2012 bütçesinde yerel gelirlerden belediyelere ayrılan pay için yüzde 5’lik artış öngörüldüğüne işaret eden Yorgancıoğlu, “Gelişme olmaması durumunda birçok belediye iflas bayrağını çekmeye hazırlanmaktadır… Durum gerçekten sanılandan daha da vahimdir. Ne hükümetin, ne de devletin diğer birimlerinin belediyelerin iflasına seyirci kalma hakkı yoktur” dedi.
CTP Genel Başkanı Yorgancıoğlu bugün CTP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında belediyelerin yaşadığı mali sıkıntılarla hükümetin bundaki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, CTP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Sekreteri Ahmet Gulle ve CTP’li belediye başkanları da hazır bulundu.
“BELEDİYELER, DEVLETİN PEK ÇOK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ”
Özkan Yorgancıoğlu, konuşmasında, halkın temel gereksinimlerini zamanında, kaliteli ve eksiksiz biçimde karşılayabilmeleri için hem kendi gelirlerini toplamak, hem de devletten yeterli miktarda katkı almak zorunda olduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu, “Devletin pek çok görevini üstlenen belediyelerin, sınırları dahilindeki özelliklere göre, gelir kalemlerinde farklılaşmalar olmakta, ama sonuçta, elde edilen gelirler belde halkının refahı için, akılcı biçimde değerlendirilmektedir” dedi.
“BELEDİYELER DERİN ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR”
Özkan Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin, uyguladığı ekonomi politikalarıyla tüm sektörlerde yol açtığı derin çıkmaza artık belediyeleri de sürüklediğini ileri sürdü.
Hükümetin, devlet gelirlerini artırıcı önlemler yerine, giderlerini azaltarak ekonomik darboğazdan çıkmaya çalıştığını kaydeden Yorgancıoğlu, ülkede yaratılan değerlerin birer birer ortadan kaldırıldığını ve kendine ait olmayan gelirlere el uzatırken diğer alanlarda kayıplara yol açıldığını savundu.
UBP hükümetinin sayısız defa yapılan uyarıların hiçbirini dikkate almadığını savunan Yorgancıoğlu, “Mali sorunların bir kısmının popülist politikalar uygulanması nedeniyle yaşanmakta olduğu bir gerçek olsa da Sayıştay raporlarıyla da tespit olunan bu durumdaki belediyeler hakkında gereken önlemleri almak da hükümetin sorumluluğudur. Ancak benzeri bir popülizm ile hareket eden UBP hükümetinden böylesi bir girişim beklemek, ölü gözünden yaş beklemekle eş değerdedir” dedi.
CTP’NİN ÖNERİLERİ
Özkan Yorgancıoğlu, belediyelerin durumunun düzeltilerek, halka kesintisiz yerel hizmet arzının sağlanabilmesi için hükümete yaptıkları önerileri şu şekilde sıraladı:
“-Devlet katkısı, belediyelerin halka çağın gerektirdiği kapsam ve kalitede hizmet sunabilmesi için mutlaka artırılmalı. Devletin yerel gelirlerinin yüzde 10’u devlet katkısı olarak belediyelere aktarılmalı.
-Belediyeler için uygulanan KDV yeniden ele alınmalı ve yatırım giderlerine uygulanan KDV oranı yeniden yüzde 5 olarak düzenlenmeli.
-Devletten teşvik alan farklı sektörlerdeki yatırımların inşaat işleri yasal harçlardan muaf sayılmıyor. Bu kapsamdaki yatırımların mali yükümlülükleri anayasanın eşitlik ilkesine bağlı olarak, teşvik kapsamında oluşları dikkate alınarak, devlet tarafından belediyelere ödenmeli.
- Belediyelerin muafiyet hakkı tanıma yetkisinin elde etme girişimi olan ve CTP-BG’li belediye başkanları tarafından yönetilmekte olan Gazimağusa Girne ve Değirmenlik Belediyelerini hedef alan 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısı derhal geri çekilmeli.
-Belediyelerin idari binaları ve tesisleri dışında sarf ettikleri tüm elektrik akımı bedelinden muaf oldukları ve geriye dönük borçlarının bulunmadığı net olarak kayda geçirilmeli ve gerekli yasal düzenleme zaman yitirmeden yapılmalı.
-Kendi yerel kaynaklarından, kendi mali ve teknik olanaklarıyla su elde eden belediyelerden alınan ücret uygulamasına son verilmeli.
-Maliye Bakanlığı’nın belediyelerin KDV alacaklarının ya belediyelere ödenmeli, ya da devletin alacaklarıyla mahsuplaşarak temizlenmeli.
-Belediyelerin yetki alanlarının günün gereksinimlerine uygun hale getirilmeli.
-İmar yetkilerinin kullanımı ile inşaat ruhsat bedellerinin tahsilatı yetkileri, belediyeler arası eşitlik ve yetki uyumunun sağlanması bakımından, tüm belediyelerce sorumluluk alanlarında egemen biçimde kullanılmalı.”