Geri Dönüşüm Projesi ile kağıt, cam, metal, kağıt benzeri atıkların geri kazanımı sonucu doğal kaynakları koruyup ekonomik değer yaratan Muratpaşa Belediyesi, Atık Yağ Toplama Projesi'ni de başarı ile sürdürüyor. Muratpaşa Belediyesi, lokantalar, yemek üretim tesisleri, otel mutfakları, fast food satış noktaları gibi işyerlerinin bitkisel atık yağların toplanması için sözleşme yapıp yapmadığını denetlerken, sözleşme yapılan lisanslı firmalar kanalıyla konutlardan atık yağ toplanmasını da sağlıyor. Muratpaşa Belediyesi, atık yağların toplanmasına yönelik olarak Çevre Bakanlığı’ndan lisanslı toplayıcı firmalarla sözleşme yapmayan işletmelere cezai işlem uyguluyor.
Uygulama alanı genişliyor
Muratpaşa Belediyesi, pilot uygulama ile Meltem, Şirinyalı, Meydan Kavağı ve Fener Mahalleleri'nde büyük sitelerde başlattığı atık yağ toplama çalışma alanına yeni konutlar ekliyor. Muratpaşa Belediyesi ekiplerince, bu çalışma kapsamında konutlara atık yağların konmasında kullanılacak kaplar dağıtıldı. Son çalışma ile Atık Yağ Toplama Projesi uygulama alanına toplam 130 konut daha eklendi. Sitelere 50 litrelik atık yağ depolama varilleri teslim edilirken, vatandaşlara yönelik bilgilendirme de gerçekleştirildi. Muratpaşa Belediyesi'nin uygulama alanını yaygınlaştırdığı proje, çevre sorunlarının önüne geçilmesinin yanı sıra atık yağların biyodizel olarak akaryakıta dönüştürülmesini de sağlayacak. Muratpaşa Belediyesi yetkilileri, yurttaşlara insan sağlığı ve çevre kirliliğine karşı, atık yağların toplanmasını amaçlayan projeye destek vermeleri çağrısında bulundu.
Atık yağların zararları
Atık yağlar, defalarca kullanılınca kansorejen özelliği ile insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra şu çevre sorunlarına neden oluyor: Lavabodan dökülen 1litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu ortamdaki, diğer canlıların yok olmasına neden olabiliyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutarak, kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep oluyor. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar vererek ve işletme maliyetini arttırıyor