Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   28/33 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi’ne Academic Minister Ödülü  
 
    AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi  
 
    KKTC Milletvekili Hasan Küçük :Tehlikenin Farkına Varmalıyız  
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
Yeni YÖK Yasa Taslağı TOBB’da Masaya Yatırıldı
Yeni YÖK Yasa Taslağı TOBB’da Masaya Yatırıldı
 
Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi, yeni Yükseköğretim Kurulu Yasa Taslağı'nı masaya yatırdı.
 
28 Kasım 2012 Çarşamba - 18:34

TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve TOBB Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi üyeleri katıldı. Toplantının açılışını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yüksek Öğretim Meclisi en düzenli çalışan sektör meclislerimizden biri. Bugün de çok önemli bir gündemle toplandık. Yeni Yükseköğretim Kanunu taslağına ilişkin görüşlerimizi, doğrudan bu işin mimarlarına anlatacağız. Sayıları 70’e yaklaşan vakıf üniversitelerini tek bir çatı altında toplayan sektör meclisimiz, sektörün görüşlerini adeta tek bir ses olarak ortaya koyuyor. Bu nedenle, sektör meclisi başkanımıza ve üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. 30 senedir herkes 'YÖK Kanunu değişmeli' diyordu, ama bunu bir türlü yapamadık. Türkiye, 30 yılda önemli bir dönüşüm geçirdi. 2 bin dolarlık kişi başına gelirden 11 bin dolarlara geldik. 3 milyar dolar ihracat yapıyorduk, 150 milyar dolar ihracatı beğenmez hale geldik. Ekonomimizi geliştirdik, ama yenilikçi yatırımları ve yüksek teknolojiyi ülkemizde gerçekleştiremedik. Üniversite sistemimizi hep eleştirdik. Üniversiteler, sanayiden kopuk, akademisyenler icatla patentle uğraşmıyor dedik. Ama sistemi değiştiremedik. Türkiye, bu 30 yılda sadece ekonomide gelişmedi. Demokratik standartlar açısından da ciddi bir iyileşme sağladı. Bugün Türkiye’de konuşulan birçok konuyu bırakın 30 sene önceyi, 10 sene önce konuşmayı düşünemezdik bile. Ama üniversitelerimizi konuşan, fikir üreten yerler haline getiremedik. Çünkü bizde YÖK sistemi tek tip üzerine kurulmuştu. Ama sistemi değiştiremedik. Bırakın ülkemizdeki bu değişimi Türkiye’nin üniversite yapısı çok değişti” dedi.
“30 yıl önce merkez illerde 27 tane üniversitemiz vardı. Şimdi tüm Türkiye’ye yayılmış 168 üniversitemiz var” diyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“30 yıl önce hiç vakıf üniversitemiz yoktu. Bugün 70’e yakın vakıf üniversitemiz var. 30 yıl önce sadece 300 bin üniversite öğrencimiz vardı. Şimdi üniversitelerimizde 4 milyona yakın öğrencimiz var. Bu YÖK kanunu bu kapasite artışına göre tasarlanmamış, sistem işlemiyor dedik. Ama sistemi değiştiremedik. Şimdi önemli bir adım attınız. Elimizde bir taslak var. Eksikleri tabi ki var ama hepimiz çok iyi biliyoruz ki başlamak bitirmenin yarısıdır. Bu nedenle süreci bu aşamaya getiren tüm YÖK üyelerine ve taslağı bugünden itibaren nihayete erdirecek hükümetimize şimdiden teşekkür ediyorum. Sayın Çetinsaya’ya bir diğer teşekkürümüz de kamu-özel sektör işbirliğine verdiği önem içindir. Bu yılın başında, Şubat ayında Gökhan beyi yine meclisimizde ağırlamıştık. O gün kendisine birçok talep iletmiştik, ama bunların ilki ve en önemlisi YÖK Kanunu'nun değişmesiydi. Aradan 9 ay geçti ve bugün yeni kanun taslağını konuşuyoruz. Ben kanun taslağına ilişkin detaylara girmeyeceğim. Sanırım görüşlerimizi yansıtan detaylı bir sunumumuz var. Ayrıca Sektör Meclisimizin değerli başkanı ve üyeleri de eminim tüm sorunları sizlere aktaracaktır. Ben sadece 1-2 noktanın altını çizmek istiyorum. Gökhan beyin ve Yüksek Öğretim Kurulu üyelerinin açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Ben birçoğunu da şahsen tanıyorum. Ve özgürlüklere ne kadar önem verdiklerini biliyorum. Ancak, açık söylemek gerekirse YÖK üyelerinin özgürlükçü bakış açısının Kanun taslağına tam olarak yansıtılamadığı kanaatindeyim. Malumunuz bizler, vakıf üniversiteleri olarak yeni kanunla bağımsızlığımızın ve özerkliğimizin tescillenmesini bekliyorduk. Ancak, bunu maalesef yeni taslakta göremiyoruz. Hatta, bazı alanlarda kazanımlarımızı da kaybediyoruz. Burada tek bir kanunda çok geniş bir alanı tanımlamaya çalışıyoruz. Bir yandan Türkiye Yükseköğretim Kurumu’nun yeni yapısı tanımlanırken, diğer taraftan farklı özellikteki devlet üniversitelerinin özerklik alanları belirleniyor. Kanaatimize göre vakıf üniversiteleri bu nedenle ikinci planda kalmış ve detaylarda yanlış tasarımlar olduğunu görüyoruz. Yeni yasayla vakıf üniversitelerine akademik ve idari yapılarını, belirleme hakkı verilmelidir. Türkiye Yükseköğretim Kurumu, vakıf üniversiteleri için sadece standartları belirleyen, kaliteyi güvence altına alan bir kurum olmalıdır. Vakıf üniversiteleri, en azından Konseyli devlet üniversitelerinden daha bağımsız ve özerk olmalıdır. Burada bu alana çok ciddi yatırım yapan kurucu iradenin özgürce kullanılması, hiçbir şekilde engellenmemelidir. Ben çeşitliliğin kalitenin temeli olduğunu düşünüyorum. YÖK tek tipçiliği bırakıp üniversitelerimizi çeşitlendirmelidir. Bırakınız yüz çiçek açsın, bin proje yarışsın. Sonuç; İşin detaylarına girmeyeceğim dedim, ben burada durayım. TOBB ve Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi olarak bu süreçte Yüksek Öğretim Kuruluna her türlü desteğe hazırız."
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da, "Uzun bir sürecin önemli bir aşamasındayız. Yaklaşık Eylül ayından itibaren önce Üniversitelerarası Kurul olmak üzere bütün paydaşlarımızla olgunlaştırdığımız fikirlerimizi yeni yasa süreci ile ilgili tekliflerimizi tartışmaya açtık. Eylül ayından itibaren çok yoğun, çok verimli ve bir bu kadar da eleştirel bir dönem geçiriyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor. Bütün iç ve dış paydaşlarımızla görüşmeye çalışıyoruz. Bir yandan yüz yüze toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında ben ve bütün üye arkadaşlarım da STK’larının ve medya kuruluşlarının tekliflerine sıcak bakarak ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bunların sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşıyoruz. Burada da önemli bir toplantı gerçekleştireceğiz. Üniversite-sanayi işbirliği, topluma hizmet, yenilikçilik, Ar-Ge, girişimcilik gibi konularda da yasa da ne var ne yok diye fikir alış verişlerinde bulanacağız. Rıfat Bey’in konuşmasından anladığım bizi zor bir toplantı bekliyor, yoğun bir eleştiri bombardımanı bekliyor. Biz zaten açık yüreklilikle buraya kendi ayağımızla geldik" diye konuştu.
Toplantı basına kapalı olarak devam etti.
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Orduspor’a Göztepe Şoku
 
Bursaspor, Akhisar Maçı Hazırlıklarını Sürdürdü
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Atalay: Suriye'deki Zulüm Doğal Afettir
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Antalya'da bugün başlayan 2. Uluslararası ...
Darbe Raporu Çiçek' Sunuldu
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, yaklaşık bin 500 sayfalık ...
SGK Başkanı Acar'dan Acı İtiraf
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, erken yaşta emekli edilenlerin ...
İlk Kamu Başdenetçisi Belli Oldu
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçimle ilk Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu oldu.
 
 
Erdoğan'ndan AB Üyelik Sürecinde Fasıl Yorumu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin üyelik sürecinde siyasi ...
YAŞ Toplanıyor
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, 30 Kasım Cuma günü Genelkurmay ...
Deprem Dede'den İyi Haber
Yaklaşık bir haftadır yoğun bakımda tedavi gören Ahmet Mete Işıkara, solunum ...
Mardin'de Çatışma: 1 Şehit
Mardin'de teröristler tarafından uzun namlulu silahlara jandarma karakoluna ...
 
 
MEB'den Devrim Gibi Karar
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ...
Bakan'dan Şahin’den Müjde
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TÜBİTAK ile Çocuk Erken ...
Marmaris Sallanmaya Devam Ediyor
Muğla'nın Marmaris ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
TSK Disiplin Kanunu'nda Tarihi Değişiklikler
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram  Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya