ABD'nin New York kentinde, 11 Eylül 2001'de saldırıya uğrayan ve saldırıdan sonra adına ''Sıfır Noktası'' denilen Dünya Ticaret Merkezi'nin 2 sokak yakında yapılacağı belirtilen ve büyük tartışmalara neden olan cami projesinin yerine İslam Müzesi yapılması kararına varıldığı bildirildi.
11 Eylül saldırılarında yakınlarını kaybeden bazı New Yorklularla aralarında Çay Partisi üyelerinin de bulunduğu tutucu Cumhuriyetçi Partililerin karşı çıktığı Dünya Ticaret Merkezi yakınında içinde caminin de olduğu İslami Merkez'in yapımından vazgeçildiği, aynı yere İslam Müzesi yapılmasının planlandığı öğrenildi. Yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin 2 sokak yakınındaki Park Place'teki projenin sahibi El Cemal'ın eski planında, namaz kılmak için de bir alanın olacağı 15 katlı 100 milyon dolarlık İslami toplum merkezinin yapılması planlanıyordu.
İslam Merkezi'nin projesinin sahibi Şerif el Cemal'in sözcüsü, Aşağı Manhattan bölgesinde, Park Place 45-51 nolu adreste içinde caminin de olduğu İslam Merkezi yerine, İslam Sanatının destekleneceği 3 katlı bir müze yapılacağını duyurdu. Yeni plana göre, buranın yeşil alan olarak da herkese açık olacağı ifade edildi.
El Cemal, cami projesine karşı görüşlerin yükseldiği dönemde yaptığı konuşmada, Brooklyn Methodist Hastanesi'nde doğduğunu, annesinin Polonyalı bir Katolik, babasının ise Mısırlı olduğunu ve merkeze sadece caminin değil, yüzme havuzu, aşçılık okulu, toplantı salonunun da yapılacağını belirterek, ''proje Müslüman, Hristiyan ve Yahudi kardeşlerime de hizmet verecek. Projeyi iptal etmeyi de düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı.
11 Eylül saldırılarından sonra, İslam ve Batı dünyası arasındaki diyalog ihtiyacına cevap vermek amacıyla başlatılan 'Kurtuba Girişimi'nin (Cordoba Initiative) öncü ismi İmam Faysal Abdul Rauf da önceki projenin tüm New Yorklulara açık olacağını açıklamıştı.
2010 yılında projeyle ilgili ilk haberlerin, Amerika'daki tutucu medya tarafından ''Sıfır noktası camii'' diye lanse edilmesiyle çoğunluğu İslam karşıtlarından oluşan kesimlerin öncülüğünde 11 Eylül saldırıları kullanılarak protesto edilmiş, projeye şiddetle karşı çıkılmıştı. Cami projesini destekleyenler de cami karşıtlarına karşı gösteriler düzenlerken dönemin Yahudi asıllı Belediye Başkanı Michael Bloomberg de projeye destek veren isimler arasında yer almıştı.
Bloomberg, New York'taki Amerikalı Müslüman cemaat için verdiği bir iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, ABD'nin 200 yıldan beri özgürlükler ülkesi olduğunu ifade ederek projeye karşı çıkılmamasını istemişti. Başkan Barack Obama da Beyaz Saray'da verdiği iftar yemeğinde içinde camiinin de olduğu İslami Merkez'in yapımına destek vermişti.