KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ve fonlarla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Kanber, TÜK’ün yeniden işler hale gelmesi için konan fonların “ekonominin temel meselesi” haline geldiğini ifade ederek, bu konuda ülkede yaşanan tartışmalara işaret etti ve eleştiride bulundu.
Üretimin sorunlarını çözmenin, kalkınmayı başarmanın yolu olduğuna dikkat çeken Kanber, fonların, ekonominin araçlarından sadece bir tanesi olduğuna işaret etti ve fonların nasıl kullanılacağının büyük önem taşıdığını belirtti.
Kanber, şöyle devam etti:
“Ürettiğimiz ürünlerin standartlarına, kalitesine, pazarlanmasına, ambalajlanmasına, ürünün güvenliğine ve güvenirliğine, üretimin yaygınlaştırılmasına, istihdama hizmet edilecek şekilde fonları kullanırsanız buna kim karşı çıkabilir. Bizlerin KTEZO olarak bu çerçevede tereddütsüz fonları desteklemeye devam edeceğimiz aşikardır.”
Kanber, fonların, sermayeyi, sermaye mallarını ve lüks tüketimi vergilendirmek yerine, bütçe denkleştirmek için kullanılması ve gittikçe artırılması durumunda hane halkı gelirlerini azaltıp pahalılığa yol açacağına dikkat çekerek, buna da “yerli ürünleri koruma” denemeyeceğini kaydetti.
Mahmut Kanber, “kurumların hesap verebilirliği, yeniden yapılanması, teknolojiye yapılan yatırımlar, markalaşma, kooperatifleşme, denetim, kayıt dışılık, toplumun üretime katılımının artırılması, vergi disiplini, iş bölümü, mesleki tanımlar ve yeterlilikler, satın alma gücü, planlama ve ekonomiye, toplumsal yaşama bakış gibi sorunların artık hükümet ve devlet politikalarıyla bir arada yürütülmesi gerektiğini” kaydetti.
Toptancı halleri, salhaneler, kurumların özerkliği, yasası geçtiği halde gıda ve ürün güvenliğiyle ilgili uygulamaların yapılmaması gibi sorunlar bulunduğunu da belirten Kanber, bütün bunlar yapılmadığı zaman da fonların, gerek bütçeye kaynak, gerekse kurumların idamesi ve kurtarılması için sadece arttığını ve toplumların yoksullaşmaya devam ettiği uyarısında bulundu.