Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa İlçe Örgütü ile DAİ ve DAK Okul Aile Birlikleri, Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Lokali’nde ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantısında, DAK, DAİ ve DAÜ Kreşi’nin işletiminin Türkiye’de eğitim sektöründe hizmet veren Doğa Koleji’ne devrine ilişkin imzalanan ön protokole tepki gösterdiler.
CTP-BG BASIN TOPLANTISI…
CTP-BG Gazimağusa İlçe Başkanı Ali Gulle, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ulusal Birlik Partisi’ne eleştirilerde bulundu.
Gulle, “yaklaşık 2 yıl önce halka çeşitli vaatlerde bulunarak iktidara gelen UBP’nin, ekonomiyi batırdığını, demokrasiyi yaşam biçimi haline dönüştüremediğini, esnaf, çiftçi ve hayvancının battığını, kamu kurumlarının eşe dosta peşkeş çekilmeye çalışıldığını” iddia etti.
Gulle, Gazimağusa’ya ekonomik açıdan büyük katkısı olan DAÜ’nün kurumlarının da peşkeş çekilmeye çalışıldığını savunarak, parti olarak buna izin vermeyeceklerini, ellerinden geleni yaparak Meclis içi ve dışı eylemlerde bulunacaklarını söyledi.
UBP’nin özelleştirme politikasını “çok tehlikeli bomba” olarak niteleyen Gulle, halkın da özelleştirmelere karşı sokaklara inerek direnmesi gerektiğini söyledi.
ALBAYRAK
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak da, DAÜ ve bağlı kurumlarının ülkenin güzide ve gözbebeği gibi korunması gereken kurumlar olduğunu ifade ederek, DAÜ’de yaşananların kendilerini üzdüğünü söyledi.
Albayrak, DAÜ’nün üniversite öncesi eğitim kurumlarına yönelik gelişmelerin, “hükümetin ver-kurtulcu özelleştirme politikalarının yansıması olduğunu” iddia etti.
Ülkede iyi yönetmemekten dolayı KTHY gibi acı bir tecrübe yaşandığını, eski KTHY çalışanlarının hala sokaklarda olduklarını, Telekomünikasyon Dairesi ve Kıb-Tek çalışanlarının diken üstünde olduğunu söyleyen Albayrak, DAÜ’nün üniversite öncesi eğitim kurumlarının devriyle de yeni mağduriyetler yaratılacağını öne sürdü.
Söz konusu ön protokolün oldu bittiye getirildiğini, ilgili tarafların sendikaların ve partilerin görüşünün alınmadığını söyleyen Albayrak, devir konusunda hukuksal zemin noktasında ciddi sorunların yaşanacağı öngörüsünde bulundu.
Albayrak, “Yönetenler, iyi yönetmediği zaman günün sonunda ‘elden çıkaralım’ noktasına gidiliyor. Bu doğru bir tavır değil” dedi.
Ön protokolde, öğretim kadrosu oluşturulurken devralan kurumun kendi kriterlerinin uygulanacağının belirtildiğini söyleyen Albayrak, bu kriterlerin ne olduğunun belli olmadığını dile getirdi.
Albayrak, yine ön protokolde yer alan “harçlarda kayda değer artış olmayacak” maddesinin de muallakta kaldığını söyledi.
Albayrak, “Eğer devirle ilgili her şey güzelse okul aile birlikleri ve sendikalar neden karşı çıkıyor, neden ille de Doğa Koleji, bunun arkasında kimler var?” sorularını yönelterek, konuyla ilgili şeffaf davranılmadığını, hukuksal zemin bulunmadığını iddia etti.
Albayrak, zarar eden bir kurumun kara geçmesi için öğretim harçlarının arttırılacağını ve öğretmen kadrosunun gözden geçirileceğini öne sürerek, gelişmeleri yakından takip edeceklerini sendika ve okul aile birliklerinin yanında olacaklarını, söz konusu kurumların özelleştirilmesine karşı olduklarını kaydetti.
DAİ VE DAK OKUL AİLE BİRLİKLERİ BASIN TOPLANTISI..
CTP-BG Gazimağusa ilçe Örgütü’nün basın toplantısının sona ermesinin ardından DAK Okul Aile Birliği Başkanı Süleyman Gürcafer, Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Dökmecioğlu ile DAİ Okul Aile Birliği Başkanı Mustafa Rıza birlikte basın toplantısı düzenlediler.
GÜRCAFER
Süleyman Gürcafer, yıl başında söz konusu kurumlarla ilgili çeşitli uyarılara rağmen sene başında kayıtlar bittikten sonra paket uygulamaya gidilerek harçlarda yüzde 10 indirim yapılmasının bütçeye 1 milyon 700 bin TL yük getirdiğini, bu açığın öğretmenlerden kesinti yapılmak suretiyle giderilmeye çalışıldığını ve grevler nedeniyle çocuklarının mağdur olduğunu savundu.
DAÜ yönetiminin bir yıldır bu kurumların özelleştirilmesine yönelik mesajlar verdiğini söyleyen Gürcafer, bir yıl boyunca yaptıkları toplantılarda bütçe açığının doğru yöntemlerle kapanabileceğini, bunun için de veliler olarak fedakarlık yapmaya hazır olduklarını bildirdiklerini ifade etti.
DAK, DAİ ve Kreş’in gizlice satıldığını iddia eden Gürcafer, “Her türlü özelleştirmeye karşıyız, eğer satacaklarsa biz almaya razıyız. Bu kurumlar karlı bir noktadadır. Gelinen nokta yönetim beceriksizliğidir. Zarar eden diğer fakülteleri neden satmıyorlar, cevabını versinler” diye konuştu.
DAÜ’de bir çay ocağı için bile ihaleye çıkılırken söz konusu kurumların neden ihalesiz verildiğini soran Gürcafer, bu konuda ciddi kuşkuları bulunduğunu, DAİ ve DAK’ın satılmaması için çaba harcayacaklarını söyledi.
RIZA
DAİ Okul Aile Birliği Başkanı Mustafa Rıza da, gelinen durumdan ciddi üzüntü duyduklarını belirterek, DAİ’de bütçesel açıdan özelleştirme nedeni bulunmadığını, çok cüzi bütçe açığı sorununun da kolayca çözülebileceğini iddia etti.
Esas hedefin kurumları sağlıklı ve sürdürülebilir kılmak olması gerektiğini kaydeden Rıza, “Maalesef bu noktaya geldik. Okul Aile Birliği bugün toplanacak ve atılacak adımları kararlaştıracağız” dedi.