Dün de Suriye’de Esad karşıtı gösterilerde yaşanan şiddet olaylarından kaçan 226 kişi Türkiye ’ye geçmişti. Başbakan Erdoğan, mülteci akınına karşı kapıları kapatmayacaklarını belirtti. Suriyeli mülteciler Hatay’daki çadır kampına yerleştiriliyor. BM, Suriye için endişeli. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Antonia Guterres, çok sayıda Suriyeli’nin, Türkiye ve Lübnan’a akın etmesinden endişe ettiklerini bildirdi.
MEHMETÇİK ÖNLEM ALDI
Önceki gece geç saatlerde Karbeyaz Beldesi sınırına gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 130 Suriyeli, bir süre bekledikten sonra Türkiye tarafına geçti. Sınırı geçenlerden 47’si Türkiye’den sığınma talebinde bulundu. 97 Suriyeli’nin de Yayladağı İlçesi Güveççi Köyü’nden Türkiye’ye giriş yaptığı bildirildi. Böylece sadece dün Suriye’den Türkiye’ye gelenlerin sayısı 226’a ulaştı. Suriyeliler, minibüslerle Türk Kızılayı tarafından Yayladağı İlçesi’nde kurulan çadır kente yerleştirildi. Suriye’nin Türkiye sınırına yakın yerlerde çok sayıda Suriyeli bekliyor ve olası bir karışıklık durumunda bu kişilerin de Türkiye tarafına geçmesi bekleniyor. Türk askerleri de Suriye sınırı boyunca önlemlerini artırdı.
"ENDİŞEMİZ ARTIYOR"
Başbakan Erdoğan, Suriye sınırından dün gece bir grubun Türkiye’ye sığındığı yönündeki haberlerin doğru olduğunu belirterek, “Bu noktada bizim kapıları kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Gerçekten Suriye’deki bu gelişmeler, üzüntü vericidir, endişeyle kaygıyla izliyoruz” dedi. Konuya ilişkin çok farklı bilgi ve istihbaratların geldiğini dile getiren Erdoğan, “Bu nokta bizim endişemizi artırıyor, kaygımızı artırıyor. Temenni ederiz ki; Suriye, bir an önce sivillere karşı takındığı tavrı çok daha müsamaha ile karşılar hale getirsin ve bir an önce reforma yönelik attığı adımları sivilleri inandırıcı bir şekilde gerçekleştirsin. Bu reformlar dönüşüm bulsun” diye konuştu. Suriye güvenlik güçlerinin baskıyı artırması Türkiye’ye yönelik bir göç dalgasının başlaması ihtimalini artırıyor.
Davutoğlu: Müdahaleyi arzu etmeyiz
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu aşamada Suriye’ye uluslararası bir müdahalenin şartlarının oluşmadığını belirterek “Bunu arzu da etmeyiz. İnşallah böyle bir şeye ihtiyaç duyulmaz” dedi. Türkiye’ye sığınan Suriyelilere de değinen Davutoğlu “Türkiye’ye girişler artarsa durumla çok kapsamlı bir şekilde ilgilenmek gerek. Hazırlıkları yaptık ama daha ileri bir akışı arzu etmeyiz” diye konuştu. Bakan Davutoğlu, Financial Times ile yaptığı mülakatta özgürlük olmadan istikrarın olmayacağını söyledi.
‘DEĞİŞMEYEN YOK OLUR’
Değişime direnen liderlerin yok olacağını Suriye Lideri Esad’a söylediğini belirten Davutoğlu, “Türkiye, demokrasinin kaosu değil, özgürlüğü, ekonomik gelişmeyi ve istikrarı getireceğini gösterdi” diye konuştu.
Hamza isyanı büyüyor
Suriye güvenlik güçlerinin 13 yaşındaki Hamza El-Katib’i işkenceyle öldürmesine tepkiler yükselmeye devam ediyor. Mısır’ın başkenti Kahire’deki Suriye büyükelçiliği önünde de Hamza’nın öldürülmesi protesto edildi.
Paris elçisi istifayı yalanladı
Suriye’nin Paris Büyükelçisi Lamia Şekkür, görevinden istifa ettiği yönündeki haberleri yalanladı. Önceki gün France 24 kanalına telefonla bağlanan ve Şekkür olduğunu öne süren bir kadın, büyükelçilik görevinden ayrıldığını duyurmuştu. Telefondaki sesin kendisine ait olmadığını belirten Şekkür, “yalan haber vermekle”’ suçladığı France 24 kanalına dava açacağını söyledi. Büyükelçilik binasında, Suriye bayrağı ve Beşşar Esad’ın posteri önünde Fransız televizyon kanalına konuşan Şekkür, “Suriye Büyükelçisi olarak görevine devam ettiğini” vurguladı. France 24 yetkilileri ise, kanala bağlanan kadının Şekkür olduğunu sandıklarını ve bir manipülasyonun kurbanı olduklarını belirtti.
|