Medipol Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ceylan, gebelik döneminde bulaşan bazı enfeksiyonların etkenlerinin kadınlar için ciddi problemler yaratabildiğini belirterek, "Bu etkenler anne karnındaki bebeği etkileyerek doğumsal anomalilere yol açabiliyorlar. Hamilelikte geçirilen enfeksiyon, doğacak çocuğun sağlığını tehdit ediyor" uyarısında bulundu.
Ceylan, hamilelikle önemli risk yaratan enfeksiyonlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gebelik döneminde bulaşan bazı enfeksiyonların etkenlerinin kadınlar için ciddi problemler yaratabildiğini belirterek, bu etkenlerin anne karnındaki bebeği etkileyerek doğumsal anomalilere yol açabildiğini aktardı.
Bu enfeksiyonlar hakkında bilgi veren Ceylan, "sitomegalovirüs enfeksiyonunun" insandan insana çok rahat bulaşan bir viral infeksiyon olduğunu, tükürük ve vücut çıkartıları aracılığıyla bulaşabildiğini, gebe kadında çoğu zaman herhangi bir klinik bulguya yol açmadığı halde çocukta ciddi doğumsal anomalilere yol açabildiğini aktardı.
Bir diğer enfeksiyonun "toksoplazmoz" olduğunu aktaran Ceylan, şu ifadeleri kullandı:
"Toksoplazmozis gebelik sırasında kedilerden, iyi yıkanmadan yenen yeşil sebzelerden ve iyi pişmemiş etten bulaşabiliyor. Gebede ciddi bir belirti göstermiyor, ancak bazen boyun bölgesinde geçici olarak lenf düğümlerinde büyümelere yol açabiliyor. Klinik olarak bir önemi olmadığından genelde tedavi edilmiyor. Ancak bu enfeksiyonu gebelikte geçiren kadınların çocuklarında doğumsal anormaliler meydana gelebiliyor. Toksoplazmoz için bir aşı bulunmuyor. Gebelik sırasında yeşil sebzelerin iyice yıkanarak ve etin iyice pişirilerek yenmesi sağlanırsa ve kediyle temas engellenirse bu enfeksiyonun bulaşması da önlenmiş oluyor."
Ceylan, kızamıkçığın vücutta döküntü, ateş, eklem ağrılarıyla seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, çoğu zaman ayakta geçirilen bu hastalığın gebelikte geçirildiğinde çocukta doğumsal anomalilere yol açabildiğini anlattı.