Fettah Tamince'nin Phaselis Rüyası Sona Erdi
|
 |
|
|
Gazeteci Yazar Mehmet Kesim'in yaklaşık bir yıl öncesi BuyukAntalya.com'daki köşesinden seslenerek Fettah Tamince'ye Açık Mektup'ta konu ettiği Phaselis projesi hakkında uyarmıştı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mevcut imar planlarının iptaline karar vererek projeyi rafa kaldırdı.
|
 |
|
 |
26 Aralık 2015 Cumartesi - 17:43 |
  
|
|
 |
|
|
|
 |
Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi.
Phaselis, Antalya Körfezi'nin batısında yükselen Beydağları'nın eteğinde Antik Likya uygarlığının Olimpos'la birlikte liman kentlerinden biri olarak tanınıyor. Gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden çok daha fazlasının halen toprağın altında olduğu antik kentin etkileşim içinde olduğu 180 dönümlük alan, turizm yatırımları için işadamı Fettah Tamince'ye ait Rixos Oteller Grubu'na tahsis edildi.
Tahsis, 'Ares Faselis' adlı şirket üzerinden düzenlenen 'Dreams of Phaselis' (Phaselis Rüyası) adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlandı. Proje için imar planları değiştirildi, ilgili kurumlardan olumlu yazılar alındı. Antalya Valiliği de projeyle ilgili 26 Aralık 2013'te 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Ancak, 'Phaselis İnisiyatifi' adıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Kemer ve Kumluca'dan yöre halkı projeye karşı büyük mücadele başlattı. İmza kampanyaları ve davalar sonunda Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Nisan ayında 'ÇED Gerekli Değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Ardından Antalya 1'inci İdare Mahkemesi de tahsise ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Projeyle ilintili açılan birçok dava hala devam ederken mahkemeye sunulan 29 sayfalık bilirkişi raporunda tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. Derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı kaydedildi. Raporda, proje alanının 154'ü Türkiye, 25'i bölgeye endemik 864 bitki türünü barındırdığı, tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti'nin etkileşim sahası içinde yer aldığı kaydedildi. Ayrıca valiliğin 'ÇED Gerekli Değildir' kararını 23 gün gibi bir sürede verdiğine de dikkat çekti. Bilirkişi heyeti, ÇED kararı için şirketin 3 Aralık'ta müracaat ettiğini, 26 Aralık'ta da 'ÇED Gerekli Değildir' kararının verildiğini vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kenti'nde otel projesinin 20 dönümün içinde kaldığı 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanında kalan 878 parselin, SİT alanı dışında kalan kısmında sondaj çalışmalarına başladı. Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıklarını Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Murat Arslan başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22 Aralık tarihli toplantısında değerlendirildi. Sondaj kazısı sırasında açığa çıkan arkeolojik buluntuların 'korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları' kapsamında olduğu belirlendi. Bu kapsamda Phaselis Antik Kenti 1'inci Derece Arkeolojik SİT Alanı sınırları yeniden düzenlenip genişletilirken, bölgede mevcut imar planlarının da iptaline karar verildi.
Antalya'da Phaselis projesine karşı başlatılan sivil hareketin avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, Kurulun karara ekli haritasında, proje alanının 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak işaretlendiğini söyledi. Koç, kararın Phaselis'te bugüne kadar savundukları tezlerin ne kadar haklı ve bölgenin gerçeklerine uygun olduğunun ispatı olduğunu belirterek, "Kurulun aldığı bu kararla proje artık tamamen bitmiştir" dedi.
Gazeteci-Yazar Mehmet Kesim'in yaklaşık bir yıl önce köşesinden iş adamı Fettah tamince'ye "FETTAH TAMİNCE'YE AÇIK MEKTUP" başlığıyla seslenerek bu projenin yapımı konusunda kendisine olumsuz etkileri olacağı için uyarıda bulunmuştu.

Mehmet Kesim'in mart 2014'te yazmış olduğu FETTAH TAMİNCE'YE AÇIK MEKTUP başlıklı köşe yazısını okumak için TIKLAYIN
|
|
 |
|
 |
 |
 |
FACEBOOK YORUM |
Yorumlarınızı
Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın... |
|
 |
|
|
 |
 |
 |
YORUMLAR |
Onay bekleyen yorum yok. |
|
 |
|

Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
 |
 |
|
 |
 |
DİĞER HABERLER |
|
 |
|
 |
|
|
GÜNÜN MANŞETLERİ |
Girne Koleji Trabzon'a Görkemli Açılış
Süper Lig'de şampiyon Galatasarayı kutluyoruz
Belarus'lu Anna Miadzvedzeva kemanıyla büyülüyor
İbrahim Tatlıses,yeni inşaat projesinin tanıtım toplantısını kebap şöleni ile yaptı
İbrahim Tatlıses,yeni inşaat projesinin tanıtım toplantısını kebap şöleni ile yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
Tatar: “Kıbrıs’ta iki devlet gerçeği, statükoyu sürdürme senaryolarına boyun eğmez”
4. FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali başladı
1. Uluslararası Türkiye Türkçesi Öğretimi Sempozyumu GAÜ'de Gerçekleşiyor
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
ÇOK OKUNANLAR |
 |
|
 |
|
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FOTO GALERİ |
 |
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor
2017 Yazına Damga Vuracak... Simli Kızlar!
Instagram'ı Sallayan Güzel! Silvia Caruso...
Emıly Ratajkowskı Üstsüz Deniz Keyfi
Anouk Van Kleef Kimseye Aldırmadı!
Galada Şıklık Yarışı 2017
Gabrielle Caunesil Frikiği Umursamadı
Motobike İstanbul Fuarı başladı
Kendall Jenner'ın Altın Dişleri Olay Oldu!
PLAYBOY MODELİ UFACIK MAYOLARIYLA DÜNYAYI DOLAŞIYOR!
|
|
 |
 |
 |
|
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FACEBOOK'TA BYTURCO |
|
 |
TWITTER'DA BYTURCO |
|
 |
 |
 |
ANKET |
|
 |
|