Sendika Başkanı Mehmet Özkardaş yaptığı yazılı açıklamada, 60 bin civarında olduğu tahmin edilen kaçak işçilerin kayıt altına alınması ve bunların sosyal sigorta yatırımlarının yapılması halinde kurumun 110 milyon TL olan açığının kapanıp, 70-80 milyon TL artıya geçeceğini, yılda 100 milyon TL verginin de her yıl devletin kasasına gireceğini iddia etti.
“Yalnızca kaçak çalışanlara ceza getirmek, kaçak yaşamı önleyemez. Kaçakları düşük ücretle ve uzun çalışma saatleriyle çalıştıranlara kaçak işçi çalıştırdıkları için caydırıcı cezalar getirilip, bunlar ciddi olarak takip edilip, ceza uygulanmadığı sürece, kaçak yaşam artarak devam edecektir.”diyen Özkardaş bu söylemlerin gündeme taşıdığı, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile yanında kaçak işçi çalıştıranlara, asgari ücretin beş katı tutarında para cezası ve ön izinlerinin iptal edilmesini öngören yasa tasarısının yerinde alınmış kararlar olduğunu ve desteklediklerini bildirdi.
Çalışma Bakanlığının bu görevleri yerine getirecek ilgili dairelerinde ne yeterli sayıda müfettiş ne de araç-gereci bulunduğunu savunan Özkardaş, önemli olanın yasaları uygulamak için kararlılık ve siyasi iradenin mevcut olması ve böylesi önemli bir konuda hükümetin müfettiş ve denetim kadro sayılarını artırmak için çalışma yapan ilgili bakanın önüne engel çıkartmaması olduğunu kaydetti.
Denetim memuru kadrolarının artırılmasının yeni istihdamın yanı sıra ülkedeki, kayıt dışılığı ve kaçak yaşamı engelleyerek sosyal güvenlik kurumlarını da mali açıdan güçlendireceğini belirten Özkardaş, bu adımın vergi kayıplarını da en aza indireceğine işaret etti. Özkardaş şöyle devam etti:
“Kaçak yaşamla mücadelede alınan önlemler yerinde olmakla birlikte, ‘Af’ süresi dolmasına rağmen aftan yararlanmayanlar sınır dışı edilmelidir ve bundan böyle ülkemizde oluşan iş gücü ihtiyacı Çalışma Bakanlığı kanalıyla belirli kriterler aranarak, yalnızca nitelikli işgücü getirilmesine izin verilmelidir. Bu konuda hükümetten siyasi irade ve kararlı duruş bekliyoruz.”