İskele bölgesinde 24 köyü kapsayacak proje kapsamında İskele merkez ile Boğaziçi ve Tuzluca köylerinde süt toplama merkezleri kurularak, soğuk zincir sistemine geçilecek. Projenin hedefi;süt üretiminde verimi artırmak, sütün tüketiciye daha hijyen ve kaliteli olarak ulaştırılması ve süt üreticisinin kalkınmasına katkıda bulunmak.
İskele Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, İskele Kaymakamı Bünyamin Merhametsiz, İskele Milletvekilleri Ali Rıza Usluer, Ahmet Zengin ve Ejder Aslanbaba, İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun ile AB Kıbrıs Türk Toplumuna Destek İçin Çalışma Grubu Başkanı Alessandra Viezzer de katıldı.
Seminer, yarın yine aynı yerde 10.30-13.00 saatleri arasında hayvan besicileri ve süt üreticilerine yönelik olarak devam edecek.
AMCAOĞLU:”SÜT ÜRETİMİNDE AB STANDARTLARINI YAKALAMAK ÜZEREYİZ”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, süt üretimi ve hayvancılık sektörüne çok önemli katkı sağlayacak olan projenin, özellikle küçük çapta hayvancılık yapanların sorunlarına da çözüm getireceğini ifade etti.
Bakan Amcaoğlu, projenin gıda güvenliği açısından da önemli sonuçlar doğuracağına işaret etti.
Amcaoğlu, bölge halkının çoğunun hayvancılıkla uğraştığı ve gıda güvenliğinin önemi dikkate alındığında, projenin öneminin ortaya çıktığını vurguladı.
Amcaoğlu, söz konusu projelerin yaygınlaşmasını ve soğuk zincire geçilmesi konusunda tüm üreticilerin birleşmesini hassasiyetle izlediklerini belirterek, yakın geçmişte söz konusu dahi olmayan soğuk zincirde yüzde 70’lere ulaşılmasının büyük bir başarı olduğunu, hedeflerinin ise yüzde 100’e ulaşmak olduğunu vurguladı.
Amcaoğlu, AB uyum yasaları çerçevesinde hayvan sağlığını içeren yasal düzenlemeler yapılarak Meclis’te komiteye sevk edildiğini ifade ederek, sağlıklı hayvan yetiştirmenin sağlıklı ve kaliteli ürüne sahip olmayı da beraberinde getireceğini söyledi.
Amcaoğlu, süt üretiminde AB standartlarının neredeyse yakalanmak üzere olduğunu vurgulayarak, bu sağlandıktan sonra sütün pazarlanması konusunda AB yetkilisi Viezzer’den ürün pazarlamada gerekli desteği sağlamasını beklediklerini kaydetti.
ORUN: “İSKELE İÇİN HAYIRLI HABER…. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ2NİN KURULMASI TBMM’DEN GEÇTİ”
İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun da konuşmasının başında, İskele için hayırlı bir haber vermek istediğini belirterek, İskele bölgesinde Çukurova Üniversitesi’nin kampus kurmasıyla ilgili yasal düzenlemenin dün akşam Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden oy birliğiyle geçtiğini duyurdu.
Süt Toplama Merkezleri ve Soğuk Zincir Projesi’ni sosyal belediyecilik anlayışının gereği olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Orun, proje tamamlandığında üreticinin projeden büyük yarar sağlayacağını ifade etti.
Orun, projenin ekip çalışmasının bir sonucu olduğunu kaydederek, İskele Belediyesi’nin güçlü kurumsal yapısıyla bu tür projeleri yürütebilecek kapasitede bir belediye olduğunun altını çizdi.
Orun, AB yetkililerine bir de mesaj göndererek, 25 kilometre sahil şeridi bulunan bölgede katı atık arıtma sistemlerinin ivedi olarak yapılması için gerekli desteği beklediklerini söyledi.
Orun, bölgedeki köylerde belediye olarak temizlik çalışması yürüttüklerini ancak ağılların köy dışına çıkarılması gerektiğini, hayvancıların buna hazır olduğunu ancak elektrik konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek, bu konuda Bakan Amcaoğlu’ndan destek talep etti.
VIEZZER:”AB STANDARTLARI YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ YOLUNU DA AÇACAKTIR”
AB Kıbrıs Türk Toplumuna Destek İçin Çalışma Grubu Başkanı Alessandra Viezzer de konuşmasında, gerçekleştirilen projeler neticesinde süt üretiminin AB standartlarına ulaşmasının bu ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğü yoluyla pazarlanmasının yolunu da açacağını ifade etti.
Viezzer, farklı paydaşları bir araya getiren söz konusu projenin AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yardım paketinin bir parçası olduğunu kaydetti.
Projede çiftçilerin eğitiminin de büyük önem taşıdığını söyleyen Viezzer, süt üretiminde hijyen ve kalitenin önemine vurgu yaptı..
Viezzer, AB olarak projelerde sadece mali katkı sağladıklarını, projelerin sahiplenilmesinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirterek, işbirliği ve katkıları nedeniyle Belediye Başkanı Orun ve Bakan Amcaoğlu’na teşekkür etti.
ASLAN:”ÇİFTÇİLER ÖRGÜTLENMELERİ VE SOSYAL GÜVENLİĞE DAHİL OLMALI
Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan da Türkiye’de gerçekleştirdikleri projelerle ilgili deneyimlerini paylaştı.
Aslan, yapılan yatırımcıların süt üreticileri için olduğunu vurgulayarak, projeye üreticilerin dahil edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Aslan, çiftçilerin çalışmadıkları sürece aç kaldıklarını ve ilerleyen yaşlarda mali açıdan sorun yaşadıklarını ifade ederek, sosyal güvenlik sitemine dahil olmaları gerektiğini vurguladı.
Aslan, “Süt soğumazsa değeri yok. Her köyde soğutma tankeri olmalı. Süt soğutulursa kalitesi artar. Bu başarılırsa KKTC’den Türkiye’ye süt ihraç edilebilir” dedi.
KAYA
Proje Koordinatörü Tahir Kaya da projeyle ilgili bilgi verdi. Kaya, 2009 yılı sonunda başlayan projede hedefin süt verimi ve kalitesini ve hayvancının gelirini artırmak, kaliteli ve sürekli süt üretimini sağlamak olduğunu kaydetti.
Kaya, projenin yurt dışında gerçekleştirilen teknik geziler ışığında hazırlandığını ifade etti.
ERKUL
İskele Belediye Başkan Danışmanı Mehmet Erkul da, çağdaş kenti yeniden yaratma amacıyla çıktıkları yolda İskele Belediyesi’nin hedeflerine ulaşmak için kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmaya devam ettiğini kaydetti.
Erkul, önümüzdeki 5 yılın plan ve projelerini tamamladıklarını daha mutlu İskele ve belde halkı yaratmak için projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.