Küresel piyasalarda Avrupa ve Amerikan Merkez Bankaları'nın etkileri sürerken iç piyasanın takip ettiği bir diğer başlık ise Moodys'in Türkiye değerlendirmesi olacak.
Moody's Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiriyor.
TÜRKİYE'İN NOTU NE GELEBİLİR?
Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notu ve negatif görünümünü teyit edebileceği ya da hiç bir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceği öngörülüyor.
Piyasalar, bugün genel olarak Moody's'den herhangi bir aksiyon beklemese de, görünümün durağana yükseltilmesi yönünde görüşler de yok değil.
2013'DE YÜKSELTMİŞTİ
Türkiye'nin kredi notunu mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's, bu yılki değerlendirme takvimindeki ilk tarih 10 Nisan'da herhangi bir güncellemeye gitmemişti.7 Ağustos'taki yılın ikinci potansiyel değerlendirme tarihini de pas geçildi. Böylece Moody's'in pas geçtiği potansiyel değerlendirme tarihlerinin sayısı 4'e yükseldi.
Moody's, 1 Kasım'daki milletvekili genel seçimi sonrasında yaptığı değerlendirmede, AK Parti'nin parlamentoda çoğunluğu elde etmesinin kısa vadede politik belirsizliği azalttığını belirtmişti.
NOTUN DEĞİŞMESİ İÇİN OLMASI GEREKENLER
Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji de Türkiye'nin not değerlendirmesine ilişkin, "Negatif değişimin olması için mali göstergelerde belirgin bir bozulma ve sermaye girişini azaltacak ani bir dış şokun yaşanması gerek" ifadesini kullanmıştı.
Derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirmiş, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ise teyit etmişti.