AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında bugün 18.30'da yapılması planlanan görüşmede, "yedek milletvekilliği" düzenlemesinde değişikliğin ele alınması bekleniyor.
AKP ile MHP'nin mutabık kalarak 10 Aralık tarihinde TBMM Başkanlığı'na sundukları 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinde yer alan "yedek milletvekilliği" düzenlemesiyle, her partinin bir ilin çıkardığı milletvekili sayısının beşte biri oranında yedek milletvekili belirlemesi öngörülüyor.
Yıldırım'ın geçtiğimiz hafta bir araya geldiği AKP'li milletvekillerinden bazılarının yedek milletvekili düzenlemesiyle ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiği yönünde haberler medyaya yansımıştı.
Haberlerde basına kapalı toplantıda bazı AKP'li milletvekillerinin, "Yedek milletvekili üzerimizde baskı yaratır. Bazı milletvekillerinin ölümü bile kuşkulu hale gelebilir" ifadelerini kullandıkları, Yıldırım'ın "Merak etmeyin kimse sizi öldürmez" diye karşılık verdiği belirtilmişti.
Yıldırım milletvekilleriyle görüşme sonrasında yaptığı açıklamada "Anayasa teklifinde arkadaşların kafasını karıştıran hususlarda mahsur varsa ısrar etmeyiz. Ancak bizi mutlu eden şey MHP'yi mutlu etmiyorsa uzlaşma sağlanamaz" diye konuşmuştu.
'YILDIRIM, BAHÇELİ İLE ORTAK NOKTALARI ARAYACAK'
Reuters'a değerlendirmede bulunan AKP'li bir kaynak, "Geçtiğimiz hafta partimiz içerisinde bu düzenlemenin bazı mahsurları olabileceği arkadaşlarımız tarafından gündeme getirilmişti. Tabi MHP ile mutabakat aramadan bu konuda değişiklik zor. Büyük olasılıkla bu akşamki görüşmede Başbakanımız Bahçeli ile bu konudaki ortak noktaları arayacaktır" diye konuştu.
Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta Reuters'a değerlendirmede bulunan sürece yakın bir yetkili, "Düzenlemenin tekliften çıkarılması sözkonusu olamaz.. Ancak metindeki 'yedek' ve 'ölüm' ifadelerinde küçük değişiklik yapılabilir" ifadesini kullanmıştı.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop iki hafta önce Reuters'a verdiği söyleşide, "Herhangi bir ilde herhangi bir partiniN vekilliğinde çeşitli nedenlerle boşalma olursa, o partinin gösterdiği bir sonraki sıra adayı yedek vekil olarak yerini dolduracak. Boşalan milletvekili başka partiye geçse dahi, yedek vekil ilk aday olduğu partiden gelecek" demişti.
İçinde 'yedek milletvekilliği' düzenlemesinin de bulunduğu 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürerken, teklifin Ocak ayında Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.