2011 yılında Türkiye’de ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yılı etkinlileri ile turizm gelirleri tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşmıştı. Turizmden alınan payda Türkiye ve İngiltere ilk iki sırayı paylaşırken, ilk kez 14 yeni ülkeden charter seferler ile turistler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gelerek tatillerini geçirmişlerdi. Türkiye Büyükelçiliği ile yapılan üç yıllık plan ile getirilen teşvik sistemi geliştirilirken, bu sistemle 7 gece KKTC’de konaklama seçeneği uygulanmaya başlamıştır. Rum lobisinin her türlü engellemelerine rağmen uluslararası fuarlarda KKTC'nin tanıtımları sürerken, hedef 2012 yılında çıta daha da yükselmiştir.
2012 yılı turizm sezonunun bir önceki yıla göre daha da iyi geçeceğine dair hükümetten ve ilgili bakanlıktan gelen olumlu açıklamalara karşın,KITSAB Onursal Başkanı Necati Özkan’ın, turizm sektörünün sorunlarına değindiği yazılı basın açıklamasında: "Turizm, iflasın eşiğinde" uyarısında bulunması gündeme bomba gibi düştü.
Özkan açıklamasında,’’ Yüksek turizm sezonuna giriyoruz ama durum vahim ve acil tedbirler alınması şarttır. Aksi halde turizm sektöründeki tüm birimler zincirleme olarak iflasın eşiğinde olduğundan sonuç, sektörün çöküşü ve KKTC ekonomisinin kötü durumudur. Turizm fonunun %30’a varan kısmı cari bütçe açıklarının kapatılmasında kullanılmakta ve/veya genel bütçeye aktarıldığından turizm acentelerinin alacakları ödenmemektedir. ‘’ derken hükümete bir an önce Acentelere teşvikleri ödenmesini tavsiye etmektedir. Yine kamuoyunda da sıkça konuşulan geçtiğimiz ay gerçekleşen EMITT Fuarı’ndaki Bakan ve Müsteşar’ın, KKTC Standında bulunmadıklarına dair haberlerle ilgili olarak Özkan’’ En önemli ve büyük pazarımız Türkiye’de dahi son EMITT fuarına bakanlığın ilgisizliği, laubaliliği ve fuarın son günü KKTC Standında yalnız tek bir yetkilinin olması kötü imaj yaratma yanında KKTC için yüz karasıdır. Bu fuar kapsamında ve Türkiye’den KKTC’ne en çok turist gönderen acentenin yemek davetine TC Turizm Bakanı, TÜRSAB Başkanı ve ilgili kurumların başkanları katılırken, İstanbul’da olan KKTC Turizm Bakanı, Müsteşar, müdür ve bakanlık yetkililerinin davete icabet etmemesi utanç vericidir. Turizm bakanı-müsteşar uyumsuzluğu, müsteşarın taraflı yaklaşımları da sektörde olumlu karşılanmamaktadır’’derken duayen turizmci olarak bakanlığı uyarmıştır. Özkan açıklamasının sonlarına doğru da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na da çağrıda bulunarak Turizm Zirve Toplantısı’nı gerçekleştirmesini isterken alınacak kararlar doğrultusunda Turizm Kurultayı’nın toplanmasını da istemektedir.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizminin daha da üst seviyelere çıkması için yaptığı çalışmaları takip etmekte, siz değerli okuyucularımızla da paylaşmaktayız.Üstel'in İskandinav pazarı'ndan Orta Asya Türk Cumhuriyetlere kadar yeni destinasyon çalışmaları'nın da sonuç vermesiyle KKTC turizmi 8 aydan tüm yıla yayılacağı müjdesi, kalifiye elemanlar sıkıntısını aşacak düzenlemeler ve toplumda önemli beklentilere yol açan Askerlik Yasası ile ilgili çalışmaları, turizm kamuoyu yanı sıra toplumun geniş kesimlerinde taktir toplamıştır.
BYTURCO KKTC olarak dileğimiz, bacasız fabrika olarakta tarif edilen turizm sektörünün 12 aya yayılması,yatak sayılarının artışı, fuarlara katılım ve etkinliklerle tanıtım gibi çeşitli organizasyonlarda; herkesin üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirerek turizmde KKTC'nin daha da fazla pay sahibi olan ülke konumuna getirilmesidir.