Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   29/34 °C
 
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
 
    Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı  
 
    Kıbrıs'da KTMMOB gündeminde Özyalçın Construction var  
 
    Abdal Musa Anma etkinliklerine yoğun ilgi  
Sivas Davası zaman aşımından düştü!
Sivas Davası zaman aşımından düştü!
 
Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.
 
13 Mart 2012 Salı - 13:25

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı.

Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

POLİS GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE ETTİ
Adliye önünde bekleyen binlerce vatandaş ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, vatandaşlara gaz bombası ile müdahale etti. Göstericilerin polise attığı taşlar nedeniyle yaralananlar oldu.

Ankara Adliyesi'nde görülen ve mahkeme heyeti tarafından 'Zamanaşımı' gerekçesiyle düşürülen Sivas Davası sonrasında, adliye çevresi de hareketlendi. Duruşmanın başladığı andan itibaren adliye önünde bekleyen gruplar, davanın düşmesiyle birlikte karara slogan atarak tepki gösterdi. 'Katil devlet hesap verecek' şeklinde sloganlar atılması üzerine, emniyet güçleri de adliye çevresinde önlemlere artırdı. Grupların Kızılay istikametine doğru yürüme ihtimaline karşı çevik kuvvet ekipleri de Kızılay istikametine barikat kurdu. Polis grupların dağılmaları yönünde uyarılar yaparken, göstericilerin dağılmaması üzerine olaylar çıktı. Göstericiler polise taşlar ve sopalarla saldırdı. Olaylarda aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Adliye önünde gerginlik sürüyor.

9:30'da başlaması beklenen duruşma çok fazla seyircinin olması nedeniyle 10:00'da başladı. Davayı, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de izledi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Grupbaşkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve çok sayıda BDP milletvekili duruşmayı izleyenler arasında.

Zaman aşımı ihtimaline tepki gösteren aralarında Pir Sultan Abdal Derneği'nin de olduğu çeşitli Alevi derneklerine mensup çok sayıda kişi sabah saatlerinden itibaren davanın görüleceği Ankara Adliyesi önünde toplandı. Ellerinde olaylarda hayatını kaybedenlerin resimlerini taşıyan grup sloganlar attı.

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?
Gözler bugün, Sivas’taki Madımak Oteli’ndeki yangında hayatını kaybeden 35 kişinin failleri olarak yargılanan 5 firari sanıkla ilgili, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada oldu. Mahkeme bugün karara vardı. Savcılık, zamanaşımı süresinin aslında 2008’de dolduğunu belirterek davanın düşürülmesini talep etmişti. Müdahil avukatları ise “Davanın esası insanlık suçu kapsamında değerlendirilsin ve zamanaşımına gidilmesin” talebinde bulunuyor. Firari durumdaki sanıkların dışında 124 sanığın yargılandığı Sivas ana davasında ise kesin hükümler daha önce verilmişti.

ERÇAKMAK ÖLDÜ, 5’İ FİRARDA
Davanın sanıkları firari durumda olan Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu ile birlikte, Sivas ana davasının 1 numaralı sanığı olan dönemin Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak. 10 Temmuz 2011’de öldüğü Adli Tıp raporlarıyla kesinleşen Erçakmak’ın “ağırlaştırılmış müebbet”, diğer 6 sanığın ise “örgüt propagandası yapmaktan” haklarında 5 yıla kadar hapis cezalarının istendiği davanın sanıklarından Yılmaz Bağ’ın da 25 Aralık 2006’da öldüğü, sonradan mahkemeye bildirilmişti. Her iki sanık hakkında ölümler nedeniyle “dosyadan düşürülme” kararı verilmişti. Halen bulunamayan 5 sanık yüzünden duruşmalar bugüne dek sürmüştü.

SAVCI, 2008’DE DÜŞMESİNİ İSTEDİ
Firarda olan dava sanıkları, bütün yazışmalara rağmen bugüne kadar bir türlü bulunamadı. Mahkeme savcısı ise suç tarihi itibarıyla 15 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunu belirterek, davanın 2 Temmuz 2008 tarihinde düşmesi gerektiğini savundu.

SON DAKİKA TEKLİFİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yargılamalarda zamanaşımı ile ilgili kanun maddesinde değişiklik istedi. Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifi, Türk Ceza Kanunu’nun 66. maddesinin 6’ncı fıkrasına, “Failin arandığı ancak yakalanamadığı ve ifadesinin alınamadığı hallerde zamanaşımı hükümleri işlemez” cümlesinin eklenmesini öngörüyor.

ETA SAVCISI ELOY VELASCO:

İspanya terörde zamanaşımını kaldırdı, cinayetler de durdu
İSPANYA’da ETA soruşturmasını yürüten Savcı Eloy Velasco, HSYK’nın düzenlediği AİHM sempozyumu için geldiği Ankara’da HABERTÜRK’ün sorularını yanıtladı. Dava dosyasında 250’si hâlâ çözülememiş, 850 cinayet iddiası ve 550 mahkûmu bulunan ETA soruşturmasını yürüten savcılar arasında yer alan Velasco, terör ve insanlığa karşı suçlarda İspanya’nın son dönemde attığı en büyük adımı “zamanaşımının kaldırılması” olarak değerlendirdi. Bu sayede suçlarda azalma olduğunu vurgulayan Valesco, HABERTÜRK’ün sorularına şu yanıtları verdi:

İspanya’da artık zamanaşımı işlememesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Terör suçu cinayetle sonuçlanmış ise, artık İspanya’da bu suç için zamanaşımı işlemeyecek. Bu düzenlemenin elbette faydası var. ETA’ dan kaçmış tutuklularla, olumsuz örneklerle karşılaştık. Yakaladığımız ETA mensuplarını serbest bırakmak zorunda kaldık. Zamanaşımı yetkisi alındıktan sonra kesinlikle bunun suçlarda etkisi oldu. Yasa çıktığından beri terör cinayeti işlenmedi. Eskiden zamanaşımı 20 yılda doluyordu. Küçük bir örnek anlatayım. 17 yaşında bir çocuk gece Bask bölgesindeki politikacının evine molotof kokteylii attı ve Fransa’ya kaçtı. DNA çalışma ları sayesinde 4 yılda kim olduğunu bulduk. Tam 20 yıl sonra tutuklandı. Suçluda kanıtlarda elimizdeydi ama zamanaşımı dolduğu için serbest bıraktık. Evi yanan politikacı, “Ben o zaman kendi evimi yakayım”diye tepki gösterdi.

Türkiye’de, 35 kişinin öldüğü Sivas davasının bazı sanıkları hakkındaki dava, bugün zamanaşımından düşecek...
Bu kişilerin aileleri ile konuşmak gerekir. Ne hissediyorlardır. Bana göre ölümler olunca affetmek, gelecekteki muhtemel cinayetlerin önüne geçmenin yöntemi olamaz. Genel önleyici tedbirlerin alınması gerekir.

ERÇAKMAK İÇİN DE KARAR VERİLECEK
Savcı, ana davanın sanıklarından Cafer Erçakmak’la ilgili dosyanın, bu davadan ayrılmasını istemişti. Savcının mütalaasından 3 yıl sonra, Cafer Erçakmak’ın 10 Temmuz 2011’de eceliyle öldüğü ve gizlice gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Ancak davada ölenlerin avukatları, mahkemeden bu konunun araştırılmasını istemiş ve Erçakmak’ın mezarının açılıp gen ve babalık testi yapılmasını talep etmişti. Adli Tıp, gönderdiği raporda ölen kişinin yüzde 99.99 Erçakmak olduğunu belirtmişti. Avukatlar bu rapora da itiraz ederek, Erçakmak’ın 1. derece akrabaları olan kardeşlerinden de örnekler alınması gerektiğini savunmuştu. Mahkeme heyeti de son duruşmada, bu konuda görüş bildirmesi için, dosyanın bir kez daha savcılığa verilmesini isteyerek duruşmayı bugüne ertelemişti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Altın Portakal Şiir Ödülü Etkinlikleri 15 Mart'ta Başlıyor
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'dan Beklenen Rapor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Konya'da F-5 tipi askeri eğitim uçağı düştü
Konya'da saat 12.00 sıralarında Tümosan traktör fabrikasının yakınında ...
Erdoğan 'Kılıçdaroğlu'nunki elma şekeri politikası'
Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM Grubu’nda şu sıralarda konuşma yapıyor.
Sürekli yaz saati geliyor!
Saatleri, yazın ileri, kışın geri alma dönemi artık son buluyor...
Başbakan Erdoğan partisinin grubunda konuşuyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin ...
 
 
20 araçlı kaza TEM'i trafiğe kapadı
TEM otoyolu Gümüşova mevkiinde 20 aracın karıştığı kaza nedeniyle Ankara istikameti trafiğe kapandı.
Şık 'cemaat', Şener 'Hrant'la çıktı!
Gözaltına alınışında ‘cemaate’ dikkat çeken Ahmet Şık yine benzer açıklamalar, ...
Konya semalarında Türkiye - ABD işbirliği
Geçen yıl farklı ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen Anadolu Şahini ...
Dubai'nin İlk Türk Oteli Açıldı
Rixos'un Dubai'deki ilk oteli iş adamı Fettah Tamince'nin ev sahipliğinde ...
 
 
Erdoğan, Annan'la Görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Ligi'nin ...
Şener ve Şık'a Tahliye
"Oda TV" davası kapsamında yargılanan 12 sanıktan, aralarında gazeteci ...
Tadilat için geldiler, 30 kilo altın çaldılar
Kapalıçarşı'daki kuyumcudan 30 kilo altın ve mücevher taşı çalan 3 kişi yakalandı.
Avcı: CHP'nin tezgahı ucuz atlatıldı
4+4+4 düzenlemesi görüşmelerinin son gününde yaşanan kavgayı değerlendiren ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya