İngiltere’de yeni yıl ile birlikte grip salgınlarında daha önceki yıllara oranla büyük bir artış yaşanması ve bu nedenle ölüm oranlarının yükselmesi yetkilileri alarma geçirdi.
Uzmanlar uzun Noel tatilinin ardından insanların iş ve okula dönmesiyle birlikte grip vakalarında da artış yaşanacağını duyurdu. Aileler çocuklarını gripten korumak için erken önlem almak isterken yetkililer 18 yaşın altına ilaç vermemeyi tavsiye ediyor.
Domuz gribi veya kuş gribi gibi sonu ölümle sonuçlanan grip vakalarının tekrar nüksetmesi İngiltere’de 36 kişinin bu nedenle hayatini kaybetmesi yetkilileri harekete geçirdi.
Önlemler arasında aşının ilk çözüm olarak görülmesi nedeniyle Devlet Sağlık Kurumu hastane ve sağlık ocaklarında yeterli tıbbi malzeme desteği sağlandı.
İngiltere Kraliçesinden Tıp ödülü alan Doktor Teoman Sırrı grip salgınlarının artışıyla ilgili yaptığı açıklamada “ Panik yapmayınız çünkü geçmiş yıllarda gripler daha çoktu, 1990 yıllarında o kadar çok insan ölmüştür ki bu inanılmazdı. Sonra bu domuz gribi de yeni bir şey değildi ilk 1918 yılında çıkmıştı fakat beş on kişi öldü diye hiç umurları bile olmadı. Geçen sene yine domuz gribi diye problem yarattılar. Normal griplerden ölenlerin sayısı daha fazladır. Bu her sene olan bir şeydir bırakamazsın” dedi.
Sırrı son zamanlarda ilaç satmak için bu konuda fazlasıyla konunun abartıldığını belirterek domuz gribi vakalarının riski az olan hastalara aşı uygulaması yapmadıklarını ve bu sene havaların değişimiyle insanların kendilerine iyi bakmadıklarını söyledi. Sırrı bu nedenle bulaşmaların başladığını bildirdi.
Sırrı, dünyada iki binden fazla çeşitli grip mikrobunun bulunduğunu belirterek yapılan aşıların tüm grip çeşitlerine karşı etkili olamayabileceğini ve daha sonra hangi grip virüsünün var olacağını bilmediklerini ifade etti.
Sırrı, “Domuz gribinde halka söylenmeyen bir şey var, birçok aşının içerisinde “thiomersal” diye kimyasal bir madde vardır bu maddelerin yapımı yüzde elli cıvadan oluşur, bu cıva çok tehlikelidir” şeklinde konuştu.
Sırrı eskiden kullanılmayan “thiomersal” maddesinin hamile bir anneden bebeğe de geçebildiğini belirterek “Ünlü Doktor Sallie Bernard araştırmaları gösteriyor ki bu annelerin çocuklarında otizm artmıştır ve çocuklarda dikkat azalması, tikler ve konuşma bozuklukları meydana geliyor. Bunları hep aşıların sonucu meydana geliyor” dedi.
Radyoterapi için hastaneye gelen Pauline Shockley grip ile ilgili tecrübelerini Iha kameralarına anlattı. Shockley, “Uzun yıllar önce beni çok etkileyen bir grip yaşadım ve çok hasta oldum, sinir sistemi ve tüm vücudumda hastalığın etkilerini hissettim” dedi.
Gribe sıklıkla yakalanan Paul Wilson ise “ Sıklıkla bir hafta süren grip algınlıkları yaşıyorum, burun tıkanıklığı, sesim değişiyor, doktora sayısız kez gidiyorum ve yapabileceğim bir şey yok ancak her yıl bu hastalık nedeniyle sesimin değiştiğini düşünüyorum ve açıkçası ne yapacağımı çok bilmiyorum” şeklinde konuşarak şikâyetlerini dile getirdi.
Yetkililer, özellikle okul çağındaki çocukların salgınlardan en çok etkilenen yaş grubu olduğunu bildiriyor.