Türkiye'den denizin altından gelen ve Geçitköy barajında toplanan günlük 75 milyon m3 suyun 25 milyon m3 ü ada'da içme suyu olarak kullanılıyor.Gerisi malesef baraj doluluğuna göre şimdilik denize akıtılıyor.
Yani şimdlik Dünya'da Petrol'den daha kıymeti olan SU boşa akıyor.
.Bunun sebebi içme suyu dışında Türkiyeden gelen suyun tarıma elverişli ama suya hasret KKTC topraklarında kullanılamaması.
.Şu an KKTC 'de temeli atılan 5 km lik tünel ile birlikte sulama kanallarıyla bir yıl içerisinde KKTC ekonomisine Türkiyeden gelen su ''Bereket suyu ,can suyu ''olarak kullanılmaya başlanılacak.
Kuzey Kıbrıs ekonomisine tarımına bu su büyük bir katkı sağlıyacak.
Kuzey Kıbrıs'da şimdiden bilinçli bir şekilde geleceğe yönelik Tarım politikası izlenirse yetiştirilecek sebze ve meyve ürünleri bitkiler Halkın kullanımı dışında ihracat'da büyük kar sağlayabilir.
Bunun için hatıra binaen Tarımda kullanılacak topraklar dağıtılmadan,bu topraklara hangi siyasi görüşte olursa olsun tüm KKTC hükümetleri sahip çıkmalıdır.
işin ehli Modern sulama tekniklerini uygulayan ''suyun etkin kutanımını sağlayan '' tohumu ,fidanı.ekeceğini bilen ,proje üreten insanların KKTC'de Tarım yapmasını sağlamak milli bir görev olmalıdır.
Su ve Tarım ekonomisi Dünyanın en önemli devletler için çok önemli ilerde Dünyada ülkeler arası çıkacak savaşların sebebi olacak bu ikilinin olduğunu KKTC'de konunun muhatapları çok iyi bilmelidir.
Günü kurtarmak için değil, geleceğe yatırım yapmak için KKTC 'de çok planlı bir tarım politikası izlenmelidir.
Biz yayın grubu olarak bunun takipçisi olacağız.Gerekirse Tarım ekonomisinin uzmanı Türkiyenin saygın profesörlerine .KKTC'de bilgilendirme toplantısı ,panel yaptırmak için gerekli desteği verebiliriz.
Barajda Toplanan suyun bereketli topraklarla buluşarak elde edilecek her türlü ürün KKTC Ekonomisini inanın uçuracak KKTC EKONOMİSİ Büyüyecek Milli gelir artacaktır.
Bunun için şimdiden kollar sıvanmalı KKTC TARIM EKONOMİSİNİN GELECEĞİ MASAYA YATIRILARAK PLANLANMALIDIR.
.
BU KKTC'DE HERKES İÇİN MİLLİ BİR GÖREV OLMALIDIR.
haber @byturco.com