Buna göre, özürlüler için otoparklarda yer ayrılacak, tuvalet ve lavabo yapılacak, özel bankolar oluşturulacak, fiziki yetersizlik nedeniyle özürlülerin girip çıkamayacağı yerlere konulacak çağrı zili vasıtasıyla özel görevliler hizmet verecek.
Sağlık Bakanlığı, bürokrasinin azaltılması ve idari basitleştirme çalışmaları çerçevesinde sağlık kurumlarında bir takım önlemler aldı.
Bu yılın sonuna kadar tüm ülkeye yaygınlaştırılacak aile hekimliği hizmet birimlerini de kapsayacak şekilde yürütülecek çalışmalarda, özürlülerin hizmete erişiminin kolaylaştırılması ve kırtasiyeciliğin önlenmesine de odaklanılacak.
Bu amaçla Sağlık Bakanlığınca yayımlanan genelgeye göre, bütün aile hekimleri, hem kendilerine yapılan müracaatlarda, hem de gezici hizmette uygulayacakları standartları oluşturacaklar. Bu standartlarda, hizmetin ne kadar sürede tamamlanacağı ve müracaat mercilerine dair hususlar yer alacak. Bu standartlar aile sağlığı binalarında görünür bir yere de asılacak.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığına bağlı bütün birimlerde, özürlülerin hizmete erişimini kolaylaştırıcı tedbirler alınacak.
Bu çerçevede, özürlü araçları için otoparklarda yeterince yer ayrılacak, binaların giriş ve iç bölümleri tekerlekli sandalyelerin girişini engellemeyecek şekilde tasarlanacak, yönlendirme işaretleri konulacak, fiziki şartları uygun olan yerlere asansör, tuvalet ve lavabo yapılacak, hizmet sunumunda bu kişilere öncelik tanınacak, imkanlar ölçüsünde yönlendirme elemanı görevlendirilecek, banko ya da hizmet masası gibi ayrı bir hizmet noktası oluşturulacak.
Fiziki nedenlerle özürlülerin girip çıkamayacağı binaların giriş bölümlerine konulacak çağrı zili vasıtasıyla özürlüler eğitimli görevlilerden hizmet alacak.
Yürütülecek bu çalışmalar, denetimlerle değerlendirilecek.
Bürokrasinin azaltılması ve idari basitleştirme çalışmaları çerçevesinde ayrıca, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki yazışmalar elektronik ortamda yapılacak.