Uçak bileti satan seyahat acentelerinin bir süreden beri dile getirdiği “mil mafyası”ndan sonra şimdi de “Default çetesi” ile başı dertte. Uçak bileti satan seyahat acenteleri arasında bir süreden beri yaşanan olay, gerçek değerinin yüzde 25 altında fiyatlarla bilet satışı yapıldığının kulaktan kulağa yayılmasıyla gündeme geldi.
Olaylar şöyle gelişti:
Uçak bileti satan bazı seyahat acentelerine başka bir acenteden gelen kişi havayolu şirketlerinin yurtdışı biletlerinin gerçek bedelinin yüzde 25 altında fiyatlarla bilet teklifinde bulunuyordu.
Default olmaya değer
Bu yolla kısa sürede piyasadan yüklü miktarda para toplayanlar, daha sonra zor durumda kalıp yapması gereken ödemeleri yapmadığı için Türkçe’ye "temerrüde düşme" olarak çevrilebilecek ‘Default’ a düşüyor. ‘Default’a düşen acentenin bu işi yapmak için yatırdığı teminat yanıyor.
Ama uzun bilet satışı ile elde edelin para o kadar büyük ki, o teminatın yanmasının göze alınmasına değiyor.
2 milyonluk şüpheli işlem
Bu yöntemi uygulayan çetenin başta THY olmak üzere havayolu şirketlerini 2 milyon TL dolandırdığı söyleniyor. Bu işlemlerde adı geçen acenteden bazıları hakkında THY tarafından işlem başlatıldı. Bu işlemler arasında CIP denilen yetkinin kaldırılarak güvenlik sisteminden çıkarılması da bulunuyor.
Bu arada Infiniti adlı acentenin de “Borcundan dolayı temerrüde düşmek” anlamına gelen “Default” olduğu öğrenildi.
16 acentenin adı geçiyor
Bilet satan seyahat acentelerinin Default çetesi olarak tanımladığı işlemler nedeniyle çeşitli işlemlere maruz kalan acente sayısının 16 olduğu öğrenildi.
BSP rakamları herşeyi söylüyor
Adı geçen biletçi acentelerin yaptıkları satışları neredeyse gün gün izleme olanağı sağlayan dış hat uçak bilet satışlarının tutulduğu BSP denilen sistemden kısa sürede satışlarında aşırı artış olduğu kolaylıkla görülebiliyor.
Bu aşırı artışın görülmeyerek gerçek değerinin yüzde 25 altında fiyatlarla başka acentelere devir yapılmak suretiyle gerçekleştirilen işlemlerin başta THY olmak üzere havayolu şirketlerince uzun süre fark edilmemesi eleştiriliyor.
Olayın odağındaki Infiniti’nin satışları
BSP sistemindeki verilere göre ‘Default’ olan Infiniti adlı acentenin bir dönem önce 338.299 avro olan satışının bir dönem sonra 1.196.665 avro gibi dört kata yakın arttığı dikkat çekiyor.
ISAD havayollarının olayı bahane edoerek teminat artırma yoluna gitmesine itiraz ediyor
Bir bilet acentesinin satışlarında böylesine büyük artış olup olamayacağını sorduğumuz IATA Seyahat Acenteleri Derneği (ISAD) Başkanı Selma Yılmaz, “Bir banka ya da holdinge ait olmayan o çapta bir iş yapmayan bir IATA seyahat acentesinin tek başına bu kadar büyük ciro yapması mümkün değil” dedi.
THY biliyor ama...
Olayların en yoğun biçimde yaşandığı günlerde THY'nin de bilet satan seyahat acentelere gönderdiği bir yazıdan olaylardan haberdar olduğu anlaşılıyor. THY’nin yazısında şöyle deniyor:
“Son günlerde ortaklığımıza 'THY’nın bazı acenteler için özel indirimli ücret uyguladığı ve bunun bazı acenteler tarafından pazarlandığı, rezervasyon değişim hareketleri ve konsolidasyona yönelik biletleme' mahiyetinde şikayet ve duyumlar ulaşmıştır.”
Müdür izinde sorulara yanıt yok
Bu arada son olaylarla ilgili bilgi almak için bu işlemlerin yoğun biçimde yaşandığı İstanbul Harbiye bölgesindeki THY’nin ilgili yöneticisi olan Murat Cengiz’i aradığımızda izinli olduğu bildirildi.
Konuyla ilgili THY’nin adı geçen firmalar hakkında nasıl işlemler yaptığına ilişkin olarak yönelttiğimiz sorulara ise yanıt verilmedi.
(TURİZM GAZETESİ)