Devletin ilgili birimleri, başta Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK olmak üzere yeni üniversiteler konusunda birlikte ve planlı bir şekilde çalışması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “İşbirliği içerisinde hareket edilmesi, yerel yönetimlerin de süreçte aktif olması önemlidir” dedi.
Önemli olanın, uygun alanda uygun yatırımların yapılması olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Üniversiteler konusunda benim kaygım, kalitenin düşmemesidir. Sayının artması demek her zaman sonucun iyi olacağı demek olmayabilir. Nitelik çok çok önemli” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, belediye başkanının bir eğitim yatırımını kendi bölgesine çekme planını takdirle karşıladığını ifade ederek, “Bu heyecanı duymak önemlidir. Genel olarak şu hususun altını çizmek isterim; bugün ülkemizde üniversite sayısı 30’u geçti. Bunların yarısı faal durumdadır, diğer yarısı da yolda geliyor. 93 bin civarında da öğrencimiz var. Bu çok çok önemli bir alan haline geldi. Bu alanda ciddi bir planlamadan yanayım” dedi.
En başta İskele’nin ayrı bir ilçe olmasının gerektirdiği alt yapının tamamlanması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu yöndeki yasal ve idari altyapının eksik olduğunu Belediye başkanı ifade ediyor. Bu eksikliklerin giderilmesi ve bunun yanında da yatırımların ülkeye dengeli dağılmasında büyük yarar var” dedi.
Üniversiteler konusunda planlama yapılırken bölgelere göre değerlendirme yapılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Örneğin turizm yatırımlarında da bütün yığılmamalar Girne bölgesine oldu. Bir dönem bütün yatırımlar hep Girne bölgesindeydi. Orada büyük bir yoğunluk, diğer taraflarda da bir ihmal söz konusuydu. Turizm yatırımları diğer bölgelere son dönemlerde açılmaya başladı” dedi.
İskele bölgesinin turizm ve tarım alanları açısından taşıdığı öneme değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, tarım ve turizm alanındaki fakültelerinin de bu bölgede yer almasının yararlı olacağını ve bölgeye canlılık getirebileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi:
“Bu konuda ciddi bir planlama yapılması lazım. Ülkenin kaç tane üniversiteye ihtiyacı var, hangi alanlara ihtiyaç var, bunu hangi bölgelere nasıl dengeli bir şekilde yapabiliriz, tüm bunların planlanması gereklidir. İskele de bu anlamda önce çıkacak yerlerden biri olacak. Çünkü oraya bu anlamda bir yatırım yapılmamış. Bazı isimler geçti ancak arkası gelmedi. Devletin ilgili birimleri, başta Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK olmak üzere bu konuda birlikte bir planlama içinde olurlarsa, işbirliği içerisinde hareket edilirse yerel yönetim olarak sizler de sürecin bir parçası olursanız başarısız olunması için bir sebep yoktur”.