Aşırı soğukların gelmesiyle birlikte özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ısınma amaçlı kullanılan odun sobalarından çıkan duman ve genizleri yakan kötü kokular, vatandaşlardan gelen şikayetleri artırdı.
Duman ve koku nedeniyle nefes almakta güçlük çeken vatandaşlar, bu mağduriyeti yetkililerin dikkate alıp konuyla ilgili denetimlerini artırması ve caydırıcı cezalar uygulamasını istedi.
Çevre Koruma Dairesi Hava Emisyon Şubesi’nden edinilen bilgiye göre, son günlerde aldıkları çok sayıda ihbar üzerine konuyla ilgili denetim yapılıyor.
İhbarların değerlendirildiğini ifade eden bir daire yetkilisi, uyarılara uyulmaması durumunda ceza kestiklerini anlattı.
Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesiyle ilgili tüzük gereğince, uyarıları dikkate almayan vatandaşlara asgari ücretin yarısı kadar ceza kesildiği belirtildi.
Odun sobalarından çıkan kokunun yanı sıra zehirlenmelerin de meydana gelebileceğine dikkat çekilirken, odun sobalarında plastik, naylon, cilalı veya boyalı tahta yakılmaması gerektiği ifade edildi.
Çevre Dairesi yetkilisi, şikayetler üzerine gittikleri evlerde en fazla bez parçası veya boyalı tahta yakılması gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.
Şikayet üzerine daire personelinin olay yerine giderek gerekli incelemeyi yaptığı ve gerekli olması durumunda uyarıların yapıldığı bildirildi.
Odun sobalarıyla ilgili alınabilecek güvenlik önlemleri olarak vatandaşların boru ve baca temizliğine dikkat etmesi gerektiği uyarısı yapıldı.
“VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ”
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yasemin Çobanoğlu ise bilinçsizce yakılan odun sobalarının hem sobayı kullanan aileler için, hem de çevredeki vatandaşlar için tehlike arz ettiğini söyledi.
Odun sobası konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çobanoğlu, bilinçsiz yakılan malzemeler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.
Isınma giderlerini daha ucuza getirebilmek için bazı bölgelerdeki vatandaşların naylon veya boyalı tahta yaktığına dikkat çeken Çobanoğlu, Çevre Koruma Dairesi yetkililerinin vatandaşları bilinçlendirmek adına broşür dağıtabileceğini veya bilgilendirme seminerleri verebileceğini anlattı.
Her yıl kış aylarında aynı sorunların yaşandığına dikkat çeken Yasemin Çobanoğlu, hükümet yetkililerinin çevre konusunda yürüttüğü politikaların yetersiz olduğunu söyledi.
Çobanoğlu, hükümetlerin kış aylarında elektrik kullanımı çok fazla olduğundan elektrik fiyatlarında artış yapmak yerine, fiyatları düşürmesinin vatandaşlar açısından da daha cazip olabileceğine dikkat çekti.
Çevre Koruma Dairesi’nin de odun sobalarını bacadan ölçme cihazı olmadığına da işaret eden Çobanoğlu, bu durumun daire personelinin denetimlerini de zorlaştırdığını kaydetti.