Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Zika virüsünün özgün tedavisi ve koruyucu aşısının bulunmadığını belirterek, "Virüsün nasıl bulaştığını, yaptığı klinik tabloyu ve korunma yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Bu bilinci oluşturabilmek düşüncesiyle 'Zika Virüs Hastalığı El Broşürü' hazırlanmıştır" dedi.
Hatipoğlu, Zika virüs hastalığının, gittikçe yaygınlaşan uluslararası seyahatler nedeniyle bugün tüm ülkeleri tehdit ettiğini söyledi.
'Zika virüs enfeksiyonu Türkiye'de görülmemiştir'
Hatipoğlu, hastalığın genellikle hafif seyirli olduğunu, vakaların yüzde 80'inde belirti vermediğini, yüzde 20'sinde ise ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, döküntü, kas ve eklem ağrıları şeklinde şikayetler görüldüğünü bildirdi.
Hastalığın cinsel ilişkiyle de geçişinin rapor edildiğini anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün için kanıtlanmamakla birlikte Brezilya'daki mikrosefali (küçük kafa) ve diğer kötü sonuçlanan gebelikler ile Zika virüs hastalığı arasında güçlü ilişki bulunduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle gebeler veya gebelik ihtimali olanların, bu bölgelere seyahatlerini mümkünse ertelemesi, mümkün değilse doktorlarıyla görüşmesi ve sivrisinek sokmalarından korunma önlemlerini mutlaka alması önerilmektedir. Zika virüsünün özgün tedavisi ve koruyucu aşısı yoktur. Virüsün nasıl bulaştığını, yaptığı klinik tabloyu ve korunma yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Bu bilinci oluşturabilmek düşüncesiyle 'Zika Virüs Hastalığı El Broşürü' hazırlanmıştır. Hastalığın görüldüğü bölgelere gidecek vatandaşlarımıza broşür, seyahat sağlığı merkezlerimizde dağıtılmaktadır. Bu broşür, diğer seyahat sağlığı broşürlerimiz gibi 'www.seyahatsagligi.gov.tr' web sitemizde 'seyahat sağlığı broşürleri' bölümünde de yayınlanmaktadır."
Zika virüs enfeksiyonunun Türkiye'de görülmediğini belirten Hatipoğlu, yolculuğa çıkacakların bilgilenme için "seyahat sağlığı" sitesi, "444 77 34" nolu Seyahat Sağlığı Danışma Hattı ve seyahat sağlığı merkezlerinden faydalanabileceğini söyledi.