Gaye Vakfı tarafından kurulan Uluslararası Antalya Üniversitesinin Döşemealtı mevkisindeki kampüsünün temeli törenle atıldı. Temel atma töreninde konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cumhuriyeti çağdaşlık hedefine ulaştıracak eğitim kuruluşlarından birinin daha kuruluşunu başlatmış olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Şahin, şöyle konuştu:
''İnsanlık tarihinin bize öğrettiği gerçeklerden biri de şudur: Yüksek eğitime ve öğretime ve bilime önem veren toplumlar, gelişmenin ve çağdaşlaşmanın hep lider ülkeleri olmuşlardır. Bilimin ürettiği katma değeri ekonomi ve toplumsal kalkınmayla bütünleştirebilen ve o katma değeri buna dönüştürebilen ülkeler dünyada sözü daha çok geçen ülkeler haline gelmişlerdir. Bunun aksine bilimin sunduğu imkanları yeterince değerlendiremeyen toplumlar, ne kadar doğal zenginliğe sahip olurlarsa olsunlar, milletler arası yarışta hep geride kalmışlardır. Aydınlık bir geleceğe koşmak ve ulaşmak ve Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlığın önüne geçmek istiyorsanız, eğitim seferberliğiyle gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek ve çağa uygun şekilde topluma kazandırmak zorundasınız. Bu konuda anayasa, görevi devlete yüklemiştir. Gençleri en iyi şekilde yetiştirecek devlettir.''
''ÜNİVERSİTE SAYIMIZ 154 OLMUŞTUR''
Devletin kıt imkanlarıyla bu hedefin hemen yakalanabilmesinin mümkün olmadığına işaret eden TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin önündeki ülkelerden daha süratli koşmak ve daha çok çalışmak, daha çok üretmek zorunda olduğunu vurguladı. Son yıllarda vatandaşların, hayırseverlerin eğitim seferberliği içinde olmalarını görmekten bahtiyarlık duyduğunu da ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
''Bugün itibarıyla Türkiye'de üniversite sayımız 154 olmuştur. 102'si devlet 52'si vakıf üniversitesidir. Bu vakıf üniversitelerinden birinin temelini atacağız. Bu üniversite hayırsever insanlarımızın güçlerini birleştirdiği bir vakıf tarafından kurulmaktadır. Hayırseverlerimiz devletin yükünü alıyorlar. Türkiye'nin şu andaki genç nüfus potansiyeline bakarsak en az 250 üniversitesi olması lazım. Bundan 7 yıl önce sadece 76 üniversite vardı. Demek ki yarıdan fazlası son yıllarda yapılmış. Bunda en büyük pay hayırsever iş adamlarımız ve vatandaşlarımızındır. Hem meclisimiz, hem milletimiz adına hayırsever vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.''
Gaye Vakfı mütevelli heyetine üç konuda özellikle teşekkür etmek istediğini kaydeden Şahin, bunlardan ilkinin, üniversitenin kurulmasından 12 gün sonra temel atma aşamasına gelinmesi olduğunu söyledi. Şahin, ''Üniversite resmen daha 12 gün önce kuruldu. 14 Temmuzda TBMM'den kanunu çıktı, Cumhurbaşkanı onayladı, 21 Temmuzda Resmi Gazete'de yayınlandı. 12 gün geçmiş, üniversite kampüsünün temelini atıyoruz. Herhalde bu bir dünya rekorudur'' dedi.
İkinci teşekkürü ise temel atılmasından bir yıl sonra, üniversiteye öğrenci alınacağının açıklanmış olmasından dolayı ettiğini anlatan Şahin, ''Gaye Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince '2011-2012 ders yılında buraya öğrenci alacağız' dedi. Gerçekten bu baş döndürücü hızla yaptığınız eğitim seferberliğindeki katkınız her türlü takdirin üzerindedir'' diye konuştu.
Gaye Vakfı Mütevelli heyeti üyelerine de, vakıf geleneğini yaşattıkları için ayrıca teşekkür eden TBMM Başkanı Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anadolu, baştan aşağı vakıf eserleriyle doludur. Gerek Selçuklu'da gerek Osmanlı'da 200 bin vakıf vardır. Hayır sahibi insanlar vakıf kurmuşlar, eğitimden sağlığa kadar her alanda toplumun sorunlarını çözmeye çalışmışlardır. Sadece insanların mı? Göçmen kuşlar hastalanır veya kolu-bacağı, kanadı kırılırsa bunları tedavi etmek ve uçmalarına yardım etmek amacıyla da ecdadımız vakıf kurmuştur. Böylesine yürekleri sevgi dolu bir ecdadın torunlarıyız. İşte bu geleneği devam ettiriyoruz.''
4,5 yıl kadar vakıflardan sorumlu bakanlık yaptığını hatırlatan Şahin, Cumhuriyet'ten önce kurulan 200 bin vakıftan 41.730'unun faaliyetlerini sürdürdüğünü, ancak Cumhuriyet'ten sonra kurulan vakıf sayısında azalma görüldüğünü kaydetti. Bunun nedenini sorduğunda, mevzuatın vakıf kurmayı zorlaştırdığının aktarıldığını belirten Şahin, bu nedenle vakıf kurulmasını kolaylaştıracak yeni bir yasa hazırladıklarını bildirdi.
Bu yasanın 2008'de çıkmasından sonra 400 yeni vakıf kurulduğunu açıklayan TBMM Başkanı Şahin, yeni yasayla hayırseverlerin mal varlıklarını hayır işlerine adamalarında, onları zora sokmak yerine bürokratik işlemleri kolaylaştırdıklarını anlattı.
ANTALYALI HAYIRSEVERLER
Antalya'da artık birden fazla üniversite bulunduğunu da belirten Mehmet Ali Şahin, şu bilgileri verdi:
''Özellikle Antalyalı hayırsever vatandaşlarımız, yalnızca üniversite kuruluşlarına yardımcı olmuyorlar. İlköğretim ve ortaöğretimde derslik ihtiyacımızı karşılamak için de destek veriyorlar. Sınıflarımızın mevcudu 30 ve 30'un altında artık. Eskiden 45 falandı. Son yedi yıl içinde 4537 derslik yapıldı. Bunun ne kadarını devlet yaptı? Son yedi yıl içinde yapılanların yüzde 58'ini hayırseverlerimiz yaptı. Antalya bu bakımdan Türkiye şampiyonudur. Devlete daha fazla okul yapımına destek veren Antalyalı hayırseverleri tebrik ediyorum. Antalya'dan başka Türkiye'de bu denli destek veren başka bir şehir yok.''
AKPM BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da Uluslararası Antalya Üniversitesinin ilk olacağına, ama son olmayacağına işaret ederek, ''Antalya'nın her köşesinde başka üniversiteler de gerçekleştirilecektir. Bu üniversiteyi Antalya'ya kazandırma çalışmalarından dolayı Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince'ye teşekkür ediyoruz'' dedi.
Çavuşoğlu, dünyanın her yerinde Türk okulları açan, Türk örf ve adetlerini anlatan eğitim sevdalılarına da şükranlarını sunduğunu bildirdi.
VALİ ALTIPARMAK
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da Uluslararası Antalya Üniversitesinin öncelikle Turizm Fakültesi kurması gerektiğine dikkati çekerek, Antalya'nın Türkiye'nin turizm başkenti olduğunu söyledi.
Türkiye'nin de dünyada turist kabul eden 7. büyük ülke olduğunun altını çizen Vali Altıparmak, ''Turizm fakültesinin pratikte ve teoride fevkalade iş yapacağını umuyorum'' diye konuştu.
FETTAH TAMİNCE
Uluslararası Antalya Üniversitesinin kurucusu Gaye Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince de dünyayla entegre olacak Uluslararası Antalya Üniversitesinin bilimsel çalışmalarda başarılı eğitmen kadrosuyla önemli bir eksikliği gidereceğini söyledi.
Uluslararası Antalya Üniversitesinin beş yılda Türkiye ve dünyada ses getiren bir üniversite olacağını ifade eden Tamince, öğrencilerin yüzde 50'sinin yabancı olacağını bildirdi.
Tamince, öncelikle iktisadi ve idari bilimler fakültesi, turizm, mühendislik ve hukuk fakültesi kuracaklarını, YÖK'ten gerekli kontenjanları almaları halinde, bir sonraki etapta da iletişim, güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi ile sivil havacılık yüksek okulu, adalet meslek yüksek okulu, yabancı diller meslek yüksek okulu, fen ve sosyal bilimler enstitüsü kurmayı planladıklarını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da toplumun hayatında en önemli zenginliğin eğitilmiş insan gücü olduğunu belirterek, eğitime yapılan yapılan yatırımları çok kutsal ve önemli olarak değerlendirdiğini vurguladı. Akaydın, ''Antalyamıza en çok yakışacak yatırımlar üniversite yatırımlarıdır. Adında uluslararası ibaresi olan bir üniversitenin temeli Antalya'da atılıyor. Çünkü uluslararası konusu Türk üniversitelerinde önemli bir eksikliktir'' dedi.