6 ay hapis cezası alması beklenen Gilani'nin, bu kararın ardından başbakanlığı bırakmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.
Başbakan Gilani hakkında üç ay önce açılan dava iddia makamı ve savunmanın esas hakkındaki görüşlerini bildirmesinin ardından sona ermişti.
Gilani, bakanlar, milletvekilleri ve partililerle birlikte geldiği mahkemeden çıkışında açıklama yapmadı, ancak taraftarlarını selamladı. Gilani taraftarları ise sloganlar atarak kararı protesto etti.
Gilani'nin Halk Partisi'nden, eski Enformasyon Bakanı Sharjeel Memon, "Halk Partisi mahkemenin kararlarına her zaman saygı göstermiştir. Bugün de kararı saygıyla karşılıyoruz. Fakat, (eski Cumhurbaşkanı) Pervez Müşerref, mahkemenin, Nevaz Şerif'in uçağının inişine izin verme talimatını reddetmişti. O zaman yargıya itaatsizlik hakkında bir dava açılmadı. Peki niye şimdi demokratik bir Başbakan'a bu suçlama yöneltiliyor. Bu, Halk Partisi'nin kurban edilmesidir" yorumunda bulundu.
Yüksek Mahkeme Hakimi Adalet Tarık ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Top şimdi Millet Meclisi Başkanı'nda. Bu konuda ya kendisi ya da herhangi bir vekil harekete geçer. Ardından konuy Yüksek Seçim Komisyonu'na intikal edecek. Komisyon, Başbakan'ın Millet Meclisi üyeliğini düşürebilir" diye konuştu.