Yunanistan'ın ikinci kez kurtarılmasına vize çıksa da ülkeye yönelik endişeler bitecek gibi gözükmüyor.
ABD'li Wall Street Journal Gazetesi, Yunanistan için imzalanan anlaşmanın ardından zafer ilan edilmediğine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Anlaşmanın zorlu koşullar içermesi başarısızlık endişeleri doğurdu. Birçok kişi anlaşmanın başarısız olup olmayacağını değil, ne zaman başarısız olacağını konuşuyor. Yardım anlaşması, Yunanistan'a yönelik kısa vadeli endişeleri de ortadan kaldırmadı. Özel kesim kreditörlerden eski Yunan tahvillerini geri vermeleri ve yerine yenilerini kabul etmeleri istenecek. Eğer yeterli sayıda kreditör gönüllü olarak evet demezse, zorla evet demek zorunda kalacaklar. Bu da arka arkaya davaların açılması anlamına gelecek."
İngiliz Financial Times Gazetesi de, Yunan hükümetinin, kreditörlerin şubat sonuna kadar hayata geçmesini istediği uzun reform listesini tamamlamak için zamanla yarıştığını yazdı.
Gazete, anlaşma şartlarının katı olması ve Yunanistan'ın bunları yerine getirmesi için kısa bir zaman tanınmasının karşılıklı olarak güvenin çökmüş olduğunu gösterdiğini belirtti.
ROUBINI: RESESYONU DERİNLEŞTİRECEK
Yunanistan bir kez daha kurtarılsa da, ekonomistlerin yorumları karamsar. Kriz kahini Nouriel Roubini Yunanistan'a dikte ettirilen yapısal reformların ve önlem paketinin ülkenin içinde bulunduğu resesyonu derinleştirerek borcu sürdürülemez düzeye yükselteceğini söyledi. Roubini, maaşlarda ve emeklilik ödemelerinde yapılan kısıntıların harcanabilir geliri azaltarak talebi düşüreceğini de belirtti.
GARTMAN: TEMERRÜDE DÜŞECEK
Amerikalı ünlü yatırımcı Dennis Gartman ise, Yunanistan'a yardım anlaşmasının sadece seçime kadar geçerli olacağını öne sürdü. Müşterilerine bir mektup yazan Gartman, anlaşmanın temerrüdü birkaç hafta ya da birkaç ay ertelediğini söyledi. Yunanistan'ın temerrüde düşeceğini iddia eden Gartman, bunun seçimin ardından gerçekleşebileceğini kaydetti.