Krizin üstesinden gelmek için Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (Troyka) ile yapılan kredi anlaşması ve memorandumu hayata geçirme konusunda güvence veren Samaras, işsizlik ve ekonomik durgunluğa son vermek için bazı değişikliklere gidilmesinin ise şart olduğunu vurguladı.
AB liderlerinin Euro bölgesini etkisi altına alan ekonomik krizle mücadele yöntemlerini masaya yatıracakları 28-29 Haziran tarihlerindeki AB liderler zirvesine göz ameliyatı olması nedeniyle katılamayan Samaras, Yunanistan'ı temsil eden Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas aracılığı ile AB liderlerine bir mektup gönderdi. Mektubun içeriği, bugün kamuoyuna açıklandı.
Yunanistan'ın daha önce imzaladığı anlaşmayı uygulamaya kararlı olduğu mesajı veren Samaras, AB liderlerine hitaben yazdığı mektubunda şunları ifade etti: "Bu mektup ile sizlere Yunanistan'ın son kurtarma anlaşmasından doğan yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirme konusunda kararlı olduğu güvencesini vermek istiyorum."
Yeni hükümetin istikrar programını sahiplendiğini vurgulayan Başbakan Samaras, hedefleri ve amaçları konusunda Program'ın bütün temel politikalarının tam anlamıyla gerçekleşmesinde kararlı olduğuna dikkat çekti. Samaras, programı özelleştirmelere ağırlık vererek hızlı şekilde hayata geçireceğini de teyit etti.
BÜYÜME EKSENLİ DEĞİŞİKLİK İSTEDİ
Yunanistan için hayata geçirilen maaş ve emekli aylıklarında kesintiler ile vergi artışları üzerine kurulu programa gelen eleştiriler ve seçimlerde halkın ortaya koyduğu tepki oylarını ima eden Samaras, hedeflere ulaşılabilmesi ve büyümeye geçilebilmesi için programda değişiklik yapılması gerektiğini kaydetti. Başbakan Samaras, programda Yunanistan'da daha önce görülmemiş şekilde artış kaydeden işsizlik ve beşinci yılana giren yıkıcı durgunluğun önlenmesi için bazı yeniden düzenlemelere (değişikliklere) gidilmesi gereğini vurguladı. Samaras, ancak bu yöntemle ortaya konan bütün hedeflere ulaşabileceği uyarısında bulundu. Programın aynen uygulanmasını isteyen Troyka, büyümeye yönelik iyileştirmeler yapılabileceği konusunda ise açık kapı bırakmıştı.
350 milyar Euro civarındaki borç krizi ile mücadele eden Yunanistan, Troyka'dan 110 ve 130 milyar euroluk iki kurtarma paketi kullanabilmek için sert kemer sıkma önlemlerine imza atmıştı.