Askerî çevrelerden edinilen bilgiye göre, bir Türk şirketi tarafından üretilen ve TSK'nın envanterine 'Gözcü' olarak giren İHA'lar, 15 km menzile sahip, saatte 55 km hızla uçuyor. 12 bin fit'e kadar yükselebilen Gözcü, havada bir saat kalabiliyor. 1,2 metre boyundaki Gözcü'ler, hem gövde üzerine otomatik hem de gerek duyulduğunda yere paraşütle iniyor.
Termal ve gündüz kamera sistemiyle donatılan Türk uçakları, havadan topladığı istihbaratı, yerdeki istasyonlara iletiyor. Uçaklar, otomatik kalkış yapabilirken aynı zamanda otomatik hedef takibi becerisine de sahip. Türk İHA'ları, Efes 2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda da kullanılmıştı. Uzmanlar, yırtıcı kuş olarak bilinen şahinlerin, kendi uçtukları bölgelerde uçan başka bir cisim gördükleri için rahatsız olduklarını ve İHA'lara bu yüzden saldırmış olabileceklerini belirtiyor. Sorunun aşılması için çalışmalar sürdürülürken, aynı şirket daha büyük ve daha yetenekli İHA'ların üretim çalışmalarına da devam ediyor.
Öte yandan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) de yerli İHA üretiminde son aşamaya geldi. TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı'nın verdiği bilgilere göre, 'MALE' adı verilen 'orta irtifa, yüksek uçuş süresi' sınıfındaki insansız hava aracının tasarımı, detay üretimi ve montajı tamamlandı. Türk malı MALE, yıl sonuna kadar uçuş testlerine başlayacak. 1,5-2 ton ağırlığındaki İHA 24 saat havada kalabilecek ve 30 bin fit irtifaya tırmanabilecek. Türk üretimi İHA'nın uçuş sistemlerini Aselsan geliştirdi. TAI tarafından üretilen İHA'ya yine Aselsan tarafından geliştirilen ve Heron'larda da kullanılan kameralar takılacak.