Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/24 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Avukatlardan Cüppeli Eylem
Avukatlardan Cüppeli Eylem
 
“Borç İlişkilerinden Dolayı Hükmedilen Hapislik Cezalarının Affedilmesi Yasa Tasarısı”na karşı çıkan avukatlar Lefkoşa’da eylem yaptı.
 
20 Aralık 2012 Perşembe - 16:56

Tarihi mahkemeler binası önünden Meclis’e sloganlar ve alkışlarla yürüyen siyah cüppeli 200 civarında avukat, Meclis yakınlarında polis kordonuyla karşılaştı. Meclis Başkanı Hasan Bozer’in devreye girmesi ve eylemcilerle görüşmesiyle, eylem olaysız sona erdi. Meclis Başkanı Bozer, tasarı komitede görüşülürken mutlaka Barolar Birliği’nin de görüşünün alınacağı sözünü verdi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda geçtiğimiz pazartesi günü ivedilikle komitede görüşülmesi kararı alınan “Borç İlişkilerinden Dolayı Hükmedilen Hapislik Cezalarının Affedilmesi Yasa Tasarısı”nın temelinin sakat olduğu, hukuk devletine uygun olmadığı görüşünden yola çıkan Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve tüm mahalli barolara üye birçok avukat, bu sabah 09.00’dan itibaren davalara girmeyerek cüppeleriyle Mahkemeler binası önünde toplandı.
Meclis gündemine gelen tasarı, “borcunu vadesinde ödeyememekten dolayı, aleyhlerinde hapislik cezası verilmiş ve/veya verilecek kişilerin hapislik cezalarının affedilmesi ve/veya durdurulmasını” amaçlıyor. İvedilik kararı da oybirliğiyle alınmıştı.
“YARGIYA UZANAN ELLER KIRILSIN”
Saat 10.00 sıralarında alkışlarla ve sloganlarla Girne Caddesi istikametinden Meclis’e doğru yürüyen avukatlar “Meclis uyuma, adalete sahip çık”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Yargıya uzanan eller kırılsın”, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma” gibi sloganlar atarak ilerledi.
EYLEMCİ AVUKATLAR SİYAH CÜPPELERİYLE İLGİ ÇEKTİ
Siyah cüppeli avukatların eylemi, vatandaşlar ve turistler arasında da ilgiyle karşılandı. Eylemi çok sayıda gazeteci izledi, bazı televizyonlar canlı yayınlarla izleyicilerine aktardı.
POLİS KORDONU AVUKATLARI KIZDIRDI
Meclis civarında, Şehitler Abidesi yanında polis kordonuyla karşılaşan eylemci avukatlar, bu durumu “yuhaladı” ve “polis devleti istemiyoruz” diye slogan attı.
Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi, görevli polis subayından yolu açmalarını ve Meclis Başkanı Bozer ile görüşmek istediklerini söyledi. Subay ise ziyaretçi kapısının kullanılarak Meclis’e girilebileceğini ifade etti.
“BİZİ ENGELLEMENİZ AYIPTIR...YOLU AÇMAZSANIZ KORDONU YARARIZ”
Bedevi, polis subayına, “Burası bizim de yolumuz, sokağımız, engelleyemezsiniz. Meclis Başkanı’na, üstlerinize danışarak yolu açın. Biz devlet için, halk için açıklama yapmak istiyoruz. Bizi engellemeniz ayıptır. Polisle avukatları kavga ettirmeyin. Yolu açmazsanız, kordonu yararız” diye konuştu.
ESKİ VEKİL ATAKAN BOZER’E GİTTİ
Daha sonra eski bir UBP milletvekili de olan Avukat Savaş Atakan, Meclis’in ziyaretçi kapısını kullanarak binaya girdi ve Başkan Bozer ile görüşme talep etti.
Bu sırada TAK Yönetim Kurulu’nu kabul eden Meclis Başkanı Bozer’in yanına, CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem girerek, durumla ilgili bilgi verdi. Bozer de görüşmesini tamamlayarak dışarı çıktı ve Atakan’la ayak üstü görüştü.
BOZER EYLEMCİLERİN YANINA GİTTİ, ORTAMI YUMUŞATTI
Eylemcilerin yanına gitmek üzere Meclis’in protokol kapısına yönelen ve merdivenlerde ilerleyen Bozer, eylemci avukatların yuhalamalarını duyunca buna tepki gösterdi. Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, cep telefonuyla eylem yerindeki avukatlardan birine ulaşarak yuhalamaların durmasını istedi ve eylemcileri uyardı.
Bunun üzerine Meclis Başkanı Bozer, Meclis’in demir sürgü kapısının açılması ve eylemcilerin Meclis avlusuna alınması talimatı verdi. Bozer, kendisi de açılan kapıdan dışarı çıktı ve ardından tekrar merdivenlerdeki yerini aldı.
Ayaküstü görüşmenin ardından Barolar Birliği Başkanı Bedevi başkanlığında mahalli baro başkanlarının da yer aldığı bir heyet, Meclis Şeref Salonu’nda Meclis Başkanı Bozer tarafından kabul edildi. Bedevi, görüşmeye girerken eylemci arkadaşlarına hitap etti ve avukatların kendilerine yakışır şekilde sabırla beklemesini istedi.
BEDEVİ BOZER’E TEŞEKKÜR ETTİ, POLİS KORDONUNDAN RAHATSIZLIK BELİRTTİ
Meclis Başkanı Bozer ile görüşmede konuşan Bedevi, polisin kendilerine karşı kordon oluşturmasını hoş karşılamadıklarını ancak Meclis Başkanı Bozer’in kendilerine karşı tavrının yüreklerine su serptiğini belirterek teşekkür etti.
Bedevi, hukukçular olarak Meclis’ten geçen ve geçeceğinden korktukları, yargının bağımsızlığını etkileyici yasalar olduğunu belirterek, son olarak ivedilik kararı da alınan Borç İlişkilerinden Dolayı Hükmedilen Hapislik Cezalarının Affedilmesi Yasa Tasarısı’nın, yargının emirlerini etkileyici içeriği olduğunu anlattı.
“ANAYASAYA DA AYKIRI”
“Mahkemenin verdiği hapislik cezası kaldırılsın” diyen tasarının Anayasa’ya da aykırı olduğu görüşünü ifade eden Ünver Bedevi, “Hukuk devletinde yargının bağımsızlığı, güçler ayrılığı, demokrasinin temelini teşkil eden prensipler düşünüldüğünde hükümetin bu tür adımlar atabilmesi genelde demokrasimize, direkt olarak da yargımıza ve bir parçası olan avukatlara da çok ciddi zararlar vermektedir, potansiyel zararlar yaratmaktadır” dedi.
Avukat Ünver Bedevi, “borcunu vadesinde ödeyemeyen vatandaşa hapislik cezası veriliyormuş” gibi bir intiba yaratıldığını, kesinlikle böyle bir şey söz konusu olmadığını belirtti.
“KAOSA KAOS EKLEYECEK”
Bir prensip kavgası verdiklerini, kesinlikle avukatların aldığı parayla ilgili bir şey olmadığını kaydeden Bedevi, mahkeme kararlarının uygulanmasının ortadan kaldırılmasının ülkedeki ekonomik kaosa daha da kaos ekleyeceğini; kimsenin borç ödeme mecburiyeti ve ödemeye zorlanırlılığının kalmayacağını söyledi.
“KANAYAN YARA FAİZ YASASI YOKLUĞU”
Ünver Bedevi, “Ülkenin kanayan yarası bir Faiz Yasası’nın yokluğudur. Faiz Yasası diye yola çıkılıp yapılandırma yasası diye şekillenen bir yasa söz konusudur. Geçmişte var olan, Rum tarafında da uygulanan ve başka ülkelerde bulunan uygulamalar ülkemizde maalesef yoktur. Bu faiz yasası, bir an önce gerektiği şekliyle geçmelidir” dedi.
Çeklerle ilgili ayrı bir düzenleme yapılması taraftarı olduklarını kaydeden Barolar Birliği Başkanı Bedevi, hazırlanan tasarının “kaynağının belli olmadığını” ve “el çabukluğuyla ve siyasi puan kazanmaya yönelik” olduğunu savundu ve mesleklerini de sarsıcı niteliğinden dolayı karşı olduklarını söyledi.
“SAPLA SAMAN DOĞRU AYRILSIN”
Avukat Ünver Bedevi, avukatların sistem gereği, hem alacaklıları, hem borçluları temsil ettiğine işaret ederek, para sevdalısı veya haksız kazanç peşinde koşmadıklarını vurguladı ve sapla samanın doğru ayrılmasını istedi.
İnsan haklarını dışlayan talepleri olmadığını vurgulayan Bedevi, avukatların bilgili, dünyadaki gelişmeleri izleyen, konulara dengeli bakan kişiler olduğunu söyledi.
“HAPSE SOKMA HEVESLİSİ DEĞİLİZ”
Bedevi, “İnsan haklarının en büyük savunucusu bizleriz. İnsanları borçlarından dolayı hapse sokma heveslisi kesinlikle değiliz” diye konuştu.
“YARGIYA CİDDİ MÜDAHALE”
Bedevi, Meclis Başkanı Bozer’den, tasarıdaki ivedilik kararının kaldırılmasını ve beklemeye alınmasını istediklerini belirterek, “yargıya ciddi müdahale içeren” tasarının bu haliyle geçmemesi için gerekli mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, görüşlerini yazılı olarak da Meclis Başkanı Bozer’e sundu.
BOZER: “SİYASİLER BUNU PUAN KAZANSIN DİYE YAPMADI”
Meclis Başkanı Hasan Bozer de, mazbata mağduru büyük rakamlarda insanların hapisle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Bozer, baronun söylediklerini kaale alacaklarını ancak siyasilerin bu tasarıyı siyasi puan kazanmak için yapmadığını, sorunu nasıl çözebiliriz noktasında argümanlar koyduklarını vurguladı.
Tasarının büyük bir ihtiyacı karşılama adına çok aceleyle ama tüm partilerle istişare içinde hazırlandığını kaydeden Bozer, dikkate alınması gereken başka noktalar da olduğunu, faiz yasalarının güncellenmesi gerektiğini belirtti.
Meclis Başkanı Bozer, tasarının ivediliğini çekmenin bir anlamı olmayacağını, komitede konuşma süresinin sınırsız olduğunu, ivediliği çekip çekmemenin hükümetin yetkisinde olduğunu ancak kendisinin sadece önayak olabileceğini anlattı.
Geçici af yasasının içinin doldurulması, bazı temellerin oturtulması gerektiğini kaydeden Bozer, tasarının halkın görüşüne sunulduğunu, Baroların ve diğer kuruluşların görüşlerini sunabileceğini; Barolar Birliği’nin komite toplantılarına katılması için mutlaka davet çıkaracağını söyledi.
Bozer, ortada duran toplumsal sorununun iyi niyetle en doğru şekilde halli için en doğruyu hep birlikte yapmak gerektiğini vurguladı.
Meclis Başkanı Hasan Bozer, yasanın görüşülmesinde komitelerin de mutlak yetkili olduğunu o yüzden kendisinin teminat veremeyeceğini belirterek, Barolar Birliği’nin de görüşüyle komite çalışmalarının yapılacağını kaydetti.
Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi, yeniden söz alarak Meclis’in Yüksek Mahkeme kararlarını dikkate alması gerektiğini söyledi.
Meclis Başkanı Bozer, bunun üzerine, “yasama, yürütme yargı uyumu sağlanmazsa devlet olgusundan uzaklaşılacağını” belirterek, bugün yaşananların faiz yasasıyla ilgili düzenlemenin yapılmamasının sonuçlarından biri olduğunu kaydetti.
Meclis Şeref Salonu’ndaki görüşmenin ardından Meclis Başkanı Bozer ve Barolar Birliği Başkanı Bedevi, dışarıda bekleyen avukatların yanına gitti. Bedevi, meslektaşlarına Bozer ile görüşmelerinde konuştukların özetledi, olumlu ve faydalı bir adım attıklarını, kısa sürede komiteye temsilci göndereceklerini söyledi.
Bir soru üzerine yasada avukatların ücretleriyle ilgili uzaktan yakından bir düzenleme olmadığını vurgulayan ve basında maksatlı yayınlar yapıldığını düşündüklerini kaydeden Bedevi, bu yönde yapılan yayınları eleştirdi. Bedevi, “Sapla samanı ayıralım. Basınımıza düşen görev halkımızı doğru bilgilendirmektir” diye konuştu. Bedevi, bu tür söylemlerin avukatların büyük tepkisine yol açtığını vurguladı.
BOZER “AVUKATLIK ÜCRETLERİ MECLİSİN YETKİSİNDE DEĞİL”
Meclis Başkanı Hasan Bozer de, avukat ücretlerinin belirleme yetkisinin Meclis’te değil, Yüksek Mahkeme’de olduğunu vurguladı ve “Bu tartışma konusu olmamalı” dedi.
Daha sonra eylemci avukatlar, Başbakanlığa mı yürüme yoksa Mahkemeler’e mi dönme alternatiflerini tartıştı, oyladı ve oyçokluğuyla Mahkemeler’e dönme kararı alındı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Putin'den Esad Açıklaması
 
İngiliz Üsler Bölgesi Çalışanları Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu Ziyaret Etti
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
TKÖD Başkanı Avcı:İnsanlarımıza Bir Aracın Çarpma Olasılığı En Üst Seviyede
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, yollarda ve ...
Şehitler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası'nda Anılacak
Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, bu yıl ...
Özgürgün, Davutoğlu İle Bir Araya Geldi
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün , Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.
KTAMS: Nüfus Sayımı Tam Bir Fiyaskoyla Sonuçlandı
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), nüfus sayımının UBP’nin ...
 
 
Denktaş'ın Anıt Mezar Projesi Belli Oldu
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Müzesi Uluslararası ...
2. Cumhurbaşkanı Talat Gündemi Değerlendirdi
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat bir televizyon programına katılarak ...
KKTC'de Elektrik Borcu Krizi
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), dün Maliye ...
KKTC Bitkisel Üretim Çalıştayı Başladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bitkisel Üretim Master Planı’nı hazırlama ...
 
 
Hemşireler ve Sağlık-Sen'den EL-SEN'e Destek
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası ile Sağlık Çalışanları Sendikası ...
Polis Genel Müdürlüğü'nden Sürücülere Uyarı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde etkili olan sağanak yağışlardan dolayı ...
Karaoğlanoğlu'nda Sahte Dolar Operasyonu
Polis, dün öğleden sonra Karaoğlanoğlu'nda bir işyerinin park yerindeki ...
Arka Koltukta Emniyet Kemeri Takma Mecburiyeti Yürürlükte
Trafik kazalarında can kayıpları ve yaralanmaların azalmasında önemli ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya