Kulaktan dolma bilgilerle yaptırılan estetik operasyonların istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Liv Hospital Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aycan Kayıkçıoğlu “İnternetten, dergilerden fotoğraf örnekleri getirerek operasyonu planlamak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Maalesef böyle bir planlama imkansızdır. Çünkü her burnun dokusu, kıkırdak şekilleri ve daha da önemlisi yüzün ihtiyaçları farklıdır. Cerrah elindeki materyali değerlendirerek yüze yakışacak bir burun oluşturabilmelidir” diyor…
Burun görünümü ve fonksiyonel yapısıyla yüzümüzün temel taşını oluşturur. Burun bölmelerini ikiye ayıran septum adı verilen oluşum genellikle eğrilikler içerir. Hafif eğrilikler nefes alma fonksiyonlarını bozmamasına rağmen estetik ameliyatla küçültülen burunlarda bu eğrilikler bile önem kazanarak ciddi fonksiyonel bozukluklara yol açabilir.
Burnun şekline nasıl karar veriliyor?
Burun içi ve dışı bir bütün olarak ameliyat öncesinde fizik muayene ile değerlendirilir. Hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak açık veya kapalı yöntem uygulanabilir. İçerideki sorunlardan başlayarak eğrilikleri giderip, konka adı verilen burun içi etlere gerekiyorsa radyofrekans koter ile müdahale edilir. Yapısal sorunları çözdükten sonra de estetik değişim için hareket geçilir. Günümüzde bilgisayar üzerinde ameliyatın planlanması sanki en önemli unsurmuş gibi sunuluyor. Oysa ne bilgisayar planlaması, ne de gazete-dergilerden kesilecek fotoğrafların sonucunuza olumlu etkisi vardır. Herkesin parmak izi nasıl farklıysa, burun dış ve iç yapısı da farklıdır.
Başarılı bir burun ameliyatının kriterleri nelerdir?
Plastik cerrahın başarısı mevcut yapıyı yüze yakışacak en iyi görünümü kazandırmakla ölçülebilir. Planlamaya değil, cerraha güvenmek gerekir. İnternetten dergilerden fotoğraf örnekleri getirerek operasyonu planlamak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Maalesef böyle bir planlama imkansızdır. Önerilen burnu yapamazsınız, çünkü her burnun dokusu, kıkırdak şekilleri ve daha da önemlisi yüzün ihtiyaçları farklıdır. Estetik Cerrah elindeki materyali değerlendirerek yüze yakışacak bir burun oluşturabilmelidir. Örneğin etli, ucu ve delikleri kaba yapılı bir burunda normalin biraz büyüğü bir burnu hedeflemek gerekir. Böylece hem nefes alma sorunlarının önüne geçmek hem de mevcut dokuyla daha güzel ve doğal görünen bir burun elde etmek şansı olabilecektir.
Mükemmel bir estetik mümkün mü?
Mükemmel estetik ameliyat sonucu doğal görünen ve ameliyat olduğu hasta yakınları tarafından bile anlaşılmayan sonuçtur. Hastayı önceden tanıyan insanlar bir hoşluk, güzellik hali olarak tanımlamalıdır. Botoks, dolgu uygulamaları için de aynı sonuç geçerlidir. Kişinin botokslu olduğunu diğer insanlar fark etmemelidir.
Burun son şeklini ne zaman alıyor?
Burnun son şeklini alması 1-2 yıl alacaktır. İlk günlerde güzel görünen bir burnun zaman geçtikçe kötü görünmesi veya tersine kötü görünen bir burnun giderek güzelleşmesi olasıdır. Yüzde 5-10 burun hastasında ikinci bir düzeltme işlemine gerek olabilir. Bu işlem çoğu kez lokal anestezi altında yapılacak kısa bir müdahale olacaktır.
YAZIN DA BURUN ESTETİĞİ YAPILIR
Burun estetiğiyle ilgili hala yanlış bilinen bir kanı var. Yaz aylarında burun estetiği ameliyatı olmak sakıncalı diye biliniyor. Oysa böyle bir durum yok. Aslında kışın da aşırı soğuklar zararlı olabilir. Tabii ki burun estetiği ameliyatları yapıldıktan sonra hemen güneşlenmemek, güneş gözlüğü takamamak gibi birtakım dezavantajlar oluyor. Burun estetiği yaptıranlar doktorunun önerilerine uyduğu ve 1 hafta ev ortamında dinlenebileceği sürece hiçbir sorun yaşamayacaktır.