Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı çerçevesinde faaliyet gösteren Özel İzmir Alsancak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticileri, merkezde devlet desteğiyle eğitim alan öğrenme güçlüğü bulunan çocuklara katkı sağlaması amacıyla İzmir Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde "Atlı terapi" görmeleri için İl Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulundu.
Başvurunun kabul edilmesi üzerine aralık ayından itibaren maddi durumu iyi olmayan ailelerin özel öğrenme güçlü çeken çocuklarına, atlı polisler tarafından bire bir eğitim verilerek, terapi uygulamasına başlandı.
Çocukların öğretmeni Aydın Alegöz, çocukların hayvan sevgisinden yola çıkıp İl Emniyet Müdürlüğünün desteğiyle projeyi başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Öğrenciler, tam zamanlı kaynaştırma programı çerçevesinde okuluna devam edip, bizden destek eğitimi alan, maddi durumu iyi olmayan ailelerin öğrenme güçlüğü çeken çocukları arasından seçildi.
Bu çocuklar, atlı terapi öncesi okullarında devamsızlık yapıyordu, derslerinde başarısızdılar, arkadaşlarına uyumda da sorun yaşıyorlardı.
Atlı terapiyle birlikte çocuklarda değişik güdülenme oldu. Her gün gelmek istiyorlar. Eğer derslerinde başarılı olurlarsa buraya gelebilecekleri söylendiği için derslerinde de ciddi anlamda olumlu değişiklik oldu. Çocukların sosyal hayatı olumlu etkilendi. Çocuklar, atla yatıp, atla kalkar hale geldi. Hiçbiri attan inmek istemiyor."
Eğitim verdiği çocuklara en fazla ilginin, polisler tarafından gösterildiğini dile getiren Alegöz, "Polisler, öğrenme güçlüğü çeken çocuklarla birebir ilgileniyor. Biz, terapi sırasında destek amaçlı bulunuyoruz ama bize hiç ihtiyaç kalmıyor. Çocuğa nasıl yaklaşmaları, nasıl eğitim vermeleri gerektiğini çok iyi biliyorlar" diye konuştu.
"ATIN BAKIMINI BİLE YAPABİLİYORLAR"
İzmir Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde görevli eğitmen polis Murat Temel de öğrenme güçlüğü çeken 19 çocuğa 2,5 aydır eğitim verdiklerini kaydederek, eğitim sürecini şu sözlerle anlattı:
"Engelli çocuklara atlara yakınlaşmayı öğreterek eğitime başladık. İlk geldiklerinde büyük şehirde yaşamalarının da dezavantajıyla ata korkuyla bakıyorlardı. Zamanla yakınlaşıp sevmeye başladılar. Şu anda ata binip, sürüyorlar. Atın, yıkanması dahil tüm bakımını da kendi başlarına yapabiliyorlar."
Eğitime torununu getiren Zeki Mümtaz da getirdiği torununda çok büyük değişimler gözlediklerini ifade ederek, "Balıklarla, köpeklerle ve atlarla terapi, dünyada uygulanıyor. Türk polisinin de Türkiye'de bu işi üstlenmesi çok önemli. Torunumun konuşmaları, oturuş tarzı değişti" dedi.
Atlı terapi alan çocuklardan 13 yaşındaki Hamza Şahin ise canlı bir atı ilk kez bir fuarda gördüğünü belirterek, "Aydın Öğretmen, bizi buraya getirdi. Atları çok seviyorum. Onlardan ayrılmak istemiyorum. Atı temizlemeyi, ata nasıl binildiğini öğrendik. Atla gezmek çok keyifli" diye konuştu.
Öğrencilerin atlı polisler tarafından haftada birer saat birebir eğitim aldığı İzmir Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde, 21 polis görev yapıyor, 8 at bulunuyor. Atlı polis, genellikle maçlarda görev alıyor.