alternatifi olmadığını ifade eden Rasmussen, “Kaddafi istifa etmeli ve halkın meşru isteklerini yerine getirmeli.” çağrısında bulunmuştu.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in “haçlı seferleri” olarak tanımladığı, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in ise bir miktar düzeltmeye çalıştığı Rusya’nın Libya politikası NATO ile örtüşmüyor. Lavrov, Rasmussen’le görüşmesinde de tarafların soruna bakışlarının farklı olduğunu vurgulamıştı. Rusya, Libya’da değişim sürecinin barışçıl ve siyasi yollarla sağlanmasını destekliyor.
Şubat ayından bu yana hükümet yanlısı ve karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeni ile savaş alanına dönen Libya’da NATO öncülüğündeki askeri operasyonlar 19 Mart BM kararı sonrası başlamıştı.