Temmuz ayı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde yapılan eylemle başlayan süreç çeşitli grev,eylem ve açıklamalarla doruk noktasına ulaşmıştı.Ekonomik önlemleri protesto eden sendika ve çeşitli sivil toplum örgütleri Sendikal Platform adında birleşerek hükümetin uyguladığı pakete karşı 28 Ocak tarihinde Toplumsal Varoluş Mitingi gerçekleştirmişti.Miting esnasında başta Türkiye aleyhine açılan pankartlar,Türkiye Hükümetine ve yetkililerine söylenen sözlerle mitingi amacından çıkartarak Türkiye aleyhtarı bir havanın oluştuğu mitinge dönüştürmüştü.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin miting söylemleri ve açılan pankartlara sert tepki göstermesiyle Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri krize girerken, ilişkiler şiddetli türbülansın yaşanmasına neden olmuştu. Tüm bu gelişmeler sürerken Temmuz ayında göreve başlayan Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen’in Ankara’ya çağırılmış yerine sendikalarca ekonomik paketin mimarı olarak adlandırılan ,2003 yılından itibaren eşzamanlı olarak KKTC-TC Teknik Heyet Eş Başkanı son 1.5 yıldır da tam zamanlı olarak bu görevi sürdüren Halil İbrahim Akça atanmıştı.
KKTC yetkililerinin Türkiye’ye giderek ortamı yatıştırma çabaları devam ederken, yaşanan kriz en azından şimdilik atlatılıyordu. Akça’nın Büyükelçilik görevine atanması ve hükümetin uygulamaya koyduğu paketi geri çekmemesi 2 Mart günü 2.Toplumsal Varoluş Mitingi’nin gerçekleşme kararı alınmasına neden oluyordu. 2 Mart günü, beklenen aksine 1. Mitingde açılan pankartlar ve Güney Kıbrıs Bayrağı, bazı sendika ve güvenlik güçlerinin önlemleriyle miting alanına sokulmasına izin verilmeden miting olaysız sona eriyordu.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Sendikal Platform başta ekonomik paketin geri alınarak, toplumsal uzlaşıyla, '‘kamusal fedakârlık’' değil ‘'toplumsal fedakârlık’' üzerinde çalışılması isteğinin yerine getirilmesi, Sosyal Güvenlik Reformuyla emeklilik yaşının yükseltilmesi çalışmaları, kontrolsüz nüfus artışı başta olmak üzere var olan durumu yeniden protesto etmek için 7 Nisan tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi önünde toplumsal varoluş,oturma ve çadır kurma eylemi yapmaya karar verdiler. Bazı sendikalar ve siyasi partiler ilk iki mitingin aksine üçüncü mitinge destek vermezken 7 Nisan günü tüm KKTC genelinde greve gidilerek KKTC Meclis’i önünde miting gerçekleştirilecek.
BYTURCO KKTC olarak dileğimiz: 7 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Toplumsal Varoluş,oturma ve çadır kurma eyleminde sağduyunun galip gelmesidir.Ekonomik sorunların yaşandığı, müzakerelerin çıkmaza girdiği bugünlerde gerek hükümet gerekse sendikaların ortak noktada buluşarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için el ele geleceğe yürümesi en büyük temennimiz…..