Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, bu durumun hem kamu hastanelerinin iş yükünü artırdığını hem de serbest çalışan hekimleri 2. sınıf hekim durumuna koyduğunu kaydetti.
Gardiyanoğlu, “Bir diğer husus da, bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların sadece kamu hekimi tarafından reçetelenmesi durumunda hastalarımıza verilmesidir” dedi.
Bu uygulamalar ile hastaların hekim seçme hakkının ellerinden alındığını ifade eden Gardiyanoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Tetkik yaptırma ve reçete yazdırma ihtiyacı olan bu hastalarımız, mecburen kamu doktorlarına muayene olmak zorunda kalmaktadır. Bu da, serbest çalışan hekimlerin, mesleklerini icra ederken fırsat eşitsizliğine uğramalarına neden olmaktadır.
Bir taraftan dışarıda muayene olup tetkiklerini sigorta veya kamudaki hakları nedeni ile kamu hastanelerinde yaptırmak isteyen hastaların önüne türlü zorluklar çıkarılırken diğer taraftan kamu hastanelerinde gereksiz onlarca tetkik istenmekte ve sağlık bütçesi ciddi kayıplara uğratılmaktadır.
Kamu hastanelerindeki hekimler, mesai saatlerine hiçbir şekilde uymadıkları için, bu hastalarımız doğal ve dolaylı olarak, kamu hekimlerinin gayri yasal şartlarda çalıştıkları özel kliniklerine veya özel hastanelere yönlendirilmektedir.”
Ülkede kamuda çalışan hekimler lehine ciddi bir ‘’istediği ilacı yazabiliyor olma’’ tekelciliği yaşandığını savunan Gardiyanoğlu, Birlik’in Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanına karşı açmış olduğu davayı anımsattı ve “mahkeme sonucu ne olursa olsun kamu hekimlerinin 2. iş yapma yasağı vardı, şu anda var ve gelecekte de var olmaya devam edecektir. Tek fark bu yasağa kamu hekimleri uymuyorlardı şu anda uymuyorlar ama çok yakın zamanda uymak zorunda kalacaklardır” dedi.
Gardiyanoğlu ilerleyen günlerde Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile de bu sorunları görüşeceklerini dile getirdi.