Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   29/34 °C
 
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
 
    Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı  
 
    Kıbrıs'da KTMMOB gündeminde Özyalçın Construction var  
 
    Abdal Musa Anma etkinliklerine yoğun ilgi  
Yıldız: Petrol Çıkma İhtimali Var, İnanmasak Başlamazdık
Yıldız: Petrol Çıkma İhtimali Var, İnanmasak Başlamazdık
 
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde petrol çıkma ihtimalinin bulunduğunu vurgulayarak, “İnanmasak başlamazdık” dedi.Yıldız, “Petrol çalışmalarında, ‘çıkabilir de, çıkmayabilir de’ ifadesi daha gerçekçidir. Bu uzun soluklu ve sabır isteyen bir iştir” diye de ekledi.
 
26 Nisan 2012 Perşembe - 19:26

Başbakan İrsen Küçük ise, yeraltı kaynaklarının adada yaşayan iki halkın hakkı olduğunu, birlikte ortaya çıkarılıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Rumların tek taraflı adım atması üzerine, KKTC’nin sondaj çalışmalarına başladığını anımsatan Küçük, bu çalışmalar sonucunda petrol ve doğalgaz bulunması durumunda, bunu çözüm sonrası iki halkın yararına kullanmaya hazır olduklarını açıkladı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Türkiye’den su ve elektrik enerjisi gelmesinin ardından, petrolün de bulunmasıyla KKTC’nin bir “enerji üssü” olacağına dikkat çekti.
Rum tarafının bulduğu doğalgaz için, en akılcı ve ekonomik yol olarak KKTC ve Türkiye güzergahını kullanmak durumunda olduğunu ifade eden Atun, bu nedenle Rum Yönetimi’nin ileride KKTC ve TC ile işbirliği yapmak durumunda kalacağına inancını dile getirdi.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal da, “Türk Yurdu 1” ile diğer sismik çalışmalarda olumlu sonuç alınması halinde toplam 400 milyon dolar harcanacağını açıkladı.
Sınırüstü’ndeki Türk-Yurdu 1 Platformu’nda bugün sondaj çalışmasının başlaması nedeniyle öğleden sonra Bafra’daki Kaya Artemis Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısına Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal katıldı.
Yapılan konuşmalarda, petrol sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgiler verildi, ayrıca TC ve KKTC’nin enerji politikası üzerinde açıklamalarda bulunuldu.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük, sondaj çalışmalarının Kıbrıs Türk ve Rum halklarının müşterek varlığı olduğunu belirterek, bu varlıkların müşterek değerlendirilmesinin muhakkak bir çözüm ve anlaşmadan sonra gerçekleşecek bir olay olduğunu ifade etti.
Başbakan Küçük, “Kıbrıs’ta bir anlaşma, bir çözüm halinde kaynaklar muhakkak müşterek kullanılacaktır” dedi.
Başbakan İrsen Küçük, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde ilk adımı Güney Kıbrıs’ın atarak arama faaliyetlerine başladığını, şimdi de KKTC’nin ikinci adımı attığını kaydederek, sondajın başarılı olması durumunda bu kaynakların bir anlaşmadan önce müşterek kullanılmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Küçük, “Gerek bizim gerekse onların bulması halinde bunun bir bilançosu olacak. İlerde bir anlaşma içerisinde bu bilançonun da rolü olması gerekir diye düşünüyorum. Bu bir müşterek servettir. Bu müşterek servetin mahsuplaşması olması gerekir” dedi.
Sınırüstü’nde petrol ve doğalgaz arama sondajının başlaması nedeniyle Kaya Artemis Otel’de basın toplantısı düzenlendi.
Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun basın toplantısında açıklamalarda bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.
Başbakan Küçük burada yaptığı konuşmada, bugün KKTC’de tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Anavatanımızla işbirliği içerisinde kol kola KKTC halkının her düzeydeki gelişmesi ve ekonomik ilerlemesini sağlayabilmek için gerekli fedakarlığı bir kez daha Anavatandan görmekteyiz” dedi.
Yaklaşık bir ay önce Türkiye’den gelecek suyun depolanacağı Geçitköy Barajı’nın temelinin atıldığını hatırlatan Başbakan Küçük, “Bu mutlu günler KKTC halkına siyasi ve ekonomik bakımdan büyük katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.
Kıbrıs görüşmelerinin sıkıntılı günlere gelişinde Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın isteksiz tutumunun her aşamada kendini gösterdiğini söyleyen Küçük, 2013 yılında Güney Kıbrıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerinden endişe duyan Hristofyas’ın olayları seçime endeksleyerek, tek taraflı petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını başlattığını ifade etti.
Kıbrıs’taki doğal zenginliklerin adada yaşayan iki halka ait olduğunu, yer altı servetlerini iki halkın birlikte ortaya çıkarması gerektiğini söyleyen Küçük, “Tüm ikazlarımıza rağmen Güney tek taraflı gaz arama çalışmalarını başlatmıştır. Bizleri de mukabil çalışmaları başlatmamız gerektiği noktasına getirmiştir” dedi.
Başbakan Küçük, bugün Sınırüstü’nde başlayan petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin denizde de devam edeceğini belirterek, “İlk sondaj kuyusunun startı verildi. İnşallah hayırlı sonuç olur ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlar “dedi.
YILDIZ
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sınırüstü’nde bugün başlayan petrol ve doğalgaz arama sondajıyla ilgili olarak, “Petrol çıkma ihtimali var, inanmasaydık burada bu çalışmaya başlamazdık” dedi.
Her sondaj öncesinde temkinli ifadeler kullandıklarını hatırlatan Yıldız, petrol sondajlarının uzun soluklu ve sabır isteyen bir iş olduğunu da kaydetti.
Yıldız, “Buradan petrol çıkma ihtimali var mı? Evet var… Zaten petrol çıkma ihtimaline inanmasaydık burada bu çalışmaya başlamazdık. Ama ilk sondajda çıkma ihtimalinin genel dünya istatistiklerine göre çok yüksek olmadığı söylenir. Ama inşallah çıkar diyoruz” dedi.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sondajın başlaması nedeniyle Kaya Artemis Otel’de düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.
Bakan Yıldız, petrol bulunması halinde bunun Rum tarafıyla paylaşılıp paylaşılmayacağının sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri’ne, adadaki bütün kaynakların yine ada halkı tarafından paylaşılmasını esas kılacak bir teklif verdiğini hatırlatarak, “Bununla alakalı biz statü gereği KKTC’yi, hükmü şahsiyetini tanıyan bir ülkeyiz” dedi.
Yıldız, TPAO olarak yaptıkları anlaşmanın KKTC ruhsat alanlarıyla ilgili olduğunu kaydederek, bir sondaj paketi yapıldığını ve bu sondajın ilkinin gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.
Yıldız, “Buradan petrol çıkabilir de çıkmayabilir de. Bu ne bizi buradaki kararlılığımızdan ne de yol haritamızdan alıkoyar. Buradan çıkabilecek petrol Güney Kıbrıs halkı tarafından da paylaşılır mı derseniz, bunun temel muhatabı olarak KKTC Başbakanı ve değerli Bakanıdır” dedi.
Yıldız, Sınırüstü’ndeki her bir kuyunun sondaj sonuçlarının bir sonraki kuyunun planlamasını ve bununla ilgili master planını etkileyeceğini belirtti.
Yıldız, TPAO’nun KKTC ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde deniz alanındaki aramaların da bu sondaj paketinin parçası olacağını, bu nedenle kaç kuyu açılacağının sayıyla sınırlandırmanın mümkün olmadığını söyledi.
RUM TARAFINDAN BAZI TEKLİFLER GELDİ
Rum kesiminden direkt olmasa da söz konusu projeyle ilgili işbirliği yapılabilmesine dönük bazı teklifler geldiğini söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:
“Şu anda Rum kesiminin öncelikli muhatabı KKTC’dir. Projeden olumlu manada, bu projeyi yönlendirebilecek herhangi bir gaz çıkışında siyasi gelişmelerden arındırılmış teknik çalışmayı tek başına düşünmüyoruz.
Bundan sonraki süreci dikkatle takip ediyoruz. Teknik çalışmaları da bu siyasi çalışmaların üzerine bina edilme zorunluluğunu görüyoruz.”
Yıldız, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile KKTC’nin karşılıklı atacağı adımların yapıcı, olumlu ve sürekli bütünleştirici bir yapı içerisinde ilerlemesi halinde bu değerlerin bir anlam kazanacağını, aksi halde karşılıklı adımlar atılmaması halinde doğal kaynakların bütün ada halkı için bir değeri kalmayacağını söyledi.
ATUN
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC’nin Türkiye’den su ve elektrik enerjisi gelmesinin ardından petrolün de bulunmasıyla uzun vadeli sürdürülebilir enerji kaynaklarına kavuşarak, enerji üssü haline geleceğini ifade etti.
Kaya Artemis Otel’deki basın toplantısında konuşan Atun, Rum tarafının söz konusu gazı değerlendirme noktasında KKTC ve Türkiye üzerinden boru hattıyla iletmesi gerekeceğinin altını çizerek, “Gazı etkin ve verimli şekilde kullanmaları için Türkiye ve KKTC’nin ortak vizyonuna ve işbirliğine ihtiyaçları olacak” dedi.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal da, Türkyurdu-1’de harcamayı düşündükleri miktarın 10 milyon dolar olduğunu ifade etti.
Uysal, denizlerde 2 ve 3 boyutlu sisimik araştırmalar yapacak geminin alınmasının tamamlanmak üzere olduğunu, “Türk Yurdu- 1” ile diğer sismik çalışmalarda olumlu sonuç alınması halinde KKTC’deki kara ve denizdeki arama faaliyetlerinde toplam 400 milyon dolar harcanacağını kaydetti.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
CHP’li Meclis Üyelerinden Akaydın’a Cevap
 
Cırnık Köprüsü’ndeki Kaza Korkuttu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Başbakanlık'tan LTB Açıklaması
Başbakanlık, Denetleme Kurulu’nun LTB “mali denetim” yaptığına ilişkin ...
Sendikalar 1 Mayıs’ta Atatürk Meydanı’nda
DEV-İŞ, TÜRK-SEN, KTÖS, KTAMS VE KTOEÖS’ten oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, ...
Büyükelçilik Himayesinde Anlamlı Kermes
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin himayesinde Kanser Hastalarına Yardım ...
KKTC’de İş Bulma Fırsat Günleri
İş arayanlarla işverenleri buluşturmak amacıyla “1. İş Bulma Fırsat Günleri” düzenleniyor.
 
 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplanamadı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, toplantı yeter sayısı bulunmadığı için ...
Downer'den Basın Toplantısı
Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile geçen hafta New York’ta gerçekleştirdiği ...
YDÜ Hastanesi'nde Kalp Merkezi Kuruldu
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi bünyesinde, kardiyoloji, kalp-damar ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Muhtarlar Birliği’ni Kabul Etti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün kendi kendini suçlamaması ...
 
 
Ara Seçim Takvimi Açıklandı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), çeşitli nedenlerle boşalan muhtar ve ihtiyar ...
Tatar, Vergi Dairesi Müdür ve ŞubeAmirleri İle Görüştü
Maliye Bakanı Ersin Tatar, Tatar, ekonominin kayıt altına alınabilmesi ...
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yarın Toplanacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu denetim gündemiyle yarın saat 10.00’da toplanacak.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, İngiltere'ye Gidecek
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Dayanışma Derneği'nin davetlisi ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya