Birlik Başkanı Özdal Kerem kabulde yaptığı konuşmada, bir süredir KKTC’deki gıda ürünlerinin fiyatlarının indirilmesi konusunu konuşmak için ilgili tüm bakanlara ziyaret düzenlediklerini söyledi.
İnen çıkan fonlar ile gümrük ve KDV oranlarındaki değişikliklerle ilgili son neticeleri Tatar’la paylaşmak istediklerini ifade eden Kerem, sanayicilerin fon yükseltme taleplerinin kendilerine göre gereksiz ve yanlış olduğunu da dile getirmek istediklerini de belirtti.
KKTC’deki ithalat ve serbest piyasa koşulları göz önünde bulundurulduğunda bugün hükümetin uygulamaya koyduğu yasaklama zihniyetine tamamen karşı olduklarını da söyleyen Kerem, bunun gereksiz olduğunu ve ekonomiye zarar vereceğini kaydetti.
Üniversiteler ile turizm alanları ve halkın Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapmasını engellemek için KKTC’nin ucuzlatılması gerektiğini ifade eden Kerem, gıda ürünlerine yapılan fonlar ve zamların da halkın cebine atılmış bir el gibi ülkeyi pahalılaştırdığını söyledi.
TATAR: “TÜM DENGELERİ GÖZETİYORUZ”
Maliye Bakanı Ersin Tatar da KKTC’nin, liberal anlayışa saygı duyulan bir şekilde yönetildiğini ifade etti. KKTC’de ithalatın ekonomik sıkıntılara rağmen giderek arttığını ifade eden Tatar, son gelen bilgilere göre yüzde 15’e yakın bir artış olduğunu belirtti ve bu alanda bir sorun olmadığını düşündüğünü söyledi.
KKTC’de bir istihdam sorunu olduğunu ve sanayicilerin elektrik girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu kaydeden Tatar, kendilerinin tüm dengeleri gözeterek, kimseye bir haksızlık yapmadan, Güney Kıbrıs’taki fiyatları da dikkate alarak tüketicinin de tüm haklarını korumak adına kararlar aldıklarını söyledi.
Tatar, son uygulamalarda KDV oranlarını eşitlediklerini ve korumanın ancak fonlarla olabileceğini düşünerek bu yönde kararlar aldıklarını da söyledi.
Siyasette sivil toplum örgütlerinin baskılarının normal olduğunu çünkü herkesin kendi menfaatini korumaya çalıştığını dile getiren Tatar hükümetin görevinin ise tüm talepleri değerlendirerek en doğru kararı almak olduğunu söyledi ve “Bizim aldığımız kararları anlayışla karşılamanızı temenni ediyorum” diye konuştu.
Tatar aldıkları kararların ülke gerçekleri ışığında doğru kararlar olduğunu da kaydederek, KKTC’deki fiyatların Güney’e ve dünya ölçeklerine uygun olduğunu belirtti.
Büyük kamu giderleri olduğu için hükümetin gelirlerine önem verdiğini söyleyen Tatar, toplayacakları KDV ya da fonların önemli olduğunu vurguladı.
Ekonomide bir büyüme olduğunu, birkaç yıl içerisinde alacakları bazı kararlar ile yatırımların da artacağını ve piyasanın gelişeceğini, tüketimin artacağını söyleyen Ersin Tatar, iş dünyasına da böylelikle büyük imkanlar olacağını ifade etti.
KEREM: “YASAKLAMA ZİHNİYETİYLE EKONOMİYE VE PİYASAYA ZARAR VERİLİYOR”
Tatar’ın konuşmasından sonra tekrar söz alan Gıda İthalatçıları Birliği Başkanı Özdal Kerem, bazı veriler ve istatistiklere daha farklı bir açıdan da bakmak gerektiğini ifade ederek ülkedeki ithalatın gelişmesinin ülkedeki ucuzluk mu, nüfus artışı mı olduğunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Hükümetin göreve gelirken serbest piyasa koşullarından bahsederken yasaklama zihniyetindeki gerekçeleri anlamadıklarını dile getiren Kerem, bu şekilde ekonomiye ve piyasaya zarar verildiğini kaydetti. Kaosu engellemek için yıllardır tüm hükümetlerin ülkedeki tüm ekonomik örgütleri bir araya getirerek dinlemeden ve ülke çıkarlarını masaya yatırmadan günübirlik kararlar aldığını söyleyen Kerem, bundan rahatsızlık duyduklarını ifade etti.
“EKONOMİDEKİ ÖNCELİKLER BELİRLENMELİ”
Ülke ekonomisindeki önceliklerin tüm ekonomik dinamitlerin bir araya getirilerek belirlenmesi gerektiğini dile getiren Kerem, bunun bir devlet politikası olup desteklenmesini istedi.
Kerem, “Tüm hükümetler iktidara geldikleri zaman turizm, üniversiteler deyip alkışlıyorlar ancak bunun altını dolduracak argümanları eksik buluyoruz” diye konuştu.
“SANAYİ ODASI KORUNMASINI İSTEDİĞİ ÜRÜNLERİ SUNAMIYOR”
Tüm ekonomik örgütlerin sesinin aynı olduğunu sadece sanayi odasının bu konulara bireysel yaklaştığını kaydeden Tatar, “Bizim derdimiz ülkemizin daha ucuz olabilmesi. Sanayi Odası ‘üretim yok oluyor’ diyor, ‘üretim nedir hangi ürünlerin korunmasını istiyorsunuz’ dediğim zaman da bana bunu sunamıyorlar. Devlet olarak neleri üreteceğimizi belirlememiz lazım. Bir üretici bir firmayı korumak adına gümrük ve fonlarla ülkeyi pahalılaştırmak lüksümüz yoktur. Tüketicileri ve halkımızı cezalandırmış oluruz. Yarınlarımızı boşa harcamış oluruz” dedi.
TATAR
Keremden sonra tekrar konuşan Tatar ise, tüketici haklarının esas olduğunu ve en kaliteli ürünün en uygun fiyatla tüketiciyle ulaştırılmasının esas görüşleri arasında olduğunu kaydetti ancak bazı ufak tedbirlerin alınmasıyla ülke insanını ya da üretimi korumanın da ülkenin sıkıntıları arasında olduğunu dile getirdi. Tatar bir ülkenin uzun vadede yasaklarla yönetilmesinin mümkün olmadığını da dile getirerek, sıkıntıları birlikte diyalog içerisinde aşacaklarını, desteklerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.