Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   27/32 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi’ne Academic Minister Ödülü  
 
    AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi  
 
    KKTC Milletvekili Hasan Küçük :Tehlikenin Farkına Varmalıyız  
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
Lefkoşa Asmaaltı'nda Yeni Dönem
Lefkoşa Asmaaltı nda Yeni Dönem
 
Lefkoşa Türk Belediyesi’nce (LTB) hazırlanan projeyle Asmaaltı Sokak ve Arasta’nın doğusu ile İplik Pazarı bölgesi bu sabahtan itibaren araç trafiğine kapatıldı.
 
29 Kasım 2013 Cuma - 20:08

Başkent Lefkoşa’da “Her kültür kendi yolunda yürür” sloganını taşıyan “Asmaaltı Yayalaştırma Projesi”nin 1’inci aşaması bugün hayata geçti.
Proje kapsamında bugünden 1 Aralık’a kadar bölgede, “Arasta Şenleniyor” adı altında birçok etkinlik düzenlenecek. Programa göre yarın saat 10.00’dan; Pazar günü de 11’den itibaren tiyatro, müzik, dans ve halk dansları gösterileri sunulacak.
ASMAALTI YAYALAŞTIRMA PROJESİ
Lefkoşa Surlariçi Bölgesi’nde yer alan Asmaaltı ve Arasta bölgelerinde yapılacak yenilenme çalışmasını içeren Asmaaltı Yayalaştırma Projesi kapsamında Asmaaltı Sokağı’nın Saray Hotel girişinden Büyük Han önüne; Arasta Sokağı’nın Büyük Han başlangıcından Bedestene kadar olan güzergah ile İplik Pazarı’nın araç trafiğine kapatılmasıyla ulaşımın rahatlaması amacıyla yeni bir trafik düzenleme projesi hazırlandı.
“Asmaaltı Yayalaştırma Projesi” bugün Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesindeki Girne Caddesi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Henüz tarihleri netleşmeyen projenin ikinci aşamasında bölgedeki tüm elektrik, su ve telefon hatları yeraltına alınacak ve yüzey parke kaplanacak; üçüncü aşamada ise sokak cepheleri ve tabelalar tarihi ve kültürel yapıyla bütünleştirilerek iyileştirilecek.
Yayalaştırılan bölgeye sadece 06.30-09.00 arasında van tipi temizlik araçları; 24.00-06.30 saatleri arasında da çöp kamyonları temizlik amacıyla; dkkanlara servis yapacak araçlar ise 06.30-10.00 saatleri arasında girebilecek.
BİR GRUP ESNAF PROTESTO ETTİ
Asmaaltı Yayalaştırma Projesi’ni protesto etmek isteyen bir grup esnaf, tören yerine doğru yürüyüş yaptı. Protesto gösterisi olaysız şekilde sona erdi.
Projenin açılış töreninde sırasıyla Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Projeler Şube Amiri Ali Güralp, LTB Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar birer konuşma yaptı. Açılış törenine, bazı siyasiler, belediye çalışanları, sivil toplum örgüt temsilcileri, sanatçılar, bölge halkı katıldı.
“UZUN YILLAR PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞTIK”
LTB Projeler Şube Amiri Ali Güralp açılış törenindeki konuşmada proje üzerinde uzun yıllardır çalıştıklarını ifade ederek, projeyi hayata geçirmelerindeki amaçlara değindi.
Güralp, “Amacımız Surlariçi’ni rehabilitasyonunu sağlamaktır” dedi, 2008 yılında aynı çalışmayı yaptıklarını hatırlattı.
“LEFKOŞALI’NIN VE ESNAFIN PROJEYE DESTEK OLMASINI BEKLİYORUZ”
Güralp, 2008 yılındaki proje ile ilgili Avrupa Birliği tarafından sağlanan 1 milyon 400 bin Euro’luk kaynakları olduğunu söyledi, “O zaman bazı tepkilerden ve belediyenin göstermediği iradeden dolayı yayalaştırma projesi sadece 3 gün sürebildi, sonra kaldırıldı” diyerek söz konusu süreçle ilgili bilgi verdi.
Yayalaştırmanın dünyanın bütün tarihi ve kültürel mirasa sahip şehirlerinde yapıldığını ifade eden Ali Güralp, projenin başarılı olacağına inanç belirtti.
Güralp, “Projenin başarılı olması için de gereken her şeyi yapacağız. Lefkoşalı’nın ve esnafın projeye destek olmasını bekliyoruz” dedi, projenin halka ve esnafa sağlayacağı faydalara dikkat çekti.
FELLAHOĞLU: “BU PROJE SURLARİÇİ’NE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK”
LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da konuşmasında, günün Lefkoşa için önemine işaret etti, “Bu proje Surlariçi’ne önemli katkı sağlayacak, geç kalınmış ancak son derece doğru bir projedir. LTB olarak projenin bölge halkı ve esnafına olumlu sonuçlar getireceğine inanıyoruz” dedi.
Ektam Kıbrıs Limited’in de projeye inandığını ifade eden Fellahoğlu, Ektam’ın proje için gereksinim duyulan maddi desteği sağladığını vurguladı.
Fellahoğlu, projenin daha önce uygulanan Arasta Yayalaştırma Projesi ile Lefkoşa Master ile İmar Planı’nın bir devamı olduğunu; ekiplerin proje için teknik, sosyal ve ekonomik yönden titiz bir çalışma yaptığını söyledi.
“ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ...”
Konuşmasında LTB’deki son durumla ilgili bilgi veren Fellahoğlu, belediyeyi devraldıkları ilk günden itibaren güç, karalılık, inanç ve umutla çalıştıklarını belirtti, bu doğrultuda çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Belediyenin birçok yapısal ve mali sorunu olduğuna dikkat çeken LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, sorunları yavaş yavaş aştıklarını, aştıkça da umutlarının yükseldiğini kaydetti.
Temel sorunların yanı sıra Başkenti ileriye götürmek için projeler üzerinde çalıştıklarını da ifade eden Fellahoğlu, “Bir tarafa odaklanıp diğer konuları ihmal etmek gibi bir lüksümüz olamaz” dedi.
“LEFKOŞA’NIN SURLARİÇİ CİDDİ BİR TURİST POTANSİYELİNE SAHİP”
LTB Başkanı Fellahoğlu, Lefkoşa’nın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, “Lefkoşa’ya sadece Lokmacı Kapısı’ndan günde ortalama bin 200 ile 400 turist, 600 Kıbrıslı Rum geçmektedir. Lefkoşa’nın Surlariçi ciddi bir turist potansiyeline sahip duruma gelmiştir” dedi.
“BİR KISIM ESNAFIMIZ PROJEYİ DOĞRU BULMUYOR, KAYGILARINI ANLIYORUZ”
Bölge esnafının, esnaf örgütünün projeye desteği olduğunu ifade eden Fellahoğlu, “Bir kısım esnafımız projeyi doğru bulmuyor. Satışların kötü olduğunu, işlerin projeyle daha da kötüye gideceğini söylüyor. Biz LTB olarak onların kaygılarını anlıyor, paylaşıyor ve duruşlarına saygı gösteriyoruz. Ve sıkıntıların bu projeyle aşılacağına inanıyoruz” diye konuştu.
İPLİK PAZARI ESNAFI PROJEYE KATILMAK İSTEDİ
İplik Pazar esnafının projeyle ilgili duruşundan da söz eden Fellahoğlu, söz konusu bölgenin öngörülen yayalaştırma projesinin dışında kaldığını ancak 50’ye yakın esnafın imza toplayarak proje kapsamına alınmaları için kendilerine başvurduğunu söyledi.
Talebin teknik komitelerde ve belediye meclisinde değerlendirildiğini ifade eden Kadri Fellahoğlu, bölgenin projeye dahil edildiğini belirtti.
Fellahoğlu, yeni güzergâhlara geçiş döneminde, LTB’nin zabıta biriminin de trafiğin yönlendirmesinde görev alacağını söyledi.
GÜRPINAR: “İNANIYORUM Kİ PROJE LEFKOŞA’DA GÜZEL GELİŞMELERİN KAPISINI ARALAYACAK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise konuşmasında, günün önemine işaret ederek, 2008’de benzer bir heyecanı yaşadıklarını, bu heyecanın erken sonuçlandığını anımsatarak, “Bu projenin sonuçlanması ve devam etmesi için ciddi bir irade ve kararlılık gösteren LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu’na, belediye meclis üyelerine, teknik ekibe çok teşekkür ediyorum” dedi.
Lefkoşa’nın ülke için önemine dikkat çeken Gürpınar, Başkentin çağdaş projelere ihtiyacı olduğunu söyledi, konuyla ilgili dünya ülkelerindeki uygulamalara dikkat çekti.
Gürpınar, “Böyle projeler kentin insanıyla buluşmasına, yakınlaşmasına, kucaklaşmasına aynı zamanda da bölge halkı ve esnafına maddi değer katmaya olanak sağlar. İnanıyorum ki bu proje Lefkoşa’da güzel gelişmelerin kapısını aralayacak, Lefkoşa’nın çağdaş ve daha güzel olmasına ciddi katkı sağlayacak” ifadesine yer verdi.
Bakan Gürpınar, her yenilikle ilgili birtakım tereddütlerin duyulmasının hatta yeniliklerle ilgili dirençlerin gösterilmesinin normal olduğunu ifade ederek, projeye inanılmasıyla olumsuzlukların ortadan kalkacağına inanç belirtti.
PROJENİN AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ
Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile projenin açılış gerçekleşti.
Projenin açılış kurdelesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, belediye meclis üyeleri, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Başkanı Dr. Zihni Turkan, Tamek Holding İhracat Başkanı, Ektam İcra Kurulu Üyesi Mehmet Gürbilek, Ektam Finans Koordinatörü Fehmi Hız ile Ektam Satış Koordinatörü Ahmet Maşlakçı kesti.
Açılış töreninde halka hem proje, hem de etkinlik programı ile ilgili broşür dağıtıldı. Broşürde değişen yol güzergâhlarının haritası da yer alıyor.
Açılışın adından Yakın Doğu Üniversitesi’nin halk dansları ekibi gösteri sundu; illüzyon ve piton yılanı ile gösteri yapıldı ve LTB orkestrası dinleti sundu.
SİYAH ÇELENKLİ, ALKIŞLI VE ISLIKLI PROTESTO
Bu arada, bölgedeki bir grup esnaf projeyi protesto etmek için açılışın yapıldığı yere yürüdü. Lefkoşa Surlariçi Koruma Derneği de açılış yerine bir siyah çelenk bıraktı. Alkış ve ıslıklarla durumu protesto eden esnaf, “Esnaf burada, orada eğlenenler kim” gibi sloganlar attı.
Esnafın açılış töreninin yapıldığı yere yaklaşması ile bir anda gerginlik tırmansa da eylem olaysız şekilde sona erdi.
“EKMEK PARAMIZLA OYNUYORSUNUZ”
Bir esnaf, “Sizi rahatsız etmek için değil, rahatsızlığımızı bildirmek için geldik, bizi kaale alın, ekmek paramızla oynuyorsunuz” dedi.
Lefkoşa Surlariçi Koruma Derneği adına basın mensuplarına “Asmaaltı - Arasta Yayalaştırma Projesi’nde esnafımızı ve halkımızı bekleyen sorunlar” hakkında bir basın bildirisi dağıtıldı.
FELLAHOĞLU’NA DESTEK BELİRTEN ESNAFLAR DA VARDI
Gerginliğin yatışmasından sonra Fellahoğlu ve beraberindeki heyet Asmaaltı’nda yürüyüş gerçekleştirdi. Bu sırada Fellahoğlu’na bazı esnaftan da destek geldi.
Bir esnaf, “İnsanımız Rum tarafına gidip Uzun Yol’da yürüyor da... Bizim çarşımızda da yürüsünler. Proje sayesinde artık temiz nefes alabileceğiz” dedi.
DÜKKÂN CAMLARINA PANKART ASILDI
Öte yandan, bazı esnaflar da dükkânlarına pankartlar asarak projeye tepki gösterdi.
Dükkan camlarına, “Önce yollarımızı asfalt dökün, turist bizi zengin yapacaksa tuvalet de yapın”, “Esnafa rağmen ben yaparım, olur”, “İlk defa bugün temizlik gördük. Bundan sonra her gün görmek istiyoruz. Takipçisi olacağız” gibi pankartlar asıldı.
LEFKOŞA SURLARİÇİNİ KORUMA DERNEĞİ BAZI NOKTALARA DİKKAT ÇEKTİ
Lefkoşa Surlariçi’ni Koruma Derneği ise dağıttığı basın bildirisinde “otopark yetersizliği; bölgeye mal ve hizmet giriş-çıkışı için verilen sürenin yetersizliği; iş sahasını değiştirmek isteyen esnafa zaman tanınmaması; yeni güzergahın dar sokaklar yüzünden mevcut trafik akışını kaldırma kapasitesi olmadığı ve yanlış parklar yüzünden yayaların ve Yenicami ve Atatürk İlkokulu öğrencilerinin tehlike yaşayacağı; turistlerin ve ziyaretçilerin darlık yüzünden bunalıp bölgeden uzaklaşacağı” gibi sorun yaratacağına inanılan noktalara dikkat çekti.
 
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Dışişleri Bakanı Nami, KTTO Heyeti İle Görüştü
 
Sıcaklık Doğuda Azalıyor, Batıda Artıyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Dışişleri Bakanı Nami, KTTO Heyeti İle Görüştü
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs’ta federal bir çözümün hangi zeminde ...
Gazimağusa Kaymakamı Çolakoğlu, Belediye Başkanları İle Toplandı
Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa ilçesine bağlı tüm Belediyelerin ...
TDP, Anayasa Mahkemesi'nde Dava Açtı
Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) elektrik tariflerine yapılan zamların ...
Görevden Alma ve Atamalar Sürüyor
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevden alma ve atamalarla ilgili açıklama yaptı.
 
 
Yayın Yüksek Kurulu'ndan İptal Kararı
Yayın Yüksek Kurulu, yeni dönemin ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
KKTC Sağlık Çalıştayı Başladı
Sağlık sektörünün yeniden yapılandırılması amacıyla düzenlenen "KKTC Sağlık ...
TKÖD Başkanı Avcı: KKTC'deki Ehliyet Verme Sistemi Çağdışı
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Avrupa Birliği (AB) ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu: 50 Yıl Daha Anlaşma Olsun Diye Bekleyecek Sabır Kalmadı
Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Muharip Gaziler Derneği İstanbul Şubesi heyetini kabul etti.
 
 
Meclis Genel Kurulu Toplandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında, ...
Gül,Siber İle Görüştü
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara temaslarını sürdüren ...
Talat: Ortak Metine Gerçekten Gerek Yoktu
Metin Şadi başkanlığındaki Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) heyeti ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC ve Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneklerini kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram  Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya