Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında aktif olarak çalışan ve sarı basın kartı sahibi olan gazetecilere 'gri pasaport' olarak adlandırılan 'Hizmet Damgalı Pasaport' verilmesi ile ilgili kararı açıkladı. Arınç, göreve geldikleri günden itibaren başta yerel medya olmak üzere ulusal basının hemen her kademesinde çalışan medya emekçilerinin sıklıkla dile getirdiği 'gri pasaport' talebini uzun bir çalışmanın ardından tamamladıklarını söyledi.
Gazetecilerin yalnızca ülke içinde değil, yurt dışında da görev yaptığına dikkat çeken Arınç, "Sizler de ciddi anlamda kamu hizmeti yapıyorsunuz. Bunu yanı sıra oldukça yoğun bir iş gündeminizin olduğunu biliyoruz. İş yükünüzü hafifletmek ve sizler için son derece değerli olan zamandan tasarruf etmeniz için ülkemizde yalnızca kamu çalışanlarına yönelik uygulanan 'hizmet damgalı pasaport' hakkından bundan sonra sizler de yararlanacaksınız" diye konuştu.
Arınç, hükümet olarak Pasaport Kanunu'nun ilgili maddesindeki yetkiyi kullandıklarını ve basın kartı sahibi medya mensuplarına, yerel ve yaygın ayrımı gözetmeksizin bu imkanı sağladıklarını dile getirdi. Kanun'un hükümlerine uygun olarak hazırladıkları yönergeyle, yurtdışındaki toplantı ve çalışmalara davet edilen yaygın ve yerel medyada çalışan basın kartı sahibi basın mensuplarına talepleri halinde Hizmet Damgalı Pasaport verileceğini kaydeden Arınç, "Bu amaçla, anılan gazetecilere yurtdışı görev onayı düzenlemesi de dahil olmak üzere başvurulara ilişkin her türlü iş ve işlemler Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce yapılacaktır. Bu yönerge kapsamında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıkları yurt dışında takip eden basın mensupları ile yerel ve yaygın medya mensuplarımız 'özel hizmet pasaportu' alabileceklerdir" diye konuştu.