Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    GAÜ Eğitim Fakültesinden İlginç bir akademik Araştırma  
 
    Antalya Trafiğine Nefes Aldıracak Projelerin Müjdesi En yetkili İsimden geldi.  
 
    Girne Belediye Başkanı Şenkul ,Başkan Erhürmanı Savundu  
 
    Rektör Özkan 'dan Acil Tıp Kongresi’nde Sağlıkta şiddetle mücadele vurgusu  
Nargile ve Elektronik Sigara'da Tehlikeli Artış uyarısı
Nargile ve Elektronik Sigara da  Tehlikeli Artış uyarısı
 
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Nurcan Bilgiç, son zamanlarda giderek yaygınlaşan elektronik sigara ve nargile kullanımı sonucunda artan tehlike hakkında açıklamada bulundu.
 
9 Ocak 2019 Çarşamba - 00:16


KKTC'de Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Bilgiç açıklamasında, tütün ürünü ile mücadelenin son yıllarda daha etkili bir şekilde yürütülmesine rağmen, Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin % 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiklerini söyledi. Bu oranın kadınlarda % 12 olduğunu ifade eden Bilgiç, buna rağmen giderek artacağının öngörüldüğünü söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Bilgiç açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
Bilgiç: “Son Yıllarda Elektronik Sigara Ve Nargile Pazarı Ve Tüketimi Arttı”
“Kısaca tütün ürünü tanımına bakacak olursak; tütün yaprağının tamamından ya da bir bölümünden yapılan / üretilen ürün olarak tanımlanmaktadır. Ancak son yıllarda tütün ürünü yerine daha geniş kapsamlı ve doğru bir isimlendirme olduğu için Nikotin Salıveren Sistem tanımı kullanılmaktadır. Bu kategoride ürünler iki temel başlık altında “dumanlı” ve “dumansız” olarak ayrılmaktadır. Dumanlı ürünler; sigara, pipo, puro, kreteks, bidi, nargile, elektronik sigara, ısıtılan ürünlerdir. Dumansız ürünler ise çiğneme tütün, snus, maraş otu, eriyebilen ürünler içeren ağızdan kullanılan ve snuf, enfiye, eriyebilen ürünler gibi burundan kullanılan şeklidedir. Tüm dünyada en sık üretilen, pazarlanan ve tüketilen şekli sigaradır. Ancak yapılan birçok araştırmada, son yıllarda Elektronik sigara ve nargilenin görece olarak daha fazla pazarlandığı ve tüketilmeye başlandığını bildirilmektedir.
“Sigara Tüketiminin Yerine  Nargile Ve E-Sigara Kullanımının Artmasını Sağlama Çalışmaları Arttı”
Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde tütün kontrolü dönemini başlatılmıştır. Eylül 2010 itibariyle 160’tan fazla ülke tarafından Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) (Framework Convention on Tobacco Control) ile yeni uygulamalar başlamıştır.  Tütün Kontrolü çalışmaları, temel tütün kontrol stratejilerini içeren MPOWER paketi ile tüm dünyada yürütülmektedir. Birçok ülkede uygulanan stratejilerin olumlu etkileri görülmeye başladıktan sonra, sigara üreticileri tarafından azalan sigara tüketiminin yerine  nargile ve e-sigara kullanımının artmasını sağlama için çalışmalarının arttığı görülmektedir.
Yaşamı boyunca en az 100 adet sigara içmiş ve halen sigara içen kişi kişilere halen sigara kullanan kişidir. Yapılan çalışmalarda tütün ürünleri kullanmaya başlayanların % 36,2'si merak ettiği için, % 16,8'i özendiği için, % 29,4'ü ise arkadaşlarından etkilendiği için başladığını ifade etmektedir.
Eskiden nargilenin, koku ve tad katkı maddeleri içermeyen, sert, sadece kuru tütün yaprağı içeren klasik nargile ürününe (tömbeki) dayalı kullanımı vardı. Son 10 yıldır ise nargilenin daha fazla tüketilmesi için tütünün yanı sıra şeker melası, meyva özleri ve gliserin gibi tat, koku, yumuşama sağlayan katkı maddelerini ve bunların bulunduğu ortamda fermentasyonla oluşan maddeleri içerdiği görülmektedir. Bu da nargilenin, ergenler ve gençler tarafından kullanımını salgın şekilde artırmıştır. Türkiye'de nargile içen kişilerin sayısı ise nüfusun % 2 ile 10 arasındadır ve nargileden alınan her bir nefeste, bir sigaradan alınana yakın miktarda, yaklaşık 500 ml duman alınmaktadır.
“Elektronik Sigara Buharının İçerisinde, Kansere Yol Açan Maddeler Bulunmaktadır”
Elektronik sigara(e-sigara), geleneksel sigara gibi bir görüntüsü olan ve sigara içiyormuş gibi bir his veren, kalem veya aksesuar şeklinde tasarlanmış nikotin içeren sıvıyı buharlaştıran mekanizmaya sahip bir nikotin kaynağıdır. E-sigaraların aerosol şeklindeki buharının içinde, nikotin, akciğerlerin derinliklerine inebilecek ultra ince tanecikler, ciddi akciğer hastalıklarına sebep olabilecek kimyasallardan olan diasetil aroma gibi maddeler, formaldehit, asetaldehit, akrolein, uçucu organik bileşikler, kansere yol açan kimyasal maddeler, nikel, kalay,kromium, dietilene glikol ve kurşun gibi ağır metaller gibi zararlı birçok madde bulunmaktadır. E-sigara kullanımının normal sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülse de bu güvenli olduğu anlamına gelmez. E-sigaralar, sigarayı bırakma yöntemi için kullanılabilecek bir tıbbi ürün değildir. Türkiye'de e- sigara, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında içeriği ne olursa olsun “tütün ürünü” olarak kabul edilmiştir. ve hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verilmemektedir.
Sonuç olarak, nargile ve e-sigara dünyada, Türkiye'de ve KKTC'de kullanımının giderek artması beklenen bir halk sağlığı sorunudur. Bunu önlemenin yolu ilk olarak çocukların ve gençlerin herhangi bir tütün ürününe başlamasını önlemektir. Bunun yanı sıra halk sağlığı eğitimleri ile; sigarayı bırakmanın akciğer başta olmak üzere pek çok kanserin oluşum riski azalttığı, kalp/damar ve periferik damar hastalıklarında ve inme riskinde azalma sağladığı, öksürük, balgam, hırıltılı solunum, nefes almada güçlük gibi solunum sistemi hastalıklarının sıklığını azalttığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişme riskini de azalttığı anlatılmalıdır. Ayrıca sigarayı bırakan kadınlar arasında infertilite riski azalmakta, gebelik döneminden önce sigara içmenin bırakılması da düşük doğum ağırlıklı bebek doğum riskini azaltmaktadır.
Tütün ürünleri ile mücadelede tüm kurum, kuruluşlara, üniversitelere, Sivil Toplum Kuruluşlarına, öğretmenlere, toplum önderlerine ve ailelere görevler düşmektedir. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında çalışmaların planlanması ve sigara tüketiminin kontrol altına alınması, özellikle gençlerin korunması amacıyla Ulusal Tütün Kontrol Programı (UTKP) hazırlanmalıdır. Kamuya açık alanların, işyerlerinin kapalı alanları ile kamuya açık kapalı alanların tamamının tütün dumansız olması olarak tanımlanmalıdır. Türkiye'de üniversitelerde başlayan Tütünsüz Kampüs uygulamaları KKTC'de de başlatılmalıdır. Ayrıca nargile kullanımının azaltılmasına yönelik uygulamaların başlatılması ve e-sigara satışının önlenmesi uygun olacaktır.
Hepimizin ortak sorunu olan tütün ürünleri ile birlikte mücadele edelim ve yeni yılda tütünsüz bir yaşam için ilk adımı atalım. İçmeyenleri içmemeleri konusunda bilgilendirelim, içenleri ise bırakmaları yönünde destekleyelim.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi'nin hurda ihalesi 17 Ocak'ta
 
FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü Üyesi 9 kişi yakalandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Rumlar Yortu nedeniyle Gazimağusa'da ayin düzenlendi
Kıbrıslı Rumlar’ın kutsal günlerinden olan Theofania Yortusu nedeniyle ...
AKÜN Ve Kamu-Sen Arasında Protokol
Akdeniz Karpaz Üniversitesi ve Kamu-Sen arasında protokol imzalandı.
İskele'de Yaşayan Yabancılar'dan Kutlama ve Yardım Etkinliği
İskele Belediyesi Halk (Makenzi) Plajı’nda geleneksel hale getirilen Noel ...
GAÜ Gastronomi Öğrencilerinden Yılbaşı Menüsü Resitali
Girne Amerikan Üniversitesi’nde yeni yıla çok kısa bir zaman kala, fakülteler ...
 
 
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncıya Cerrahi Müdahale
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Gazimağusa Devlet Hastanesinde cerrahi müdahale yapıldı.
Prof .Dr .Aykut Toros Vefatı Sevenlerini yasa Boğdu
Eğitim Camiası önemli bir değerini kaybetti .GAÜ Siyaset Bilimler Fakültesi ...
Özgürgün Çiftinin Mutlu Günü
Özgürgün çifti Yeni doğan kız çocuklarının sevinciyle mutluluğa boğuldu
GAÜ Öğrencisi Ateş Dünya Şampiyonasın'da Birinci Oldu
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sahne Sanatları Yüksekokulu öğrencisi ...
 
 
Koruçam ve Civar Köylerde Elektrik Kesintisi
Sadrazamköy, Kayalar, Akdeniz ve Koruçam’da yarın elektrik kesintisi olacak.
Anne Karnındaki Bebek Annenin Beslenmesinden Etkileniyor
(GAÜ) Öğretim Üyesi Dr. Emine Güllüelli yaptığı açıklamada, obezitenin, ...
Diyetisyen Öztürk : Kahvaltı Öğrencilerin Başarısını Arttırır
(GAÜ) Kampüsü bünyesinde dispanser hizmetleri veren “Smart Health Life ...
Ergoterapi; Önümüzdeki 50 Yılın Yükselen Meslek Grupları Arasında
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyer Çağatan Ergoterapi ile ilgili bilinmeyenleri anlattı:
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Trafiğine Nefes Aldıracak Projelerin Müjdesi En yetkili İsimden geldi.

Antalya Trafiğine Nefes Aldıracak Projelerin Müjdesi En yetkili İsimden geldi.

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
 
Mehmet Kesim
 
 
Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya